Pretraga

Čudo od djeteta: Osječanin prvak je u gimnastici, pleše balet i glumi u HNK-u

A- A+

Kad biste u jednoj rečenici željeli sažeti čime se sve točno bavi mladi Osječanin Neven Lucijan Davidović ta bi rečenica zaista bila i više nego proširena. Za početak, perspektivni Neven Lucijan učenik je prvog razreda Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku, nagrađivani je gimnastičar na međunarodnim natjecanjima, pleše balet i glumi u osječkom HNK-u i uz sve to stigne i programirati. Mnogi bi rekli čudo od djetata, a ovom petnaestogodišnjaku ovakav način života dio je svakodnevice.

Foto: Neven Lucijan Davidović, privatne fotografije

Ista ta svakodnevica svestranog srednjoškolca i više je nego dobro isplanirana. Svaki slobodni trenutak dobro je izorganiziran i dok jednima to izgleda nemoguće, Neven Lucijan s nevjerojatnom jednostavnošću nam opisuje svoj dan u koji stanu sve unaprijed zacrtane ideje.

Izdvojeni članak

Nova pila pred školom: Požeški srednjoškolci dobili traktor vrijedan skoro pola milijuna kuna

Pet zlata, dva srebra i kazališne nagrade 

Mladi gimnastičar, baletan, glumac i budući elektrotehničar prvim svojim hobijem – gimnastikom počeo se baviti već s pet godina da bi desetak godina kasnije slavio u čak pet disciplina. 

– Na zadnjem sam državnom sam osvojio pet zlata, a natjecao sam se u pet disciplina koje uključuju parter, karike, preskok, ruče, preča. Dobio sam nagradu za perspektivnog sportaša grada osijeka u 2015. godini ‘Zlatna kuna’, objašnjava nam Neven Lucijan te dodaje kako se nedavno iz međunarodnog natjecanja u Novom Sadu u kojemu je sudjelovalo četrnaest zemalja vratio s dva srebra iz partera i karike. 

Kad treninge i natjecanja u dvorani ostavi po strani, srednjoškolac uskače u kazališni kostim i pretvara se u glumca ili baletana ovisno o ulozi u osječkom narodnom kazalištu. Da je talentiran i za kulturno područje, svjedoči i nagrada publike na Marulićevim danima za predstavu ‘260 dana’ u kojoj je ostvario zamjetnu ulogu. 

– Volim kazalište i svoje ću angažmane u predstavama ‘260 dana’, ‘Vragolasta djevojka’ i ‘Orašar’ odrađivati sve dok budem imao vremena, a ja se nadam da ću ga imati još dugo jer uživam u tome, kaže nam Neven Lucijan.

Foto: Neven Lucijan Davidović, privatne fotografije

Izdvojeni članak

Kako se Leon iz Slunja sam uspio izboriti za produljenje velikog odmora

‘Od svih aktivnosti najviše preferiram školu’ 

Kako bi se sve stiglo na vrijeme, dan ovog srednjoškolca počinje već ranom zorom pa je i za očekivati kako spremanje na počinak kreće u rane večernje sate. 

– Ako mi je škola ujutro onda se ustajem u 6:00 jer mi nastava počinje u 7:10. Nakon škole koja završava oko 13:05 idem kući ručati pa idem na trening od 15:00 do 17:00. Kasnije pišem zadaće i rješavam sve što trebam za školu. Malo se odmorim provedem malo vremena na laptopu i odem spavat oko 22:00 sata najkasnije(često i puno ranije). I to je ako nemam probu za neku predstavu ili nemam samu predstavu, a kada sam poslijepodne u školi onda mi se samo trening i škola zamijene, priča Neven Lucijan. 

Unatoč svim obavezama, ovaj mladić uspije izdvojiti i trenutak slobodnog vremena, no i njega iskoristi za svoje projekte na kojima revno radi. 

– Učim programirati i pripremam se za natjecanja iz matematike i fizike, a s prijateljem radim na jednom projektu koji bi trebao biti gotov u travnju i predstavljena na Maker fairu, nabraja Osječanin koji priznaje da mu često ovakav tempo života zna biti naporan, no uz dobru organizaciju sve stigne na vrijeme.

I na kraju, kad perspektivnog Nevena Lucijana Davidovića upitali što od svih aktivnosti najviše preferira i na ovo pitanje imao je spreman odgovor. 

– Od svojih aktivnosti preferiram naravno školu koja mi je na prvom mjestu pa onda gimnastiku. U budućnosti planiram završiti FERIT u Osijeku te se baviti Elektrotehnikom, a naknadno studirati Fiziku i Matematiku, odlučan je osječki srednjoškolac.

Foto: Neven Lucijan Davidović, privatne fotografije