Pretraga

Na najpoželjniji studij jesenskog roka za jedno mjesto stigle 54 prijave: Evo što je još popularno

Prijave ispita mature za drugi ovogodišnji rok završene su, a nakon što su bili gotovi upisi studija u ljetnom roku, fakulteti su počeli otvarati i prijave za jesenski na studijima na kojima je ostalo mjesta. Prijave se vrše putem sustava Postani student, neovisno o tome izlazi li kandidat ponovno na maturu ili ne. Trenutno najpoželjniji studij, prema omjeru kvote i broja upisnih mjesta, je medicina na Medicinskom fakultetu u Osijeku. No, ondje je preostalo samo jedno mjesto.

učenje_zadaća_student_učenik (4)

Ilustracija: Unsplash

Pravo upisa na fakultete u ljetnom roku ostvarilo je 25.441 kandidata. Ukupna upisna kvota bila je 39.066 na 921 studijskom programu, a prazno je ostalo 13.625 mjesta. Visoka učilišta samostalno odlučuju hoće li za preostala slobodna mjesta provoditi upise i u jesenskom roku, a oni fakulteti koji su odlučili provoditi ih, prijave su otvorili nakon što su se maturanti upisali na studije u srpnju.

Najpoželjniji studij u jesenskom je medicina u Osijeku, ali samo je jedno mjesto

Ako se gleda omjer upisne kvote i broja maturanata, podaci koje smo zatražili od Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a kažu da je trenutno najpoželjniji studij na jesenskom roku medicina na Medicinskom fakultetu u Osijeku. No, ondje je ostalo slobodno samo jedno slobodno mjesto. Taj je studij prijavilo ukupno 54 kandidata, s time da je za njih 46 to prvi izbor. Među studijima na kojima je u jesenskom roku više od deset mjesta najatraktivniji je, opet prema omjeru kvote i broja prvih izbora, studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kvota na glumi je 12 mjesta, studij je prijavilo 105 kandidata, a za 82 je prvi izbor. Kada je, pak riječ o studijima s najvećim brojem ukupnih prijava u jesenskom, na listi je prvi studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Ondje je ostalo devet mjesta, ukupno je 184 prijave, a za 36 maturanata taj je studij prvi na listi.

U nastavku smo izdvojili pet najpoželjnijih studija prema omjeru kvote i broja kandidata kojima je to prvi izbor, i to zasebno onih na kojima je kvota manja od deset mjesta i na onima na kojima je veća od deset mjesta. Posebno smo izdvojili i pet studija na kojima je ukupni broj prijava najveći.

Najpoželjniji studiji s kvotom manjom od 10 mjesta

1. Medicina, Medicinski fakultet Osijek
2. Radiološka tehnologija (izvanredni), Zdravstveno veleučilište Zagreb
3. Medicinsko-laboratorijska dijagnostika (izvanredni), Zdravstveno veleučilište Zagreb
4. Fizioterapija, Fakultet zdravstvenih studija Rijeka
5. Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek

Najpoželjniji studiji s kvotom većom od 10 mjesta

1. Gluma, Akademija dramske umjetnosti Zagreb
2. Poslovna ekonomija (stručni), Ekonomski fakultet Zagreb
3. Kineziologija, Kineziološki fakultet Split
4. Poslovna ekonomija (sveučilišni), Ekonomski fakultet Zagreb
5. Veterinarska medicina, Veterinarski fakultet Zagreb

Studiji s najviše prijava

1. Ekonomija, Ekonomski fakultet Zagreb
2. Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet Zagreb
3. Poslovna ekonomija (stručni), Ekonomski fakultet Zagreb
4. Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Učiteljski fakultet Zagreb
5. Pravo, Pravni fakultet Zagreb

Izdvojeni članak
mladić s ispitom državne mature u ruci i laptopom na stranici postani student

Čak 5.276 kandidata prijavilo drugi rok mature: Provjerili smo koliko ih izlazi na svaki od ispita

Prijave do 18. rujna

Orijentacijske rang-liste već su objavljene 25. srpnja i na njima se nalaze svi kandidati koji su prijavili studijski program. Kandidat se nakon svakoga sljedećeg periodičkog obnavljanja rang-lista može pojaviti na nekoj drugoj rang-listi ili nestati s rang-liste, ovisno o tome jesu li drugi kandidati za iste studijske programe mijenjali svoje liste prioriteta. Privremene rang-liste, s kojih se brišu svi oni kandidati koji nisu zadovoljili uvjete za prijavljene studijske programe, bit će objavljene nakon privremenih rezultata državne mature, 11. rujna u 14 sati.

Prijave i odjave studijskih programa i promjene na listama, u pravilu, traju do objave konačnih rezultata mature, odnosno do 18. rujna u 13:59 sati, osim ako visoko učilište nije odredilo raniji rok prijave. To obično čine ona koja provode prijemne ispite. Konačne rang-liste za upise na studijske programe bit će objavljene istog tog dana, 18. rujna iza 15 sati.

U nastavku možete detaljno proučiti broj prijava na svaki od studija u jesenskom roku, a riječ je o podacima koje smo zatražili od Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a. Nakon naziva studija i mjesta izvođenja studija prvo je navedena ukupna kvota za jesenski upisni rok, potom ukupni broj prijava, zatim broj maturanata kojima je to prvi izbor, a posljednji stupac odnosi se na omjer kvote i prvih izbora, kroz koji je obično i odrednica poželjnosti nekog studija. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi i upisima na fakultete. Najnovije informacije o maturi i upisima fakseva možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.

Copy link
Powered by Social Snap