Pretraga

Psihički poremećaji uzdrmali maturante na ispitu iz Psihologije: ‘Ušli normalni, izašli s PTSP-om’

A- A+

Osim Biologije nakon koje maturanti nisu imali nimalo pozitivne dojmove, ove se srijede na maturi pisao i ispit iz Psihologije. Taj predmet pisalo je preko 3.800 kandidata, a mi smo nakon ispita porazgovarali s njih četvero. Dio njih ističe kako su im najteža bila pitanja vezana uz kriterije psihičkih poremećaja, a nisu im baš bila jednostavna ni ona esejska.

ilustracija: pixabay

– Ušli normalni, izašli s PTSP-om, prvi je komentar jedne maturantice koji je pristigao u inbox našeg Instagram profila drzavna.matura na pitanje kako vam je prošao ispit mature iz Psihologije.

Drugi je to izborni predmet koji se pisao ove srijede na državnoj maturi. Jutros se prva pisala Biologija, a prema izjavama maturanata ispit je bio poprilično težak i za mnoge nije protekao baš ‘bajno’. Na ispitu Psihologije ipak nije bilo toliko poteškoća.

‘Najteži zadatak mi je bio odrediti kriterije psihičkih poremećaja’

Izdvojeni članak

Čudnovati kljunaš i orhideja stvarali muke na maturi iz Biologije: Išao sam na ‘eci peci pec’

– Ispit je bio veoma lagan, jedina sam pisala pa je atmosfera bila vrlo opuštena, a očekujem četvorku ili peticu. Najteži zadatak mi je bio posljednji, gdje smo morali odrediti tri kriterija psihičkih poremećaja, istaknula je maturantica Tena iz Druge srednje škole Beli Manastir.

Dodaje, za ovaj se ispit pripremala iz udžbenika kojeg joj je dala profesorica te uz pomoć ispita s prošli rokova državne mature i nekoliko skripti.

– Ovogodišnji ispit mi je bio jednak po težini kao i prošlogodišnji. Imala sam i previše vremena za rješavanje, za 45 minuta sam sve napisala, zaključuje očito dobro pripremljena Tena koja planira upisati studij socijalnog rada ili pravo.

Polagala dva ispita u danu

Izdvojeni članak

Burne reakcije nakon mature iz Likovnog: Markeri koje dijeli NCVVO su užasni, ispit nam je neuredan

Isti zadatak kao problematičan izdvojila je i maturantica Valentina iz Gimnazije Beli Manastir.

– Ne očekujem prolaz, a najteži zadatak je bio onaj sa psihičkim poremećajima i onim gubicima pamćenja, kaže nam Valentina koja je imala i previše vremena pa je ispit predala i prije isteka 80-minutnog roka za pisanje.

Valentini danas, ali i proteklih dana nije bilo lako. Ovo je drugi predmet kojeg je pisala danas, a treći ovoga tjedna.

– Danas sam polagala još i Biologiju, a u ponedjeljak Sociologiju. Za razliku od Psihologije, barem mi je Biologija dobro prošla. Meni je taj ispit bio prelagan i završila sam ga u malo više od sat vremena, otkriva Valentina koja planira upisati studij sestrinstva.

Dileme oko pitanja o ličnosti blizanaca

Pitanje vezano uz psihičke poremećaje nije bilo teško za Meri, maturanticu Gimnazije Petra Preradovića, koja je imala dileme oko odgovora na neka druga.

Izdvojeni članak

Stigla rješenja ispita mature iz Sociologije: Evo kako ste trebali odgovarati na pitanja

– Mislim da je bilo 14. pitanje ‘koji su najbliži po ličnosti’ (barem mislim da je tako išlo pitanje). Ja sam se dvoumila između jednojajčanih blizanaca odgojenih odvojeno i dvojajčanih odgojenih zajedno. Malo mi je mozak stao i kod pitanja broj u kojem su me tražili da odgovorim ‘koji je od navedenih fizički podražaj’. Imaš isto samo dva odgovora koji su me zbunili pa sam ih posljednje rješavala Psihički poremećaji nisu bili teški jer se njih samo trebalo naučiti napamet, taj zadatak sam bez problema riješila, no mogu razumjeti da je nekome bio težak, kaže nam Meri.

Maksimalno vrijeme za rješavanje ispita iz Psihologije je 80 minuta, a naša sugovornica mišljenja je da bi se ono trebalo produljiti za 10-ak minuta. Za ovaj ispit pripremala se poprilično dugo.

– Ja inače teško učim i zato sam se počela pripremati krajem ožujka, rješavala prije ispite i nisam prvi put sam na maturi. Prije mature sam još prolazila kroz prijašnje ispite i po mojoj procjeni su bili teži zadaci zatvorenog tipa, nego kratkog i dugog odgovora, kaže Meri koja planira upisati socijalnu pedagogiju ili povijest.

Meri je na maturi pisala i Sociologiju te tvrdi kako joj je taj ispit bio tri puta lakši od ovog iz Psihologije.

‘Povećanje agresije zbog vrućine’

Izdvojeni članak

NCVVO objavio točna rješenja iz Geografije: Provjerite kako ste riješili ovaj ispit

Psihologiju je na maturi odlučio pisati i Patrik iz zagrebačke I. tehničke škole Nikola Tesla. Ocjena iz tog predmeta ne brine ga previše niti očekuje puno jer se za taj predmet nije previše pripremao. Važnija mu je, kaže, Matematika jer želi upisati studij strojarstva. Njemu se posebno zanimljivim učinio zadatak u kojemu je ponuđeni odgovor bilo povećanje agresije zbog vrućine, s obzirom na trenutne vremenske prilike i uvjete u kojima se pišu ispiti.

– Zadatak je otprilike glasio ‘koji fizički faktor utječe na ponašanje subjekta’ i od nekoliko navedenih jedan je odgovor bio ‘povećanje agresije zbog vrućine’. Znam da nisu imali nikakvu namjeru s tim, ali je zanimljiva slučajnost da je to odgovor u pitanju na dan kada je vani preko 40°C, kaže kroz smijeh Patrik.

Kaže, za rješavanje ispita imao je dovoljno vremena, ali smatra da netko tko je želio opširnije odgovarati na esejska pitanja možda nije.

– Zadaci koji su meni zadavali najviše problema su bili oni gdje je trebalo napisati nekoliko rečenica o navedenom događaju. Mi skromni strojari nismo imali Psihologiju, zaključuje Patrik koji će još pisati obavezne predmete na višoj razini, a već je pokušao riješiti nekoliko provedenih ispita i tvrdi da je bio poprilično uspješan u tome i bez prethodne pripreme.