Pretraga

Dodjela nagrade ‘Luka Ritz’: Liana i Tina podsjetile u kakvom svijetu trebamo živjeti

A- A+

Već petu godinu zaredom dodjeljena je nagrada ‘Luka Ritz’ koju dobivaju školarci za promicanje tolerancije i nenasilja. Nagrada koja je spomen svim mladim ljudima tragično preminulima zbog posljedica vršnjačkog nasilja i ove godine je pohvalila učenike koji su sudjelovali u brojnim projektima koji promiču nenasilje.

Liana Šošo i Tina Gaze dvije su školarke koje su za proteklu školsku godinu svojim radom na promicanju tolerancija osvojile nagradu ‘Luka Ritz’. Nagrada se dodjeljuje kao spomen svim mladim ljudima koji nisu više sa svojim roditeljima, obiteljima i prijateljima i koji su žrtve maloljetničkog nasilja. Nagrada ‘Luka Ritz’ je i spomen cijelom društvu na one koji možda baš i danas trpe neki oblik nasilja. Nagradu su odnijele osnovnoškolka iz Rijeke i gimnazijalka iz Petrinje, koje su tijekom cijele škole godine nesebičnim radom i pomaganjem drugima pokazale kako zapravo treba izgledati društvo mladih.

Zbog toga je Savjetovalište ‘Luka Ritz‘ u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta dodijelio nagrade ‘Luka Ritz’, odnosno plaketu, statuu i stipendiju u iznosu od tisuću kuna mjesečno koju dodjeljuje Zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu.

Izdvojeni članak

Petina hrvatskih školaraca doživjela nasilje

Nesebično pomagala prijateljima u učenju

Ove godine su po peti puta nagradu dobili mladi ljudi koji su bili aktivno uključeni u borbu protiv nasilja, koji su promovirali pozitivne modele ponašanja i pokazali svojoj okolini na koji način treba stati s nasiljem.

Tako je iz osnovnih škola nagradu dobila učenica Liana Šošo iz trećeg razreda Osnovne škole ‘Eugen Kumičić’ iz Rijeke, i to zbog visokog stupnja sociojalne inteligencije, empatije i želje da svima pomogne. 

Liana je tijekom školske godine kontinuirano pomagala dvojici učenika iz razreda s posebnim potrebama i to u svladavanju školskog gradiva te razvijanju paženje i pravilnog odnosa prema drugima.

Osim toga, ova osmašica sudjelovala je u brojnim akcijama koje su imale za cilj prikupljanje potrepština za socijalno potrebite.

Izdvojeni članak

Savjetovalište ‘Luka Ritz’ nudi besplatnu pomoć i svim studentima

Gimanzijalka Tina cijele godine sudjelovala u brojnim projektima protiv nasilja 

Učenica iz drugog razreda Opće gimnazije u Petrinji, Tina Glazer je zbog volonterskog angažmana u brojnim projektima i ustanovama osvojila nagradu ‘Luka Ritz’ za srednjoškolsku predstavnicu. Gimnazijalka Tina je tako sudjelovala na projektima ‘Škola nenasilja’ i ‘Škola neovisnosti’, a kao osoba koja se zalaže za poštivanje različitosti i prava svih ljudi, bila je idealan kandidat za ovu nagradu.

Podsjećamo, nagrada nosi ime po Luki Ritzu, 18 – godišnjaku koji je prije pet godina preminuo od zadobivenih ozljeda nakon što su ga pretukli na zagrebačkom Mostu slobode. Njegovi roditelji otvorili su Savjetovalište ‘Luka Ritz’, a njemu u spomen održani su brojni koncerti i manifestacije. Prilikom ovogodišnje dodjele nagrade ‘Luka Ritz’, Lukina majka, Suzana Ritz je citirala Ralpha Sockmana.

 – Kad smo u manjini, na kušnji je naša hrabrost. Kad smo u većini, na kušnji je tolerancija, zaključila je Suzana Ritz.