Pretraga

Sociologija teža nego prethodnih godina, maturanti se žale na dvosmislena pitanja

A- A+

Osim izbornog predmeta Kemija, danas je na državnoj maturi značajan broj ovogodišnjih pristupnika polagao i ispit iz Sociologije. Iako je većini njih sedamdeset minuta bilo dovoljno za rješavanje testa, dio pitanja, kažu, bio je dvosmislen.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Ukupno 1.891 učenik prijavio je na ovogodišnjoj državnoj maturi izborni predmet Sociologija, od čega ih čak 1.268 dolazi iz gimnazija. Našli smo par maturantica koje su pisale ispit, pa donosimo nekoliko dojmova s ovogodišnjeg ispita.

Izdvojeni članak

Ni tri sata nije bilo dosta za kemiju: Zadaci apsurdno teški s puno trikova u sebi

Ispit teži od očekivanog 

– Nisam posve zadovoljna kako je prošlo, ispit mi je bio teži od očekivanog. Nadala sam se da ću bolje znati odgovore na neka pitanja budući da sam riješila veliki broj prijašnjih ispita. Ne bih rekla da su mi bila dvosmislena, ali dosta sam se mučila s nekim stvarima u zadacima produženog odgovora, kazala nam je maturantica Lea, gimnazijalka iz Duge Rese.

Dodaje kako u njenoj školi nije bilo nikakvih incidenata prilikom pisanja ispita, a vremena za rješavanje testa imala je dovoljno.

– Tijekom školske godine sam povremeno učila neka poglavlja, ali intenzivnije sam se pripremala zadnja dva tjedna. Nadam se četvorci, kaže Lea, koja se nada da će uskoro postati studentica Filozofskog fakulteta, smjerova Komparativna književnost i Etnologija. 

Kako joj je želja upisati jednopredmetnu Sociologiju na Filozofskom u Zagrebu, maturantica Mirta iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina pripremala se podosta za ovaj ispit, a čak je posegnula i za dodatnom literaturom. Ipak, test kaže, i nije baš bio ‘mačji kašalj’. 

– Mislim da je ovaj ispit bio teži od prošlogodišnjeg. Neka pitanja nisu bila toliko teška koliko nedefinirana. Mučilo me pitanje za koje mislim da je bio odgovor religijski fundamentalizam, i ne mogu sada reći kako je pitanje bilo postavljeno, ali dvoumila sam se između sekte i fundamentalizma. Razlog zašto sam se opredijelila za fundamentalizam je jer nisam vidjela da u pitanju piše vrsta organizacije religijske, pa sam tako nekako eliminirala, kazala nam je Mirta.

Izdvojeni članak

Možete li riješiti praktična pitanja iz Worda koja su pojela bodove maturantima na ispitu iz Informatike

Matura iz sociologije bez incidenata 

I ona je imala dovoljno vremena za rješavanje, ali kaže, ne previše za pregledavanje i premišljanja. 

– Savjetovala bih budućim generacijama da se koncentriraju, ali da se ne ubijaju od promišljanja jer na kraju samo zezneš. Prepisivanja nije bilo, a atmosfera mi je bila super, budući da nas je pisalo samo petero. Profesori su se trudili biti pozitivni i ohrabrujući dok smo čekali da počne ispit. Nadala sam se petici, ali nisam previše sigurna da ću je ostvariti, ali smatram da je četvorka zagarantirana, zaključuje Mirta. 

Maturantici Sari iz Velike Gorice ispit nije bio težak, ali je kaže, bilo nekoliko zahtjevnijih pitanja. Unatoč tome, i u njenoj školi sve je proteklo regularno i nije bilo prepisivanja, a smatra da je test bio rješiv i onima koji se nisu osobito pripremali. 

– Najdvosmislenija pitanja bila ona s dugim odgovorom gdje se u nekima nije moglo odrediti na što se točno misli. Vremena je bilo sasvim dovoljno i ispit se mogao riješiti ležernim tempom. Za ispit sam se pripremala manje od tjedan dana jer sam imala puno utvrđenog gradiva iz srednje škole, a za ocjenu nemam očekivanja jer uvijek bude suprotno od onoga što kažem, rekla nam je Sara koja planira upisati Komparativnu književnost i Švedski jezik na FFZG-u. 

Izdvojeni članak

Ispit iz Informatike: Da smo znali da je ovako lako bi učili

‘Nema potrebe za ‘predispitnom panikom’

Iako je državna matura počela još jučer, maturantica Antonjela iz Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica već je pisala dva izborna predmeta – Psihologiju i Sociologiju, pa je kaže, zbog jučerašnjeg iskustva znala što ju otprilike čeka. 

– Iskustvo nije strašno, nije potrebna nikakva ‘predispitna panika’. Planiram upisati dvopredmetni studij Pedagogije i Engleskog jezika na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Za studij Pedagogije mi pri upisu može pomoći izborna matura iz Psihologije ili Sociologije, a budući da su te mature bile dan za danom, moje pripreme su uglavnom bile bazirane na učenju Psihologije. Za Sociologiju sam se pripremala samo jedan dan, no ipak sam uspjela riješiti većinu ispita u kojemu su se pitanja strogo držala gradiva objavljenog u ispitnom katalogu, kaže nam Antonjela.

Kaže, njoj se pitanja nisu činila teškima, jer se mnoga od njih odnose na primjere navedene u ispitu. Bilo kako bilo, i ove će godine prag prolaznosti ovisiti o tome koliko su dobro ili loše maturanti riješili ispit, a rješenja iz Sociologije mogli bi vidjeti već u petak, jer NCVVO ima običaj točne odgovore objaviti u roku od dva dana.