Pretraga

Dio učenika i studenata ima pravo na besplatan ZET-ov pokaz, ovo su uvjeti koje morate zadovoljiti

A- A+

Jedan od mjesečnih troškova koje studenti i učenici imaju kroz godinu je kupnja pokaza za javni prijevoz. U Zagrebu je on besplatan za učenike iz kućanstava čiji su ukupni mjesečni prihodi po članu manji ili jednaki 2.000 kuna, kao i one koji su smješteni na skrb izvan vlastite obitelji na temelju pravomoćne odluke nadležnog tijela.

ZET pokaz

Foto: Srednja.hr

Počela je nova akademska godina, a mnogi studenti koji dolaze u Zagreb i koriste javni prijevoz imat će trošak kupnje mjesečnog pokaza. Jedna skupina studenata i učenika ima pravo na besplatan godišnji ili mjesečni pokaz ZET-a.

Tko ima pravo na besplatni pokaz?

Ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi, besplatan pokaz mogu dobivati redoviti učenici i redoviti studenti državljani Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu čiji su ukupni mjesečni prihodi po članu kućanstva jednaki ili manji od 2.000 kuna te redoviti učenici i redoviti studenti smješteni na skrb izvan vlastite obitelji na temelju pravomoćne odluke nadležnog tijela.

Kako je pojašnjeno na web stranici Grada Zagreba, isto pravo imaju azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom s prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu te članovi obitelji azilanata i članovi obitelji stranaca pod supsidijarnom zaštitom koji zakonito borave u Republici Hrvatskoj, a kojima je međunarodna zaštita odobrena sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti.

Izdvojeni članak
zet autobus

Kako tramvajem i busom doći do faksa? Veliki brucoški vodič za javni prijevoz u Zagrebu

Kako ostvariti pravo na besplatni pokaz?

Oni koji žele koristiti pravo na besplatan pokaz temeljem ekonomskih prilika u kućanstvu trebaju Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom podnijeti zahtjev na posebnom obrascu koji se može preuzeti ovdje. Uz zahtjev je potrebno priložiti i sljedeće dokumente (vrijede i potvrde sustava e-građani):

  • uredno i čitko popunjen i potpisan obrazac izjave o članovima kućanstva
  • dokaz o statusu redovitog učenika, dokaz o statusu redovitog studenta odnosno apsolventa sa studentskim pravima, ne stariji od mjesec dana za tekuću školsku/akademsku godinu za podnositelja zahtjeva
  • dokaz o prijavljenom prebivalištu u Gradu Zagrebu ne stariji od mjesec dana od dana podnošenja zahtjeva za podnositelja zahtjeva i sve članove kućanstva
  • presliku pravomoćne odluke nadležnog tijela o skrbi izvan vlastite obitelji
  • potvrdu MUP-a o statusu azilanta ili stranca pod supsidijarnom zaštitom.

Zahtjevi se mogu predati isključivo u pisarnicama područnih ureda Gradske uprave: Centar – Ilica 25; Črnomerec – Trg Francuske Republike 15; Dubrava – Dubrava 49; Maksimir – Petrova 116; Medveščak – Draškovićeva 15; Novi Zagreb – Avenija Dubrovnik 12; Peščenica – Zapoljska 1; Sesvete – Trg Dragutina Domjanića 4, Sesvete; Susedgrad – Sigetje 2; Trešnjevka – Park Stara Trešnjevka 2; Trnje – Ulica grada Vukovara 56a.