Pretraga

Dojmovi s B razine eseja iz Hrvatskog: ‘Volio bih da je trojka, ali prolaz je prolaz’

A- A+

Maturanti su u petak pisali drugi dio ispita iz Hrvatskog jezika – esej. Osnovnu, B razinu prijavilo je 8.730 maturanata, a potencijalna tema koje su se osobito pribojavali bio je Zločin i kazna. No, dočekao ih je Stranac Alberta Camusa, a ukupan dojam je da esej nije bio osobito težak.

pisanje

Foto: Kenny Eliason, Unsplash

Drugi dio ispita iz Hrvatskog jezika na maturu čini esej. Njime se ocjenjuje poznavanje i razumijevanje zadanog teksta odnosno djela, povezanost teksta te upotreba hrvatskoga standardnog jezika. Esej čini jednu trećinu ocjene na obje razine, a maturanti koji su pristupili B razini morali su napisati minimalno 350 riječi. Još ove godine za esej nije određen zaseban minimalni prag, što znači da su maturanti mogli predati i prazan esej i svejedno proći maturu.

Maturanti zadovoljni odabirom djela

Dok su maturanti na A razini pisali o Patnjama mladog Werthera, maturante na B razini dočekao je Stranac Alberta Camusa, odnosno ulomak s kraja prvog dijela romana. Maturanti su bili zadovoljni odabranom temom. Petar, učenik Tehničke škole Čakovec smatra da je esej nije bio teži nego prethodnih godina.

– Odabir djela Stranac je bio dobar, to sam vidio i po reakciji ostalih učenika. Nadao sam se tome ili djelu Gospoda Glembajevi. Vremena je bilo dosta i zadovoljan sam. Ne smatram da je bilo teže nego prošlih godina, kaže Petar.

S Petrom se slaže i Anatacha, učenica Srednje škola Braća Radić iz Kaštel Štafilića, koja kaže da bolje djelo nisu mogli dobiti.

– Osjećam se ponosno jer sam napisala 450 riječi, a namjeravala sam doslovno predati esej nakon pola sata. Da smo dobili bilo koje drugo djelo ne bih mogla napisati esej kako treba, kaže Anatacha.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski esej a 2022

Maturanti zadovoljni temom eseja na A razini: ‘Laknulo mi je, svi smo se bojali da će biti zloglasni Kiklop’

Najvažniji je prolaz

Ocjena koju maturanti očekuju je uglavnom trojka. Fran, učenik Tehničke škole u Slavonskom Brodu je očekivao Stranca kao temu eseja.

– Iskreno, volio bih da je trojka ali prolaz je prolaz, smatra Fran.

Prolazu se nada i Anatacha koja smatra da ocjena nije toliko važna.

– Nemam pojma kako sam napisala prvi dio ispita, ali očekujem samo prolaz, nije ni bitno s koliko, smatra Anatacha.

Usporedba sa Zločinom i kaznom

I dok su maturanti odmahnuli jer ih na eseju kao tema nije dočekao Zločin i kazna, jedna od smjernica im je bila usporedba glavnog lika Stranca s likom Raskoljnikova.

– Smjernice su bile: 1. Odredi poetiku djela Stranac, 2. Prikaži karakter lika kroz cijelo djelo te kako je to dovelo do ubojstva, 3. Stilski i sadržajno prikaži polazni tekst i poveži ga s djelom, 4. Lik iz djela Stranac usporedi s Raskoljnikovom iz djela Zločin i kazna, 5. Potkrijepi svoje odgovore tvrdnjama, ispričao je Petar.

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

Vječno pitanje maturanata: Trebate li dobiti prolaznu ocjenu iz eseja da biste prošli Hrvatski?

Nezainteresirani za lektire

Maturantima sada preostaje samo čekanje rezultata iz Hrvatskog, a Fran naglašava da su eseji nepotrebni.

– Mislim da se maturantima pretežno ne da pisati takve eseje jer misle da su nepotrebni i da nam baš i neće pomoći u životu, zaključio je Fran.

Antonio, učenik Pomorske škole Zadar naglašava da maturantima problem predstavlja čitanje lektira, ali da je esej može lako napisati.

– Misle da je teško jer treba čitati lektire, ali po mom mišljenju kad riješiš uvod, na konju si, kaže Antonio.

Kako je prošao prvi dio ispita na B razini iz Hrvatskog možete pročitati na linku, a dok dojmove s više razine iz testa književnosti i jezika možete vidjeti na ovdje.

Sudjelujte u anketi:

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

 

pisanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap