Pretraga

10 srednjoškolskih programa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koje su upisali osmaši s najviše bodova

A- A+

Na vrhu ljestvice srednjoškolskih programa koje su ove godine upisali najbolji osmaši Bjelovarsko-bilogorske županije, neuobičajeno, ne nalazi se jedan gimnazijski, nego strukovni program. Riječ je o farmaceutskom tehničaru, programu bjelovarske Medicinske škole. Prosječni broj bodova upisanih u njega je 79,21.

Zgrada srednjih škola u Bjelovaru|screenshot: Google Maps

Dok se iščekuje početak jesenskog upisnog roka u srednje škole, odlučili smo provjeriti koje su srednjoškolske programe u svakoj od županija upisivali učenici s najviše bodova. Podatke o bodovima upisanih zatražili smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a na red za analizu došla je Bjelovarsko-bilogorska županija.

U uvjerljivoj većini županija na prvom mjestu ovih ljestvica nalaze se gimnazijski programi. No, to nije slučaj u ovoj županiji. Najveći prosječni broj bodova upisanih je u strukovnom programu farmaceutski tehničar Medicinske škole Bjelovar. Prosječno upisani imaju 79,21 bod, prvi na listi imao je ravno 80, a posljednji i dalje vrlo visokih 76,54 boda.

Nakon ovog zaredalo se nekoliko gimnazijskih smjerova. Sa 76,78 bodova slijedi u poretku prirodoslovno-matematička gimnazija Gimnazije Bjelovar. Treća je opća gimnazija Srednje škole Bartola Kašića u Grubišnom Polju, gdje je prosječni broj bodova upisanih osmaša 75,46 bodova.  Iako je prvi na ljestvici bio jedan strukovni smjer, na njoj ipak dominiraju gimnazijski programi; tek su se još dva strukovna ‘ugurala’ na ovu listu, a to su tehničar za računalstvo bjelovarske Tehničke škole i upravni referent Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

Koji su se još programi našli na listi škola koje su u 2023. upisivali najbolji učenici Bjelovarsko-bilogorske županije, možete vidjeti u nastavku. Osim imena škole, naziva programa i prosječnog broja bodova upisanih, izdvojili smo i broj bodova prvog te bodove posljednjeg na listi.

10 srednjoškolskih programa u Bjelovarsko-bilogorskoj koje su upisivali najbolji osmaši

10 srednjoškolskih programa u Bjelovarsko-bilogorskoj koje su upisivali najbolji osmaši | izvor podataka: MZO

Podatke za ostale do sada objavljene županije čitajte ispod:

20 srednjoškolskih programa u Zagrebu koje su upisali učenici s najviše bodova

10 srednjoškolskih programa u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje su upisali osmaši s najviše bodova

10 srednjoškolskih programa u Primorsko-goranskoj županiji koje su upisali osmaši s najviše bodova

10 srednjoškolskih programa u Zagrebačkoj županiji koje su upisali učenici s najviše bodova

10 srednjoškolskih programa u Karlovačkoj županiji koje su upisali učenici s najviše bodova

10 srednjoškolskih programa u Požeško-slavonskoj županiji koje su upisali učenici s najviše bodova

10 srednjoškolskih programa u Osječko-baranjskoj županiji koje su upisali učenici s najviše bodova