Pretraga

Dodijeljene nagrade ‘Luka Ritz’: ‘Nije svaki govor o nasilju borba protiv njega’

A- A+

U Staroj gradskoj vijećnici, povodom Međunarodnog dana tolerancije, danas su u 10.30 sati svečano dodijeljene nagrade ‘Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost’. Nagrade su uručene učenici osmog razreda Osnovne škole Voltino, Pauli Kadić, i Mariji Gašparović, učenici trećeg razreda I. gimnazije u Zagrebu.

Mariji Gašparović i Pauli Kadić su danas u Staroj gradskoj vijećnici dodijeljene nagrade ‘Luza Ritz – Nasilje nije hrabrost’. Svečana dodjela je počela u 10.30, a uz Lukine roditelje Suzanu i Renu Ritza, nazočni su bili i predsjednik gradske skupštine Davor Bernardić, gradonačelnik Milan Bandić, Savjet mladih Grada Zagreba, zamjenica pravobraniteljice za zaštitu djece te ravnatelji, učenici i predstavnici raznih škola.

Uz navedene, dodjelu nagrada je posjetio i bivši trener hrvatske nogometne reprezentacje, Miroslav Ćiro Blažević.

Izdvojeni članak

Nastavnici se peticijom bore protiv nasilja u učionicama


‘Nasilje je slijepo samo u jednom pravcu’

Predsjednik gradske skupštine Grada Zagreba, Davor Bernardić, čestitao je nagrađenim djevojkama što svjesnim i odgovornim ponašanjem promiču međusobnu toleranciju i ponašanje. – Nije svaki govor o nasilju borba protiv njega. Kad nasilje žrtvi oduzme riječ, treba govoriti umjesto nje, posuditi joj glas i biti zaštitnik, izjavio je Bernardić.

Također je istaknuo kako se divi Lukinim roditeljima te da su škole jedan od najvažnijih sustava koji mogu spriječiti nasilje. – Nasilje je slijepo samo u jednom pravcu, ali je u drugom jako oštro. Na njega treba odgovoriti kao naše mlade nagrađene učenice Paula i Marija, nadodao je predsjednik gradske skupštine.

Milan Bandić, Marija Gašparović, Paula Kadić, Davor Bernardić

Izdvojeni članak

Poziv školama za dodjelu Godišnje nagrade Luka Ritz

Nagrađene učenice I. gimnazije i OŠ Voltino

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić je rekao kako nasilje nije ni hrabrost ni obrana, nego kukavičluk.

Nagrađena Paula Kadić je učenica osmog razreda Osnovne škole Voltino, a ovo priznanje je dobila zbog izvanrednih socijalnih vještina, zalaganja za nenasilno riješavanje sukoba, prihvaćanja i poštovanja različitosti te zbog svog pridonošenja uspješnom djelovanju skupine učenika ‘Spajalica‘ educirane za medijatore koji potiču konstruktivnu uljudnu komunikaciju.

Paula je odlična učenica koja je sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama, trenira odbojku, uči talijanski i španjolski jezik, a u slobodno vrijeme pomaže drugim učenicma oko učenja. – Najveća podrška mi je obitelj i ovim im putem na tome zahvaljujem, izjavila je Paula.

Druga dobitnica nagrade je Marija Gašparović, učenica trećeg razreda I. gimnazije u Zagrebu. Vodeći volonterski klub I. gimnazije pridonijela je humanitarnom djelovanju te isticanju kvaliteta i vrijednosti koje ta škola tradicionalno njeguje. Prošle godine joj je uručena nagrada ‘Naj-volonter godine’, a njen volonterski klub je osvoji Nagradu nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Klub je sudjelovao u preko 30 humanitarnih akcija, surađivao s Crvenim križem, osiguravao prenoćišta za beskućnike, članovi su radili u pučkoj kuhinji te volontirali u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.