Pretraga

Dani odluke za osmaše: U županiji na sjeveru Hrvatske kreće veliko predstavljanje srednjih škola

A- A+

Nastavna godina bliži se kraju, a za učenike osmih razreda to su dani odluke. Njih oko 39 tisuća u narednim tjednima treba odlučiti u kojoj će srednjoj školi nastaviti svoje obrazovanje. Varaždinska županija svojim je osmašima, kojih je 1.652, odlučila pomoći u donošenju te odluke organiziranjem manifestacije ‘Odaberi svoju školu’. Tijekom nje će se škole u kontaktnom obliku predstaviti učenicima te će osmaši iz prve ruke moći doznati sve što ih zanima o srednjim školama koje će imati na svom popisu.

Foto: press

Iz Varaždinske županije priopćeno je da danas počinje kampanja ‘Odaberi svoju školu’ za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola. Već 15. godinu zaredom organizira se uoči upisa u srednje škole, a s ciljem upoznavanja učenika sa školama u kojima žele nastaviti svoje obrazovanje.

Događaj traje četiri dana, predstavit će se 15 škola

– U Varaždinskoj županiji ove školske godine 8. razred završava 1.652 učenika u ukupno 41 osnovnoj školi, od kojih su 33 škole čiji osnivač je županija. Svi znamo da su učenici koji završavaju osnovnoškolsko obrazovanje na životnoj prekretnici i da je bitno da odaberu i upišu školu koju žele. Zato je zadovoljstvo što možemo najaviti da će se, nakon dvije ‘virtualne’ kampanje, tradicionalna kampanja sada održati uživo, rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Kampanja traje četiri dana, a održat će se u četiri grada: ovog utorka od 18 sati u Srednjoj školi Ivanec, u srijedu, 18. svibnja, od 18 sati, u OŠ Novi Marof, u četvrtak, 19. svibnja, od 18 sati, u Gradskoj dvorani Ludbreg te u petak, 20. svibnja, također u 18 sati, u Gospodarskoj školi Varaždin. Kako stoji u priopćenju Varaždinske županije, učenicima će se predstaviti 13 javnih srednjih škola i dvije privatne.

Izdvojeni članak
kalkulator bodova srednja.hr

Provjerite hoćete li upisati željenu školu: Ažurirali smo kalkulator bodova za upis u srednju

Kampanja u obliku sajma

– Kampanja će drugi put biti organizirana u obliku sajma, a škole će se predstaviti svojim promotivnim materijalima i programima. Vjerujemo da smo odabrali najbolji model. Učenici će u neposrednom kontaktu s djelatnicima škola moći dobiti sve informacije koje će im pomoći da donesu konačnu odluku o izboru svojeg budućeg zanimanja. Pozivam sve učenike i njihove roditelje da dođu i posjete štandove škola. Svim učenicima želim da upišu željenu srednju školu te im želim puno uspjeha u srednjoškolskom obrazovanju!, istaknula je Silvija Zagorec.

Zanimljivost koju ističu je da čak deset posto srednjoškolaca Varaždinske županije u tamošnje srednje škole dolazi iz drugih županija.

–  U srednjim školama Varaždinske županije se 25 posto upisnih mjesta odnosi na gimnazijske programe, pet posto na umjetničke programe, 45 posto na četverogodišnja strukovna zanimanja, a 25 posto učenika upisuje trogodišnja strukovna zanimanja, od kojih se dva posto zanimanja odnosi na učenike sa zdravstvenim teškoćama. Ove godine završava formiranje četiriju strukovnih centara izvrsnosti u strukovnom obrazovanju, u kojem imamo i  dva regionalna centra. ‘Oživjeli’ smo sva strukovna zanimanja koja su bila tražena u realnom sektoru, tako da smatram da smo pogodili balans te da možemo reći da je taj dio formiran. U sljedećem razdoblju naglasak ćemo staviti na gimnazijske programe, kaže pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Istaknuo je i da učenici koji završavaju strukovne programe u Varaždinskoj županiji imaju izvrsne rezultate na maturi, dok u gimnazijskim programima još ima mjesta za napredak.

Raspored kampanje ‘Odaberi svoju školu’:

  • Ivanec – danas – 17.5. u 18 sati – Srednja škola Ivanec
  • Novi Marof  – srijeda – 18.5. u 18 sati – OŠ Novi Marof
  • Ludbreg – četvrtak – 19.5. u 18 sati – Gradska dvorana Ludbreg
  • Varaždin – petak – 20.5. u 18 sati – Gospodarska škola Varaždin

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)


A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.