Pretraga

Divjak i Plenković muljaju s natječajem za ERS koji je prošle godine izveo 20.000 ljudi na prosvjed

A- A+

Novi problemi s natječajem za Ekspertnu radnu skupinu za kurikularnu reformu! Nakon malverzacija u prošlogodišnjem natječaju, koje su u lipnju 2017. izvele više od 20.000 građana na ulice, sada već uvjetovani refleks na problematičan ERS opet je učinio svoje. Iako je u petak, nakon zastoja s procedurom, objavljeno šest (6) imena kandidata za voditelja ERS-a koji udovoljavaju formalnim uvjetima natječaja, dan ranije Ministarstvo i Ured predsjednika Vlade usuglasili su se da uvjete za voditelja ERS-a zadovoljava samo jedan (1) kandidat. U posjedu smo dokumenata koji to pokazuju, a sve ih možete pregledati u tekstu. Kako je u samo dan razlike, pod pokroviteljstvom premijera Andreja Plenkovića i ministrice Blaženke Divjak, usuglašen broj od jednog kandidata narastao do njih šest, pitanje je kojim bi se primjerice mogla baviti emisija ‘Na rubu znanosti’.

Screenshot: N1 televizija

S obzirom na masovni građanski prosvjed u lipnju prošle godine zbog malverzacija u natječaju za Ekspertnu radnu skupinu za kurikularnu reformu, u novom se natječaju za ERS na sva zvona najavljivala transparentnost i ‘clean start’. Najavljeno je kako će se to osigurati online prijavama i objavom svih natječajnih materijala. Štoviše, transparentan natječajni postupak bio je svojevrsni lajtmotiv nestranačke ministrice Blaženke Divjak. No, da transparetnost nije istoznačnica pojmu ‘online’ i da je pogrešno stavljati ju u istu rečenicu s ministricom, pokazalo se u ovom natječaju za ERS.

U petak je, s tjedan dana zakašnjenja, objavljen popis kandidata za voditelja i članove Ekspertne radne skupine koji su zadovoljili formalne uvjete javnoga natječaja. Iz popisa imena kandidata koji su zadovoljili za voditelja ERS-a, što se posebno iščekivalo, moglo se iščitati šest imena: Anita Šimić Bitunjac, Darko Androić, Ivan Prskalo, Matko Glunčić, Nevenka Maras i Sanja Bilač. Ta su imena objavljena nakon sjednice Posebnog stručnog povjerenstva na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, koje je zaduženo za izbor članova ERS-a.

Dan prije objave šest kandidata za voditelja ERS-a, Ministarstvo i Ured premijera složili se da za voditelja zadovoljava samo jedan kandidat

No dokumenti koje je dan uoči sjednice PSP-a poslala administrativna tajnica iz Ureda premijera svim članovima PSP-a, govore da je nakon administrativne provjere kandidata (vršili su je i Ministarstvo obrazovanja i Ured predsjednika Vlade RH) tek jedan od njih zadovoljio formalne uvjete natječaja za voditelja ERS. Radi se o kandidatu Ivanu Prskalu, dekanu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Nakon kašnjenja, poznati kandidati za ERS: U utrci za voditelja dekan Učiteljskog fakulteta i državni tajnik Blaženke Divjak

Naime, u dokumentima iz Vlade koje u cijelosti možete pregledati na kraju teksta, nalazi se i tablica u kojoj su kandidati ocjenjivani prema formalnim uvjetima za voditelja ERS-a. Procjenu (ne)zadovoljavanja natječajnih uvjeta dvostrukom je linijom u jednoj koloni vršilo Ministarstvo obrazovanja, a u drugoj Ured predsjednika Vlade RH.

Ministarstvo je u svojoj procjeni i provjeri kandidata za voditelja naznačilo da tek dvoje od deset prijavljenih kandidata za voditelja zadovoljava formalne uvjete javnoga natječaja. Prema procjeni MZO-a, radilo se o kandidatima Ivanu Prskalu i Aniti Šimić Bitunjac.

