Pretraga

Šest zanimljivosti koje niste znali o državnoj maturi u 2020.

A- A+

U Školskom e-Rudniku vol.3 nedavno su objavljeni novi statistički podaci o državnoj maturi u školskoj godini 2019./2020. Tako su usporedno prikazane ulazne ocjene učenika svih srednjih škola, završni školski uspjeh na pojedinim predmetima te, u konačnici, ocjene koje su ti isti učenici ostvarili na pojedinim ispitima državne mature. Temeljem tih podataka donosimo nekoliko zanimljivosti vezanih uz rezultate prošlogodišnje mature.

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Proteklog je tjedna Ministarstvo obrazovanja Školski e-Rudnik vol. 3 ažuriralo podatke o posljednjoj državnoj maturi. Već smo objavili članak o tome kako postoji značajan nesrazmjer u školskim i ocjenama na maturi kod istih učenika, a izdvojili smo i liste škola čiji su učenici najbolje u 2020. rješavali maturu iz Matematike, Hrvatskog i Engleskog jezika.

U istoj aplikaciji Ministarstvo je izdvojilo četiri zanimljivosti o rezultatima ispita, a mi im pridodajemo još dvije.

Zanimljivost 1

Iako se u kontekstu rezultata državne mature često ističu oni lošiji, značajan broj učenika postigao je izvrsne rezultate na više od jednog ispita. Prema podacima iz e-Rudnika, čak 165 učenika dobilo je ocjenu odličan na sva tri obvezna predmeta A razine. 

Izdvojeni članak
učenik piše zadaću za radnim stolom

Nastavnici daju nerealne ocjene: Maturanti opet drastično lošiji na maturi nego u školi

Zanimljivost 2

Već smo prikazali kako postoje velike razlike u ocjenama koje učenici ostvaruju na maturi i u školi iz istog tog predmeta – školske ocjene značajno su više od onih na maturi. No, postoje i obrnute situacije. Tako je na prošloj državnoj maturi 12 učenika završilo školsku godinu s dvojkom iz nekog predmeta, dok je iz istog tog predmeta na A razini mature dobilo ocjenu odličan. Tri su takva slučaja na maturi iz Hrvatskog, a preostalih devet je na Engleskom.

Zanimljivost 3

U posljednjih više godina mijenjali su se afiniteti maturanata kada je riječ o najpoželjnijim izbornim predmetima mature. Proteklih nekoliko godina najpopularnija je Fizika, no odabir izbornih predmeta razlikuje se kod maturanata i maturantica, što je vidljivo u grafu ispod. Maturanti su tako najčešće odabirali pisati Fiziku, a maturantice Biologiju.

Zanimljivost 4

Vezano uz prethodnu zanimljivost, na žalost, puno je više bilo obrnutih situacija. Tako je lani čak 1.035 učenika završilo školsku godinu s ocjenom pet iz nekog predmeta, a onda na maturi iz istog tog predmeta na A razini dobilo dvojku. Najčešće se to događalo na Matematici, gdje je 588 takvih maturanata, zatim na Hrvatskom (390 maturanata) te na Engleskom (83 maturanta).

Zanimljivost 5

Nije dobro kada učenik koji ima peticu iz nekog predmeta na kraju godine iz tog istog predmeta mature dobije dvojku. Još gore je kada ga uopće ne položi. Prema podacima iz e-Rudnika, prošle godine 109 učenika završilo je godinu s ocjenom pet iz nekog predmeta, dok je iz istog tog predmeta na A razini mature dobilo ocjenu nedovoljan. Na Matematici je to bio slučaj kod 87 maturanata, na Hrvatskom kod njih 20 i na Engleskom kod četvero.

Zanimljivost 6

Poznato je kako je već godinama Sociologija izborni predmet kojeg učenici rješavaju najlošije. Najčešća ocjena je nedovoljan, a prosječna koju su ostvarili prošlogodišnji maturanti bila je tek 2,03. No, znate li koji su izborni maturanti lani najbolje riješili? Najbolji rezultat postigli su na Vjeronauku. Prosječna ocjena na tom predmetu bila je 3,40. No, u ovom kontekstu valja spomenuti i činjenicu da tom ispitu pristupa relativno mali broj učenika – lani ga je pisalo njih 89. Prosječne ocjene iz ostalih izbornih predmeta na maturi 2019./2020. možete vidjeti na grafu ispod.

Prosječna ocjena na izbornim predmetima mature 2020.|izvor: MZO