Pretraga

Kako se Leon iz Slunja sam uspio izboriti za produljenje velikog odmora

A- A+

Pred nekoliko tjedana kontaktirao nas je maturant Leon, učenik Srednje škole Slunj. On i njegovi kolege našli su se u nezavidnoj situaciji. Školski odmor traje im svega 15 minuta, a u školi nema kantine, već je u okrugu samo jedna mala trgovina u kojoj je uvijek gužva. Zbog redova na blagajni i činjenice da pod nastavom nije dopušteno jesti, brojni učenici ostajali su gladni, pa je on odlučio pokrenuti inicijativu za produljenje velikog odmora u školi. Njegov aktivizam i trud, na opće veselje učenika, urodio je plodom.

Fotografija: sandyhill.sd34.bc.ca

Leon Dijanežević učenik je 4. razreda Srednje škole Slunj, smjera tehničar za računalstvo. Ujedno je predsjednik sam vijeća učenika škole, što bi značilo da ih predstavlja i zastupa u na razrednom i nastavničkom vijeću.

Pred nekoliko tjedana Leon nas je kontaktirao putem Facebooka i zamolio za pomoć oko zakonske odredbe prema kojoj bi se za sebe i svoje kolege mogao izboriti za produljenje velikog odmora.

Izdvojeni članak

[Veliki odmor] Saznajte što je, čime se bavi i čemu služi Nacionalno vijeće učenika

U 15 minuta jedva su stigli doći i do blagajne obližnje trgovine

U problemima su bili đaci Srednje škole Slunj, jer škola nema kantinu, u okrugu škole postoji samo jedna mala trgovina, sve ostale su udaljene najmanje 10 minuta. A veliki odmor traje svega 15 minuta.

– Kada nas 264 krene u kupovinu, bude gužva na blagajni i to potraje duže od 15 minuta. Dakle više od 15 minuta nam samo treba na blagajni, a kamoli da se vratimo do škole i obrok pojedemo na miru. Malo je kompleksno, ali u konačnici, pod nastavom nam nije dozvoljeno jesti, tako da obrok ne možemo pojesti nikako, objasnio nam je svoj i problem svojih kolega Leon.

Uputili smo ga na Državni pedagoški standard srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja u čijem članku 12. stoji sljedeće:

– Nastavni sat traje 45 minuta. Učenicima se mora osigurati odmor između nastavnih sati (odmor između dva nastavna sata traje 5 minuta, a nakon 3. sata 15 ili 20 minuta), stoji u Državnom pedagoškom standardu.

Izdvojeni članak

Znajte svoja prava: Koliko puta u danu smijete pisano i usmeno odgovarati?

Leon se pobrinuo da niti jedan učenik ne bude oštećen

Leonu je to bilo dovoljno da za početak napiše zamolbu upućenu nastavničkom vijeću kojom bi se odmor produljio za pet minuta. Porazgovarao je s ostalim predstavnicima razrednih odjeljenja i mnogobrojnim učenicima koji organizirano dolaze i odlaze na nastavu te su došli do zajedničkog zaključka – za produljenje velikog odmora u njihovoj školi ne postoji prepreka.

Produljenje odmora značilo bi i da posljednje zvono u danu umjesto u 13:55 zvoni u 14:00. Budući da je nastava u školi ionako organizirana u jednoj, jutarnjoj smjeni, a učenici putnici bi i dalje na vrijeme stizali na autobuse, u slučaju produžetka odmora nitko ne bi mogao biti oštećen.

– Nakon što sam zamolbu uručio ravnateljici, stigla mi je obavijest da će se održati nastavničko vijeće na kojemu će jedna od točaka dnevnog reda biti moj prijedlog o produljenju velikog odmora, kazao nam je Leon.

Kako je mislio na sve, uz zamolbu je priložio i evidenciju putnika, a učenici putnici svojim vlastoručnim potpisom jamčili su svoju suglasnost za produljenje velikog odmora.
Nastavničko vijeće njegov je prijedlog jednoglasno prihvatilo, a nakon toga Leon je proveo anketu i među ostalim učenicima.

– Većina učenika je zadovoljna i prihvatila prijedlog, ukupno 80 posto učenika bilo je za produljenje, a 20 posto ih je bilo protiv, kazao nam je Leon te dodao kako smatra da zbog duljeg odmora učenici biti i bolje raspoloženi za ostatak radnog dana.

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica za djecu poslala ministru 20 preporuka o zaštiti prava učenika

Poduzetnost je urodila plodom

Leonov trud se isplatio jer bi od sljedećeg polugodišta odmor u Srednjoj školi Slunj trebao trajati 20 minuta. Potrebna je još samo potvrda roditeljskog vijeća, ali Leon zna da tu neće biti problema jer se među roditeljima već raspitao o mišljenju oko produljenja velikog odmora.

– Leon je mene sa svime time upoznao još prije i sam se, uistinu sam raspitao među učenicima putnicima, i potpuno je pripremljen pred mene došao s tim prijedlogom. Uistinu je to vrijedno napravio. Svi znamo da je tih 15 minuta relativno kratko, budući da škola nema kantinu pa učenici idu u trgovinu kupiti si marendu. Nastavničko vijeće je također pohvalilo Leona i njegovu inicijativu i to je priča koja sada čeka potvrdu vijeća roditelja, kazala nam je Diana Cindrić, ravnateljica škole.

Za kraj je našeg razgovora pohvalila Leonovu aktivnost i po ostalim pitanjima koja se tiču učenika njihove škole.

– Leon je inače učenik s kojim se da raditi i lijepo komunicirati, bio je i predsjednik vijeća učenika pretprošle godine i sada je ponovno. Aktivan je i dolazi na sjednice kada su u pitanju neka prava i obveze učenika, zaključuje ravnateljica Cindrić.

Hvale je vrijedna inicijativa u koju se Leon upustio, a pozitivnom ishodu po brojnim pitanjima koja ih se tiču učenici su se vjerojatno nadali i kada su birali Leona za svog predstavnika. Recimo samo za kraj da uz sve školske obaveze koje ima u slobodno vrijeme volontira za Crveni križ Slunj, Dobrovoljno vatrogasno društvo Rakovica kao vatrogasac, te je trenutno pripravnik Hrvatske gorske službe spašavanja i predsjednik Udruge mladih Općine Rakovica.