U susjednoj koloni u kojoj je uvjete za voditelja procjenjivao Ured premijera, stoji kako tek jedan kandidat zadovoljava formalne uvjete – Ivan Prskalo.

Dakle, MZO i Ured premijera složili su se tek oko jednog jedinog kandidata, odnosno, kod kandidatkinje Šimić Bitunjac iz Ureda premijera su naznačili da „nije razvidno je li voditeljstvo na projektima koje kandidatkinja navodi u rubrici ‘Iskustvo u vođenju projektnih timova i upravljanje projektima u odgoju i obrazovanju’ kompatibilno s razinom i vrstom projekata na koje se u natječaju misli“. Na tragu procjenjivanja (ne)zadovoljenih uvjeta u tabličnom prikazu, u sljedećem dokumentu istoga maila popisani su svi kandidati za voditelja i članove ERS-a koji su prema objedinjenoj procjeni MZO-a i Ureda premijera zadovoljili formalne uvjete natječaja. U rubrici ‘Voditelji’ stoji ispisano samo jedno ime, ono Ivana Prskala.

Premijer i ministrica odstupili od svoje prvotne procjene (ne)zadovoljenih uvjeta kandidata

Sve navedeno poslano je 8. ožujka u predvečernjim satima svim članovima PSP-a, dan uoči sjednice koju su održali u petak. Odnosno, dan uoči sjednice PSP-a, i Ministarstvo (čija je ministrica suvoditeljica PSP-a) i Ured premijera (koji je na čelu PSP-a) usuglasili su se oko svih članova za ERS te jednog kandidata za voditelja.

Nakon sjednice Posebnog stručnog povjerenstva održane u petak 9. ožujka, Ministarstvo obrazovanja na svojim je web stranicama objavilo ‘utvrđen popis kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete iz javnoga natječaja’. Suprotno onome što su dan ranije utvrdili MZO i Ured premijera u odaslanim dokumentima, u petak navečer objavljeno je kako formalne uvjete za voditelja zadovoljava šest kandidata.

8. ožujka: Prema poklapajućoj procjeni Ministarstva obrazovanja i Ureda predsjednika Vlade RH, samo jedan prijavljeni kandidat zadovoljava formalne uvjete natječaja za voditelja ERS-a (Ivan Prskalo).

9. ožujka: Nakon sjednice Posebnog stručnog povjerenstva, Ministarstvo na svojim web stranicama izlazi sa šest imena kandidata koji zadovoljavaju formalne uvjete natječaja za voditelja ERS-a (Anita Šimić Bitunjac, Darko Androić, Ivan Prskalo, Matko Glunčić, Nevenka Maras i Sanja Bilač).

Iz Vlade šute, a iz Ministarstva poručuju: ‘PSP donosi konačnu ocjenu o zadovoljavanju formalnih uvjeta’

Što se na sjednici PSP-a točno dogodilo i kako je nakon utvrđenog samo jednog kandidata sada čak njih šest zadovoljilo uvjete, nije poznato. O svemu smo danas upitali Vladu RH i Ministarstvo obrazovanja. Odgovor iz Vlade do zaključenja teksta nismo dobili, a iz Ministarstva su nam kazali da su Ured premijera i MZO napravili isključivo administrativnu provjeru koja je poslana članovima Posebnog stručnog povjerenstva, koje pak donosi konačnu ocjenu o zadovoljavanju formalnih uvjeta.

Izdvojeni članak

Studenti ulaze u ERS: Nakon 9 mjeseci raspisan natječaj za Ekspertnu radnu skupinu za kurikularnu

– Posebno stručno povjerenstvo je na sjednici zaključilo da je 6 kandidata za voditelja navelo da zadovoljava uvjete iz Natječaja. Od kandidata za voditelja zatraženi su dokazi navoda, te će sukladno tome Posebno stručno povjerenstvo temeljem usvojenih i javno objavljenih kriterija nastaviti postupak, stoji u odgovoru MZO-a koje nas je za sva eventualna dodatna pitanja uputilo na Ured premijera.

