Pretraga

Zagreb ove godine ne organizira norijadu, ali zato će u jednom gradu ona trajati čak tri dana

A- A+

Grad Zagreb ove godine neće organizirati tradicionalni Dan zagrebačkih maturanata, odnosno norijadu – maturanti će se i ove godine okupljati spontano. No, zato će u Varaždinu tradicionalna Maturantika trajati čak tri dana, a i u Osijeku se pleše tradicionalni ples quadrilla, za koji su probe već započele.

Dopuna teksta, 13. svibnja u 9:41 h: U Gradu Zagrebu došlo je do obrata! Promijenili su stav, norijada će ipak biti organizirana. Više čitajte ovdje.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Iako su mnogi maturanti u Zagrebu očekivali da će se nakon dvije pandemijske godine norijada u organizaciji Grada vratiti na velika vrata, to se ipak neće dogoditi. Kako su nedavno odgovorili na upit koji smo im poslali, ‘zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće obaviti potrebne pripreme’. U odgovoru iz Grada Zagreba novode da se je s pripremama trebalo započeti tri i više mjeseci prije njihova samog održavanja, ‘zbog ishođenja potrebnih dozvola te provedbe postupaka javne nabave’.

– S obzirom na činjenicu da je riječ o manifestacijama na kojima sudjeluje između osam i deset tisuća zagrebačkih učenika, a epidemiološka situacija do nedavno nije dopuštala organizaciju manifestacija za toliki broj sudionika, manifestacije na žalost nije bilo moguće pripremiti na vrijeme, rekli su nam prije nekoliko tjedana iz Grada Zagreba u kojem maturanti sada najavljuju svoja, spontana okupljanja na Trgu bana Jelačića, a potom sele na Bundek.

U Varaždinu norijada čak tri dana

To očito nije bila prepreka ili izlika u nekim drugim gradovima. U Varaždinskoj županiji ove je godine preko 1.800 maturanata, a za njih je program Maturantika ove godine organiziran kroz čak tri dana, od 23. do 25. svibnja. Kako nam kažu iz te županije, događanja tijekom tri dana zajednički organiziraju Varaždinska županija, Grad Varaždin, Policijska uprava varaždinska i Koncertni ured Varaždin, a uz podršku Gradskog društva Crvenog križa Varaždin, Savjeta mladih Varaždinske županije i Savjeta mladih Grada Varaždina.

– Program počinje u ponedjeljak, 23. svibnja, mimohodom maturanata ulicama Varaždina, a tada će biti izabrane i najodore te uručene nagrade pobjednicima. Sljedećeg dana, u utorak, 24. svibnja, u Parku mladih održat će se sportski dan – vježbanje na spravama uz stručno vodstvo, a nagrade će osvojiti tri najupornija i najizdržljivija maturanta. U srijedu, 25. svibnja, točno u podne, 600-tinjak maturanata će na Kapucinskom trgu zaplesati quadrillu. Sva tri dana od 14 do 18 sati maturante će u Parku mladih zabavljati DJ, odgovaraju na naš upit iz Varaždinske županije.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Ovo su najupečatljiviji trenuci s norijade 2021. u Zagrebu

Organizirane norijade i u Osijeku te Vinkovcima

Osječki maturanti već od idućeg tjedna najavljuju okupljanja kod katakombi, a i u Osijeku je za maturante organizirana quadrilla, jedan od najpoznatijih društvenih plesova iz 19. stoljeća. Probe su već krenule, a glavno događanje je 25. svibnja točno u podne u Županijskoj ulici, a maturante očekuje i snimanje milenijske fotografije. Quadrilla će se plesati i u Đakovu, Valpovu, Donjem Miholjcu, Belom Manastiru i Našicama. Osječke maturante na dan norijade očekuje i koncert u organizaciji Grada.

I Grad Vinkovci za svoje je maturante odlučio organizirati norijadu, da se to zaključiti iz javnog poziva putem kojeg taj grad traži organizatora. Kako stoji u tekstu javnog pozia program proslave sastojat će se od dva dijela –  na pješačkoj zoni Vinkovaca te na pomoćnoms tadionu HNK Cibalie. Vinkovačke maturante zabavljat će domaća tamburaška skupina, oržat će se šokačko kolo maturanata, a na stadionu će također biti organiziran zabavni glazbeni program.