Pretraga

Tuga nakon objave rezultata: Zbog jednog boda na eseju pao jesenski rok mature iz Hrvatskog

A- A+

Rezultati ovogodišnjeg ljetnog roka mature bili su najlošiji otkada se ona provodi. Obavezne predmete nije položilo 6.947 učenika strukovnih škola te 1.041 gimnazijalac. Među onima koji su pali maturu na ljetnom roku, našao se i maturant David iz Slavonskog Broda. Ispite je zato ponovno odlučio polagati na jesenskom roku. No, nakon jučerašnje objave rezultata tog roka, novo razočarenje – zbog samo jednog boda koji mu je nedostajao na eseju David je pao Hrvatski.

Foto: srednja.hr

Matematiku A razine uspješno je položio, test iz Hrvatskog na B razini napisao za trojku, ali iz eseja na tom predmetu dobio je nedovoljan.

Uložio žalbu na rezultate

Izdvojeni članak

Ispovijest maturanata koji su zbog eseja pali Hrvatski: ‘Imam osjećaj da mi pola teksta nije čitano’

Razočarenje zbog pada na posljednjem ovogodišnjem roku tim je veće što je maturantu Davidu za prolaz eseja nedostajao – jedan bod!

– Kada sam vidio rezultate bio sam jako žalostan i razočaran jer sam bio uvjeren da ću proći esej, kaže nam David, a na naše pitanje koja je bila reakcija roditelja na tu vijest, nadodaje kako su mu savjetovali pisanje žalbe.

Taj je savjet i poslušao.

– Mislio sam ići na faks, nadam se da će mi uvažiti žalbu i da ću se uspjeti upisati, veli David koji je planirao postati student osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

‘Da sam s ovim rezultatom napisao Hrvatski 2019./2020. godine, prošao bi ga bez problema’

David će, vrlo je to izgledno, biti druga i posljednja generacija koja ispit Hrvatskog polaže po pravilu prema kojemu se za prolazak mora zadovoljiti zaseban minimalni prag na eseju i testu. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izmijenilo je Pravilnik o državnoj maturi iz kojega je uklonjen članak 24., koji kaže: ‘Ako se ispit polaže u više dijelova, smatra se položenim ako su položeni svi njegovi dijelovi.’ Ovo pravilo na snagu stupa od školske godine 2019./2020., a čpao hrinjenica da ista pravila ne vrijede za sve generacije Davidu se nimalo ne sviđa.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Za prolazak ispita iz Hrvatskog maturanti više neće morati dobiti dvojku iz eseja

– To je, najblaže rečeno, bezobrazno! Ne vidim nikakav razlog zašto bi mi bili zakinuti u odnosu na prijašnje generacije. Na primjer, da sam s ovim rezultatom napisao Hrvatski 2019./2020. godine, prošao bi ga bez problema, zašto?! Po čemu sljedeća generacija vrijedi više nego mi? Zašto pokušavaju zakidati maturante na stvarima koje su stvarno bezveze, ovo je sramota, ističe David.

Zapravo, naš sugovornik ima zamjerke na čitav sustav državne mature, čije je polaganje uvjet za upis većine javnih visokih škola.

– Država s maturom sama sebi ‘skače u usta’ jer djeca koja imaju potencijala i želju za studiranjem ne mogu ići jer im za prolaz nedostaje nekoliko bodova. Neupisivanjem fakulteta ostaju raditi u srednjoškolskoj struci za nisku plaću i loše uvjete, a imali su potencijala. Onda se ljudi pitaju zašto mladi odlaze raditi izvan Hrvatske, zaključuje David.

Podsjetimo za kraj rok za slanje prigovora na rezultate mature istječe 13. rujna, a u utorak, 17. rujna u podne, objavljuju se konačni rezultati jesenskog roka državne mature. Istog dana, u 15:59 istječe rok za odabir studijskih programa i izmjenu lista prioriteta u sustavu Postani student.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i Maturanti 2020. u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.