Pretraga

Biračka mjesta većinom su u školama: Hoće li zbog izbora usred tjedna biti skraćena nastava?

Po prvi put izbori u Hrvatskoj održat će se u srijedu koja će biti neradni dan. I dok je pravilo bilo da se izbori održavaju nedjeljom, predsjednik Republike Zoran Milanović ove je godine odlučio promijeniti tu ‘tradiciju’. Kako se većina biračkih mjesta organizira u prostorima škola, postavlja se pitanje hoće li zbog nastave i činjenice da se radi o sredini tjedna biti organizacijskih problema? S tim pitanjem smo se obratili Državnom izbornom povjerenstvu koje nam je detaljno objasnilo kako izgleda priprema biračkog mjesta za glasanje. Naglasili su i kako vjeruju da većih organizacijskih problema ne bi trebalo biti, ali i kako u ovom trenutku nije poznato hoće li zbog organizacije biračkih mjesta u školama doći do skraćivanja nastave.

učionica u pozdaini, ruka koja stavlja listić u glasačku kutiju

Foot: Canva

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlučio je kako će se ove godine parlamentarni izbori održati u srijedu 17. travnja, a taj dan automatski postaje neradan. To znači da učenici neće imati nastavu, niti će studenti imati predavanja. I dok je ‘tradicija’ bila da se izbori održavaju nedjeljom, ovo je prvi put da će se održati usred radnog tjedna.

DIP: ‘Bit će određenih izazova u pripremi biračkih mjesta za glasovanje’

To znači da će učenici dan prije i dan poslije imati nastavu normalno, a s obzirom na to da se biračka mjesta većinom organiziraju u prostorijama škola diljem Hrvatske, postavlja se pitanje hoće li doći do organizacijskih problema. Uzevši to u obzir, javili smo se Državnom izbornom povjerenstvu te su nam odgovorili kako do većih problema ne bi trebalo doći. Također su detaljno objasnili kako uopće izgleda priprema biračkog mjesta.

– S obzirom na to da je kao dan provedbe izbora određena srijeda, a Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor je propisano da je dan provedbe izbora neradni dan, na sam dan izbora, koji će biti neradni dana, ne bi trebalo biti problema u organizaciji provedbe glasovanja. Bit će određenih izazova u pripremi biračkih mjesta za glasovanje, budući da predsjednik i članovi biračkog odbora odnosno njihovi zamjenici uređuju prostoriju za glasovanje na biračkom mjestu, u pravilu, večer prije dana izbora, naveli su iz DIP-a.

Izdvojeni članak
glasačka kutija i ubacivanje listića i prazna učionica

Parlamentarni izbori održat će se usred tjedna, bit će neradni dan: Učenici neće imati nastavu

Članovi biračkog odbora pripremaju prostor večer prije dana kada se održavaju izbori

Članovi biračkog odbora moraju najkasnije jedan sat prije početka glasovanja doći na biračko mjesto, u prostoriju u kojoj će se glasovati i, ako to nisu učinili dan ranije, uređuju prostoriju za glasovanje. Članovi biračkog odbora moraju provjeriti je li sav promidžbeni materijal uklonjen s biračkog mjesta i iz njegove neposredne blizine, odnosno u krugu od oko 50 metara. Ako promidžbeni materijal nije uklonjen s biračkog mjesta i iz njegove neposredne blizine, članovi biračkog odbora ga moraju bez odlaganja, i ako je to moguće, ukloniti.

– Članovi biračkog odbora na biračima vidljivom mjestu ispred prostorije u kojoj će se glasovati, ističu zbirne liste koje sadrže informacije o svim listama i kandidatima te naputak o načinu glasovanja. Na zbirnoj listi je, zapravo, vidljiv sadržaj glasačkog listića, tako da se birači već prilikom dolaska na biračko mjesto, ako to već ranije nisu učinili, mogu upoznati s listama i kandidatima za koje mogu glasovati. Svako biračko mjesto mora biti u posebnoj prostoriji za glasovanje, koja mora biti uređena tako da se osigura tajnost glasovanja paravanima ili sličnim sredstvima tako da nitko u prostoriji ne može vidjeti kako je birač popunio glasački listić, objasnili su iz DIP-a.

Izdvojeni članak
troji izbori

Održavaju li se tri izbora, troje izbora ili troji izbori? Jezikoslovac objasnio što je pravilno

Nije poznato hoće li zbog organizacije biračkih mjesta u školama doći do skraćivanja nastave

No, na pitanje hoće li učenici koji imaju nastavu u drugoj smjeni dan prije izbora imati kraću nastavu kako bi se sve stiglo pripremiti ili će škole ostati dulje otvorene, DIP je komentirao kako na to u ovom trenutku ne može odgovoriti.

– Kako je naprijed istaknuto, biračko mjesto u pravilu se uređuje večer prije dana izbora, no postoji mogućnost da se ono uredi i na sam izborni dan, vodeći računa da to bude na vrijeme i da se biračko mjesto otvori onda kada je to i propisano, u 7 sati ujutro, istaknuli su iz DIP-a.

Izdvojeni članak
izbori

Ako želite raditi u biračkom odboru na izborima, ovako izgleda posao: Dobit ćete i naknadu

Još nije poznat iznos naknade za rad u biračkom odboru

Podsjetimo, DIP smo prije pitali hoće li se dosadašnji iznos naknade za rad u biračkom odboru, koji je iznosio 300 kuna po danu, povećati te su nam rekli kako će odluka o iznosu ‘biti poznata s raspisivanjem pojedinih izbora’. No, na isto pitanje i nakon raspisivanja pralamentarnih izbora, iz DIP-a su nam odgovorili kako naknada još uvijek nije određena. Kako uopće izgleda rad u biračkom odboru možete pročitati ovdje.

– Članove biračkih odbora, najkasnije 5 dana prije dana održavanja izbora, imenuje izborno povjerenstvo izborne jedinice na prijedlog općinskog odnosno gradskog izbornog povjerenstava za područje općine ili grada. Osobe zainteresirane za sudjelovanje u radu biračkog odbora na mjestu predsjednika ili zamjenika predsjednika biračkog odbora mogu se obratiti nadležnom općinskom, odnosno gradskom izbornom povjerenstvu. Osobe zainteresirane za sudjelovanje u radu biračkog odbora na mjestu člana ili zamjenika člana biračkog odbora mogu se obratiti naprijed navedenim političkim strankama, objavio je DIP nakon više upita građana o sudjelovanju u radu biračkih odbora.