Pretraga

Doznajte u kojim županijama se od ponedjeljka svi vraćaju u škole, a u kojima ne

A- A+

Odluke o organizaciji nastave istječu krajem ovog tjedna, a nadalje će županije, u suradnji s epidemiolozima i lokalnim stožerima, odlučivati o tome koji će se modeli nastave provoditi u školama na svom području. Prema podacima koje smo zatražili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, ukupno 15 županija donijelo je odluku da se svi učenici vrate u škole, dok ostalih šest provodi drugačiji model.

Foto: Inga Đuđik/srednja.hr

Do sada je većina županija provodila nastavu tako da su osnovci i maturanti na A modelu (nastava u školi), a ostali srednjoškolci nastavu su pohađali na daljinu (C model). To je bila preporuka Vlade s početka veljače, no odluke o nastavi koje su županije donosile istječu u ponedjeljak.

U 15 županija svi idu u škole

O modelima nastave i nadalje će odlučivati same županije u suradnji s epidemiolozima i lokalnim stožerima. Kako su nam kazali u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, 15 županija odlučilo je da su od ponedjeljka svi učenici u klupama, na A modelu. Takvu odluku provode:

Bjelovarsko-bilogorska županija, Brodsko-posavska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Karlovačka županija, Koprivničko-križevačka županija, Ličko-senjska županija, Međimurska županija, Osječko-baranjska županija, Požeško-slavonska županija, Primorsko-goranska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija, Virovitičko-podravska županija, Zadarska županija te Grad Zagreb.

Izdvojeni članak

Jedno sveučilište donijelo odluku o izvođenju nastave u ljetnom semestru: ‘Dolazak je obavezan’

Šest županija ima drugačije modele

Ostalih šest županija nastavu će provoditi prema nešto drugačijem modelu.

U osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Varaždinska županija nastava će se u razdoblju od 15. do 28. veljače 2021. godine organizirati tako da ju prema A modelu pohađaju svi učenici osnovnih škola, učenici završnih razreda strukovnih škola i maturanti, učenici koji su obvezni obavljati stručnu praksu te učenici Glazbene škole u Varaždinu, i to kod izvođenja individualne nastave. Za sve ostale učenike srednjih škola u Varaždinskoj županiji nastava će se do 28. veljače provoditi po modelu C (nastava na daljinu).

Vukovarsko-srijemskoj županiji učenici završnih razreda srednjih škola i osnovnoškolci nastavu pohađaju u školi po modelu A, dok učenici ostalih razreda srednjih škola nastavu pohađaju online po modelu C.

U Zagrebačkoj županiji u periodu od 15. do 28 veljače učenici svih razreda osnovnih škola te završni razredi srednjih škola pohađaju nastavu prema modelu A. Ostali učenici srednjih škola nastavu imaju online. Također, u svim osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije koje imaju oštećenja nastala u potresu, nastava se održava prema modelu C.

Od 15. veljače u Istarskoj županiji na modelu A su učenici svih razreda osnovnih škola i maturanti. Učenici od prvog do trećeg razreda srednjih škola su na online nastavi. Od 22. veljače, a ako epidemiološka situacija bude stabilna, svi učenici u Istarskoj županiji bit će na A modelu nastave.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako u Krapinsko-zagorskoj županiji većina srednjih škola nastavu će provoditi po kombinaciji A i C modela, dvije škole rade po modelu B, završni razredi i maturanti nastavu će pohađati prema modelu A.

U Sisačkoj-moslavačkoj županiji, kada je riječ o srednjim školama, osam ih je na A modelu, jedna na C modelu, dvije su na mješovitom B modelu, dok četiri srednje škole imaju kombinaciju u kojoj su maturanti na A modelu nastave, a učenici od prvog do trećeg razreda su na C modelu. Kada je riječ o osnovnim školama u Sisačko-moslavačkoj županiji, na A modelu je 27 osnovnih, na kombinaciji A i C modela sedam osnovnih, na kombinaciji A i B modela nastava se izvodi u jednoj školi dok se nastava po C modelu izvodi u dvije škole, s tim da će od ponedjeljka 27 učenika područnih škola krenuti po modelu A.