Pretraga

Učenici jedne vrste strukovnih škola često su na maturi iz Matematike bolji od gimnazijalaca

A- A+

Iako je državne matura obavezna samo za učenike gimnazijskih programa te im je to ujedno i uvjet za završetak srednjoškolskog obrazovanja, ispitima pristupa više učenika strukovnih škola. Ove je godine strukovnjaka na maturi bilo oko tri tisuće više nego gimnazijalaca. Nerijetko se ističe kako toj skupini učenika ispiti državne mature nisu prilagođeni, no rezultati ovogodišnje mature pokazuju da oni u pojedinim predmetima pokazuju izvrsne rezultate. Tako učenici tehničkih škola često na Matematici pokazuju bolje rezultate nego gimnazijalci.

Foto: srednja.hr

Osim što je na predstavljanju rezultata državne mature zaključeno da učenici koji su postizali izvrsne rezultate dolaze iz svih krajeva Hrvatske i riječ je o učenicima koji kontinuirano uče tijekom srednje škole, iz NCVVO-a su istaknuli i da odličnici dolaze iz svih srednjoškolskih programa, a ne samo gimnazija.

Odličnici dolaze iz svih srednjoškolskih programa

Izdvojeni članak

Na Fizici dominirale jedinice: Ovo su najčešće ocjene na ispitima mature

– Izvrsni učenici (na ispitima mature, op.a.) dolaze iz svih programa. Ono što smo uočili tijekom godina je da često se govori o tome da državna matura nije prilagođena učenicima strukovnih škola. Međutim, ono što rezultati pokazuju jest da ukoliko učenici strukovnih škola izaberu predmete kojima oni nastavljaju svoj srednjoškolski put, da oni tu postižu izvrsne rezultate, istaknula je prilikom predstavljanja rezultata mature Natalija Ćurković, iz Istraživačko-razvojnog odjela NCVVO-a.

Tako su, prema podacima koji su prezentirani na konferenciji za medije, učenici koji se obrazuju u programima ekonomije i trgovine postizali rezultate iznad 90% na ispitu iz Politike i gospodarstva.

Tehničari često na Matematici bolji od gimnazijalaca

Izdvojeni članak

Drama s Biologijom se nastavlja: Još dvije maturantice tvrde da su im nepravedno oduzeti bodovi na ispitu

Učenici tehničkih škola briljirali su na Fizici, Informatici i Matematici.

– Dapače, učenici tehničkih škola često postižu puno bolje rezultate iz Matematike nego učenici gimnazija, jer su oni imali po šest, sedam sati raznoraznih matematika, vježbali su primjenu matematike, što, primjerice, gimnazijalci nisu imali prilike. Isto tako, učenici kemijskih i zdravstvenih škola postižu jako dobre rezultate na ispitima Biologije i Kemije. Ono što smo primijetili je i da učenici, primjerice iz elektrotehničkih smjerova, postižu jako dobre rezultate na Engleskom jeziku. Pošto su usmjereni na suvremene tehnologije, oni su vjerojatno jako orijentirani na engleski jezik i zbog toga tu imaju jako dobre rezultate. Isto kao i učenici iz različitih turističko-hotelijerskih smjerova. Tako da kažem, ukoliko učenici strukovnih škola ostanu u tom svom području, oni u njemu ostvaruju jako dobre rezultate, istaknula je Ćurković.

U tablici u nastavku možete vidjeti iz kojih sve programa dolaze strukovnjaci koji su briljirali na maturi i u kojim su se predmetima pokazali izvrsnima.

Izvor: NCVVO