Pretraga

Alarmantno upozorenje: ‘Mladi ne mogu dostojno živjeti od svojega rada’

A- A+

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Mreža mladih Hrvatske, ponovno su udružili svoje snage u borbi za radnička prava mladih. Zbog nepovoljnog statusa na tržištu rada, ali i izostanka minimalnih financijskih sredstava za dostojan život mladih koji se na tržište rada mogu uključiti jedino putem stručnog osposobljavanja, pokrenuli su kampanju na društvenim mrežama pod nazivom Vrijedim više.

Foto: Facebook; Vrijedim više

Možda ste ovih dana primijetili kako je netko od vaših prijatelja na društvenim mrežama podijelio #vrijedimviše. Primijetili smo je i mi i odlučili doznati što ova oznaka znači.
Radi se o kampanji koju su zajedničkim snagama pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Mreža mladih Hrvatske pokretači su kampanje namijenjene prvenstveno mladima. 

– Kako već duže vrijeme surađujemo na pitanjima zapošljavanja mladih i mladih na tržištu rada, došli smo do zaključka da je krajnje vrijeme da adresiramo gorući problem mladih danas, a to je da mladi ne mogu dostojno živjeti od svojega rada. Posljedično tom zaključku, odlučili smo usmjeriti zajedničke resurse upravo na rješavanja pitanja niskog standarda života mladih i to upravo kroz kampanju #vrijedimviše, objašnjavaju nam inicijatori.

Izdvojeni članak

Smijati se ili plakati: Ovo su najapsurdniji oglasi za stručno osposobljavanje

Realni troškovi samostalnog života su 4.300 kuna 

Problem su, kažu, detektirali na dvije razine. 

– S jedne strane nam se događa proliferacija ugovora na određeno pogotovo za mlade, a u isto vrijeme bujaju i drugi nesigurni oblici rada, kao što su agencijski rad, rad preko ugovora o djelu i SOR unutar kojeg za mlade radna prava ne vrijede, a naknada za rad im je na razini minimalne plaće. S druge strane, troškovi života su u apsolutnom nerazmjeru s primanjima te trenutno preko 70% osoba u populaciji 18-34 živi s roditeljima po čemu smo najgori u Europskoj uniji. Čak smo i izračunali koliko su realni troškovi za samostalni život i minimum iznosi 4.300 kuna, objašnjavaju inicijatori. 

U ovom kontekstu, a usporedbe radi, valja spomenuti kako ‘plaća’, odnosno novčana pomoć kako se pravno naziva, tijekom stručnog osposobljavanja, iznosi 2.620 kuna. 

– Kada u isto vrijeme postaje jasno da državne intervencije na tržištu rada ne daju zadovoljavajuće rezultate, nisu temeljene na dokazima i da u nekim situacijama su čak i štetne i/ili diskriminatorne, onda nam ne preostaje druga opcija nego podignuti glas i upozoriti na tragičan položaj mladih u društvu i na tržištu rada, kažu pokretači kampanje Vrijedim više. 

Dodaju kako je kampanja #vrijedimviše pokrenuta s ciljem osvješćivanja javnosti, ali i Vlade i političkih elita o problemima mladih i svih ostalih u nepovoljnom položaju na tržištu rada. 

– Ovo je s jedne strane apel i zahtjev za stvaranjem kvalitetnih radnih mjesta s kojima je moguće osigurati osnovni životni standard svim osobama u Hrvatskoj na tržištu rada, dok je s druge strane, ovo opaska i kritika politikama koje su vođene od strane kako bivših Vlada, tako i sadašnje Vlade, poručuju.

Izdvojeni članak

Nova pravila stručnog osposobljavanja prisiljavaju buduće nastavnike da varaju zakon

Kampanja za radnike i poslodavce 

Iako upozorava na probleme radnih prava mladih, kampanji se mogu pridružiti svi koji smatraju da osoba koja radi 40 sati tjedno treba moći živjeti od svog rada. 

– To za sada može značiti lajkanje stranice #vrijedim više i dijeljenje svojih iskustava zašto mislite da vaš rad vrijedi više. Možete nam poslati i poruku ili mail i reći nam da se želite uključiti u buduće borbe za ovo važno pitanje. U svakom slučaju, ukoliko ste mladi i želite pomoći u rješavanju ovog problema, pratite stranicu jer ćemo svako malo imati akcije i izvan virtualnog svijeta, a najbolji način da ostvarimo ciljeve jest da sakupimo značajnu potporu ljudi kojih se ovaj problem tiče. I za to trebamo vas jer mi iskreno smatramo da svi vi vrijedite više, rekli su nam pokretači kampanje Vrijedim više. 

No , kampanja nije namijenjena samo radnicima, već i poslodavcima i raznim institucijama. 

– Možete nam se priključiti i tako da ako ste poslodavac da pošteno platite svoje radnike i da ne uzimate mlade ljude na SOR, pogotovo ako ste institucija koja posluje s velikim profitom. Probajte koristiti, za mlade osobe bez iskustva, pripravništvo koje je uređeno zakonom o radu i koje je puno bolja opcija za mlade ljude koji ulaze na tržište rada, poručuju pokretači kampanje.