Pretraga

Sveučilište u Zagrebu nije objavilo upisne kvote, ali posebna kvota za dijasporu je poznata

A- A+

Protekle dvije godine Sveučilište u Zagrebu upisne je kvote za narednu akademsku godinu objavljivalo sredinom ožujka. No, kvote za upis novih studenata u 2019./2020. godinu još uvijek nisu objavljene na stranicama najvećeg hrvatskog sveučilišta. Ipak, iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske javljaju kako je Sveučilište već donijelo odluku o posebnoj kvoti za upis studenata pripadnika hrvatskog iseljeništva.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske priopćili su kako je na prošloj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu donesena je Odluka o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u ak. god. 2019./2010.

Putem posebne kvote Sveučilišta u Zagrebu upisuju se 202 studenta

Izdvojeni članak

Sveučilište u Dubrovniku objavilo upisne kvote za akademsku godinu 2019./2020.

Upisne kvote za maturante nisu objavljene na službenoj stranici Sveučilišta, ali iz Ureda za Hrvate izvan RH javljaju kako je i ove godine određena posebna kvota za upis studenata pripadnika hrvatskog iseljeništva. Putem te kvote koja je prvi puta uvedena lani, ove će se godine upisivati 202 studenta. To je 15 mjesta manje u odnosu na prošlu godinu.

– Time se potvrđuje nastavak dobre suradnje između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, poručuju iz Ureda za Hrvate izvan RH.

Natječaj za upise putem posebne kvote trebao bi biti raspisan u svibnju. Napomenimo kako se ova kvota ne odnosi na Hrvate u BiH, nego na pripadnike hrvatske manjine u Austriji, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Češkoj, Kosovu i Bugarskoj te na Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke.

Upisati se možete i ako vam je netko od predaka Hrvat

Izdvojeni članak

Doznajemo odnose li se posebne upisne kvote Sveučilišta u Zagrebu i na Hrvate iz BiH

– Donošenjem posebnih upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske ispunjen je jedan od glavnih ciljeva Sporazuma o suradnji u području obrazovanja i znanosti između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu. Za upise u sklopu posebne kvote namijenjene Hrvatima izvan Republike Hrvatske u akademskoj godini 2019./2020., kandidati se prijavljuju izravno na fakultete. Isto tako fakulteti samostalno, a prema prethodno objavljenim kriterijima, provode rangiranje ovih kandidata te zadržavaju mogućnost provođenja razredbenog postupaka, stoji u priopćenju Ureda.

Kandidati koji će se željeti upisati putem ove kvote sami moraju inicirati postupak priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije. Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskome iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Za dobivanje potvrde potrebno je ispuniti prijavni obrazac, poslati životopis Uredu uz obrazloženje motiva za prijavu i dostaviti presliku putnih isprava države čiji ste državljanin. Bit će vam potreban i dokaz o prebivalištu izvan RH, rodni list te dokaz o pripadnosti hrvatskom narodu. Taj dokaz može biti, primjerice, rodni list, školska svjedodžba, radna ili vojna knjižica roditelja ili nekih drugih predaka.

Više o posebnoj upisnoj kvoti Sveučilišta u Zagrebu za Hrvate izvan Hrvatske možete doznati na ovoj poveznici.