Pretraga

Crobotix: entuzijasti, stvaratelji, kreativci. I prvaci Europe u robotici

A- A+

Dvojica mladih Karlovčana početkom su mjeseca pobijedila na jednom od najvećih natjecanja robotike u Europi, onom održanom u portugalskom gradu Braganca. Manjak financijskih sredstava primorao ih je da sami nađu sponzore, četiri dana spavali su u dvoranama, no to ih nije spriječilo da ostvare najbolji mogući rezultat. Donosimo vam priču o njihovu uspjehu.

Crobotix.com

Tim Crobotix se sastoji od dva člana: Alberta Gajšaka koji se više fokusira na hardware i Filipa Jakšića koji je malo više zadužen za software. Dečki su učenici trećeg razreda matematičke gimnazije u Karlovcu, a upoznali su se na radionicama Zajednice tehničke kulture Karlovac kada su išli u 6. razred.

Izdvojeni članak

Mladi robotičari s devet medalja uništili konkurenciju na međunarodnom natjecanju u Austriji

Robotičari, stvaratelji i kreativci

Dečki za sebe kažu kako su entuzijastični robotičari, stvaratelji i kreativci.

– Prije otprilike tri godine odlučili smo zajedno početi sudjelovati u ekipnim RoboCup natjecanjima pošto smo se pokazali kao jedni od najboljih članovi robotičke sekcije ZTK Karlovac. Već dugi niz godina natječemo se u RoboCup natjecanjima sudjelujemo kao izlagači i predavači na raznim festivalima, poput znanstvenih piknika ili maker faireova, rekli su nam dečki.

Pod imenom Crobotix sudjeluju na natjecanjima robotike, raznim festivalima i izložbama tek godinu dana, ali rezultate koji postižu zaista su zapanjujući. No to nije jedino čine se dečki bave.

– Držimo predavanja iz robotike, elektronike i mikrokontrolera u učionicama ZTK Karlovac, sudjelujemo na sajmu inovacija, izrađujemo razne projekte mikroračunalima poput pametnih satova ili igraćih konzola, a sudjelujemo i na natjecanjima iz programiranja, matematike i fizike. Osim toga, pišemo članke za slovenski časopis ‘Svet Elektronik’, a svaki od nas dobitnik je tri Oskara znanja, pohvalili su nam se ovi svestrani mladi robotičari.

Izdvojeni članak

Mladi hrvatski robotičari preko platforme Indiegogo u prvih sedam sati skupili više od 5.500 dolara

Pobjednici jednog od najvećih natjecanja iz robotike u Europi

Za financijska sredstva su se morali pobrinuti sami. Manjak novca prisilio ih je da novac za nastavak bavljenja projektima i natjecanjima traže od različitih donatora i sponzora.

– Zajednica tehničke kulture Karlovac nam je kroz svih šest godina bavljenja robotikom financijski poprilično pomogla i što je najvažnije dala prostor u kojem smo si uredili svoju malenu radionu u kojoj razvijamo naše različite naprave, ističu dečki.

Kada bi smo krenuli brojati sve njihove uspjehe s natjecanja, ovom tekstu vjerojatno ne bi bilo kraja, pa spomenimo samo one nedavne. Prvo mjesto osvojili su na jednom od najprestižnijih natjecanja u Europi, održanom u Portugalu početkom ovog mjeseca. Istovremeno kada su se prijavljivali na natjecanja u Austriji, Slovačkoj i na bečki maker faire prijavili su se i na ovo jer im je djelovalo zanimljivo.

Za otprilike 100 eura dva člana Crobotixa su četiri dana spavala u dvoranama, imala tri obroka dnevno, besplatne vožnje lokalnim busevima i plaćenu kotizaciju, a najskuplje im je zapravo bilo doći u Portugal.

– U Portugal smo išli osnaženi pobjedom u Slovačkoj na RoboCupu koji se zbio nekoliko tjedana prije portugalskog natjecanja. Naravno ovakav rezultat nismo očekivali. Zapravo nismo ništa očekivali jer nismo bili upoznati s portugalskim ekipama i razinom vještina i tehnologije kojom barataju. Ali natjecanje je bilo stvarno fenomenalno, kazali su nam dečki iz Crobotixa.

Izdvojeni članak

Dva hrvatska srebra na svjetskom robotičkom natjecanju RoboCup Junior

Žele upisati tehnički fakultet u Hrvatskoj ili inozemstvu

Osim natjecanja, sudjeluju i na raznim festivalima, a posljednji na kojem su sudjelovali bio je prošlog vikenda u Osijeku te jedan u Sloveniji.

– Osijek Mini Maker Faire prvi je festival ovakvoga tipa u Hrvatskoj. Bilo je ludnica, hrpa izlagača, novih poznanstava i zanimljivih posjetioca sakupilo se u elektrotehničkoj školi u Osijeku. Dronovi, roboti, skulpture, nakit, food i 3D printing, elektroničke pločice, hrpa žica, tenkići na daljinski. Jedan dan slavljenja tehnologije i ljudske kreativnosti. Jao, to treba posjetiti, oduševljeno kažu momci.

Po završetku srednje škole planiraju upisati tehnički fakultet. Filip se želi orijentirati na programsko inženjerstvo, dok je Albertova želja nekakva vrsta spoja programiranja i elektronike. U Hrvatskoj im je želja studirati na FER-u, ali okušat će se i na fakultetima u inozemstvu.

Njihov rad možete pratiti na Crobotix web stranici, putem Facebooka, a nedavno su pokrenuli i svoj YouTube kanal.