I dok je MZO za daljnja pitanja lopticu prebacilo na Ured premijera, zanimljivo je primijetiti kako u odgovoru ističu da PSP donosi konačnu ocjenu o zadovoljavanju formalnih uvjeta. Isti onaj PSP u kojem sjedi ministrica Divjak koja je dan uoči sjednice PSP-a u procjeni bila daleko od brojke 6 za kandidate koji su zadovoljili. Kako je upravo njeno Ministarstvo u petak objavilo imena kandidata koji su zadovoljili, ministrica se očito nije bunila na ‘rastezanje’ uvjeta.

Prema natječaju, kandidati za voditelja nisu morali dostaviti dokaze o tome da su vodili projektne timove i upravljali projektima u odgoju i obrazovanju

Prema Javnom natječaju, kandidati za voditelja ERS-a morali su zadovoljiti sljedeće formalne uvjete:

  • ispunjene uvjete barem jedne kategorije za člana ERS-a (rani i predškolski odgoj/osnovna škola – razredna nastava/osnovna škola – predmetna nastava/gimnazije/strukovne škole/umjetničke škole/nastavnički studiji/prirodno-tehničke znanosti/društveno-humanističke znanosti/pedagogija) za što su morali priložiti dokaze
  • iskustvo u vođenju projektnih timova i upravljanju projektima u odgoju i obrazovanju (u natječaju nije naznačeno da kandidati za ovaj uvjet moraju dostaviti dokaze)
  • pregledni rad o potrebama razvoja sustava odgoja i obrazovanja
  • plan rada Ekspertne radne skupine za dvije godine
  • *izbor voditelja uključuje i intervju vezano uz pregledni rad i plan rada.

Kako za iskustvo u vođenju projektnih timova i upravljanju projektima u odgoju i obrazovanju nije bilo potrebno dostaviti dokaze, iz tablice u kojoj su Ministarstvo i Ured premijera vrednovali formalne uvjete vidljivo je da su ih kod pojedinih kandidata (Šimić Bitunjac) upravo u toj kategoriji – različito tumačili. Osim toga, Ministarstvo nam je danas u odgovoru kazalo da su od kandidata za voditelja zatraženi dokazi navoda, što je zapravo poput plakanja za prolivenim mlijekom.

Pobijedio je uvjetovani refleks na problematičan ERS

Izdvojeni članak

[PROPAST CJELOVITE KURIKULARNE REFORME] Komentar: Kako je za jeftine političke poene slomljena ideja CKR

S jedne su strane u petak službeno objavljena imena kandidata za voditelja koji navodno zadovoljavaju formalne uvjete natječaja, a s druge će strane kandidati za voditelja naknadno morati dostaviti dokaze navoda o iskustvu u vođenju timova i upravljanju projektima – iako je proglašeno da zadovoljavaju uvjete! Idealan trenutak za zapitati se – tko je ovdje lud?

Isto bi se valjalo zapitati imajući na umu situaciju u kojoj u PSP-u (koji daje konačnu ocjenu uvjeta i bira ERS) sjede i premijer i ministrica, čiji su Ured tj. Ministarstvo vršili administrativnu provjeru kandidata i usuglasili tko (ne) zadovoljava uvjete. Premijerov Ured i ministričino Ministarstvo tako su se složili oko jednog kandidata za voditelja, a idući dan nakon sjednice kojoj su oboje prisustvovali, objavljeno je šest imena koja su (eto ipak) zadovoljila uvjete. Rastezljivi neki uvjeti i sjajan primjer transparentnosti i ‘clean starta’ pod pokroviteljstvom predsjednika PSP-a, premijera Andreja Plenkovića i suvoditeljice PSP-a, ministrice Blaženke Divjak. Uvjetovani refleks na problematičan ERS opet je bio jači.

U nastavku možete u cijelosti pregledati dokumente poslane iz Vlade dan uoči sjednice PSP-a:

[scribd id=373872046 key=key-BJVEB8kO1cd5pqF4oKrB mode=scroll]