Pretraga

Unatoč zabrani, i dalje čujete da pucaju petarde? Istražili smo, ilegalno se prodaju na oglasnicima

A- A+

Od početka 2021., građanima je zabranjena prodaja petardi kategorija F2 i F3 za osobne potrebe, što je neke potaknulo da svoju pirotehniku pronalaze putem oglasnika i raznih online trgovina. Kazne za korištenje petardi su paprene, no to očito ne predstavlja brigu, jer se zvuci njihovih eksplozija svugdje mogu čuti.

Foto: YouTube/Screenshot

Još sredinom prosinca prošle godine, u saboru je izglasan Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, prema kojem bi se zabranila prodaja i korištenje većine petardi građanima za osobne potrebe; dostupne su ostale za kupnju samo određenim tvrtkama, obrtima i udrugama.

Kako i dalje pucaju?

Riječ je, dakle, o odluci koja je na snagu stupila početkom 2021. i tako razveselila brojne građane kojima je više ‘pun kufer’ eksplozija za blagdane. No, veselje nije puno potrajalo, jer se neugodni zvuci petardi i dalje protežu kroz naselja, pa se tu postavlja pitanje – kako je to moguće, ako ih mogu kupiti samo određene tvrtke, obrti i udruge?

Odgovor se nazire čim se na popularnim oglasnicima pretraže pojmovi ‘pirotehnika’ ili ‘petarde’. Naime, oglašivači prodaju petarde koje su nakupovali dok još zabrana nije stupila na snagu te su tako otkrili vrlo profitabilan biznis. Dovoljno im se samo javiti porukom, nakon čega stiže popis dostupnih artikala i njihove cijene. Cjenkanja, naravno, nema, jer je ipak u pitanju tražena roba.

Izdvojeni članak
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević

Nakon što je dječak ostao bez prstiju, javnosti se obratila i pravobraniteljica: Pazite s petardama!

‘Petarde su tek mali segment’

Budući da građani više ne mogu kupiti petarde u ovlaštenim prodavaonicama, upitali smo Orion Pirotehniku, jednu od najpoznatijih u državi, kako im se to odrazilo na prodaju.

– Petarde čine tek jedan mali segment zabavne pirotehnike. Najveća je potražnja i interes za svim drugim artiklima: vatrometima, raketama, rimskim svijećama i slično. Oni se mogu kupovati bez ikakvog ograničenja u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja. S obzirom na to da je sezona prodaje zabavne pirotehnike u tijeku, prerano je donositi zaključke, ali ne očekujemo pad prodaje, rekli su nam iz Oriona.

Istaknuli su da pad potražnje u ovoj godini nisu primijetili jer tvrtke obrti i udruge tijekom cijele godine mogu kupovati svu zabavnu pirotehniku što, prema navodima Oriona, uistinu i čine. Problem svakako predstavlja činjenica da građani vrlo lako mogu ilegalno nabaviti petarde.

– Apeliramo na građane da zabavnu pirotehniku kupuju u ovlaštenim prodavaonicama i uz račun kako bi bili sigurni da je proizvod kojeg kupuju prošao sve kontrole kvalitete, ispravan i siguran za upotrebu. Apsolutno je obveza države regulirati tržište pirotehničkih proizvoda te kontrolirati njihovu kupnju, prodaju i upotrebu, zaključili su iz Oriona.