Pretraga

Dekan FPZG-a stavio slučaj Skoko-Dežulović pred Etičko povjerenstvo

A- A+

Etičko povjerenstvo Fakulteta političkih znanosti očitovat će se o slučaju Skoko-Dežulović te predložiti eventualne sankcije, izjavio je za tportal dekan FPZG-a Nenad Zakošek. Dekan je dodao kako je postupak profesora Bože Skoke neprihvatljiv te štetan za njega i ugled fakulteta. Reagiranje dekana uslijedilo je nakon prozivanja Upravnog odbora HUOJ-a kako se FPZG do sada nije očitovao na ovaj slučaj.

srednja.hr

Dekan FPZG-a, Nenad Zakošek, u intervju za tportal.hr rekao je kako je u razgovoru poručio kolegi Skoki kako je njegov postupak neprihvatljiv, te štetan za njegov ugled i ugled fakulteta.

– Iako u formalnom smislu nije počinio plagijat (jer je rečeni citat jasno označen kao takav), ipak je riječ o svojevrsnoj krađi ideje (izvorne Dežulovićeve dosjetke o pesimističnim Hrvatima sklonim stalnim žalopojkama, koja je navodno pretvorena u sadržaj što bez navođenja autorstva cirkulira internetom) i netočnom navođenju izvora, što je dakako neprihvatljivo za bilo kojeg javnog djelatnika, a osobito za akademskog nastavnika., rekao je Zakošek za tportal.hr

FPZG nije sankcionirao Skoku zato što je njegov slučaj, zajedno s odgovarajućom dokumentacijom, dekan uputio Etičkom povjerenstvu Fakulteta. Povjerenstvo ima zadaću točno kvalificirati postupak Bože Skoke i predložiti eventualne sankcije.

Reagiranja na slučaj Skoko-Dežulović

Prije desetak dana portal Srednja.hr je objavio komentar na kolumnu Bože Skoke u prvom broj studentskog lista Global pod naslovom „Hrvati, pesimizam i mediji“ čiji dijelovi neodoljivo podsjećaju na tekst hrvatskog novinara i kolumnista Borisa Dežulovića.

Nakon objave teksta slijedila su reagiranja oba aktera o slučaju, a Sud Časti HUOJ-a prihvatio je obrazloženje Bože Skoke u kojem kaže da je riječ o novinarskom komentaru, a ne znanstvenom djelu i da je u tom kontekstu naveo niz životnih primjera, a ne znanstvenih citata, te doslovce u tri poduže rečenice prepričao sadržaj koji je svojedobno kao sličicu poslao kolega iz Beograda.

Upravni odbor HUOJ-a podijeljen oko istupa u javnosti

Upravni odbor HUOJ-a sastao se ovaj tjedan te ponudio svoje viđenje situacije. – Upravni odbor ima za potrebu istaknuti kako je Sud časti promptno reagirao u ovom slučaju. Međutim, Upravni odbor drži da je Sud časti propustio cjelovito obuhvatiti ovo pitanje, jer se nije očitovao o kritikama dr. sc. Stanka Andrića vezanima uz drugi, novinarski tekst dr. sc. Bože Skoke., navodi se među ostalim u njihovom priopćenju.

Upravni odbor HUOJ se danas, pak, oglasio s novim prioćenjem kojeg potpisuju dvoje od četvero članova, Iva Tanta i Andreja Barberić, u kojem se ograđuju od informacija objavljenih na portalu index.hr kako je došlo do okretanja leđa plagijatoru Skoki među PR-ovcima. 

HND smatra da nema razlike između novinarskog i znanstvenog članka po pitanju plagiranja

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka u svom prvom očitovanju o cijelom slučaju za Srednja.hr je istaknuo kako je dobro što se Skoko ispričao.

– Nema bitne razlike između novinarskog i znanstvenog članka. Uvijek je to pitanje časti i samog čina. Novinarski članak je drugačija forma, ali ako je riječ o prepisivanju onda nema razlike u nečasnosti tog čina, rekao je Duka za portal Srednja.hr