Pretraga

Preko deset tisuća čitatelja odgovorilo na pitanje je li za nošenje maski u školama

A- A+

Još prije no što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo upute za novu nastavnu godinu, na portalu smo pokrenuli anketu. Pitanje je glasilo: ‘Jeste li za nošenje maski u školama?’, a na njega je odgovorilo preko deset tisuća čitatelja.

Foto: Alexandra Koch/Pixabay

‘Jeste li za nošenje maski u školama?’ pitanje je koje smo sredinom kolovoza postavili čitateljima. Kontekst je bio nešto drugačiji jer tada još nisu bile objavljene upute Ministarstva znanosti i obrazovanja za novu nastavnu godinu.

U anketi je, do trenutka pisanja ovog teksta, sudjelovalo 10.796 čitatelja. Većina, njih 55,44% ne podržava nošenje zaštitnih maski u školama, dok je 35,04% čitatelja za nošenje maske na nastavi. Čak 9,57% sudionika ankete neodlučno je po tom pitanju.

 

No, podržavali nošenje maski ili ne, učenici i nastavnici čije škole nisu osigurale distancu u učionicama od 1,5 metra (za učenike osnovnih škola od 5. do 8. razreda), odnosno 2 metra (za učenike srednjih škola) masku će morati nositi. Na predstavljanju uputa HZJZ-a za sprječavanje širenja zaraze u školama istaknuto je i kako je u srednjim školama maska obavezna i na hodnicima, te u javnom prijevozu do škole. Maska nije obavezna u školama koje u učionicama uspiju osigurati propisanu distancu, kao niti u osnovnim školama od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Ipak, Ministarstvo izbjegava odgovoriti na pitanje kako će biti kažnjeni učenici i nastavnici koji odbiju nositi masku. U službenom odgovoru na naš upit o eventualnim mjerama koje će biti izrečene u tim slučajevima, iz Ministarstva su tek kratko istaknuli kako je cilj Uputa za škole zaštita djece, učitelja i ‘na svima nama je odgovorno ponašanje’. Opširnije o ovoj temi čitajte na poveznici.