Pretraga

Dragana, javi se! Pomozite poznatoj književnici da pronađe prijateljicu iz studentskih dana

A- A+

Poznata osječka književnica i prevoditeljica Ivana Šojat gostovala je prije dva dana u emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića. Osim o svom novom romanu ‘Jom kipur’, Šojat je u emisiji govorila i o svom životu, usput ispričavši i tužnu priču o ratom prekinutom studentskom prijateljstvu.

foto: Hrt

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Jedina srednja škola s dva nobelovca nalazi se u Hrvatskoj

Roman ‘Jom kipur’ osobni je obračun književnice Ivane Šojat s vlastitim demonima, posebno domovinskim ratom. To razdoblje u gradu Osijeku bilo je i jedna od tema razgovora u emisiji.

Šojat opisuje vrijeme u kojem se kao studentica matematike i fizike, odjednom susreće s nekim novim podjelama. Priča kako je prve ratne tenzije osjetila u kultnom osječkom okupljalištu mladih, kafiću Valentino.

– Odjednom smo se kirurški podijelili. Srbi su bili s jedne strane, a Hrvati s druge. Počeli smo se podbadati. To se dogodilo preko noći. Ili sam ja bila slijepa do tog trenutka. Bila sam apolitična, opisuje svoje iskustvo Šojat.

Nadolazeće ratne strahote nagovijestile su se prekidom jednog prijateljstva.

– Osjećala sam se izdanom i nasamarenom. Ja sam imala jednu predivnu prijateljicu. Zvala se Dragana i bila je iz Dalja. Otac joj je bio veterinar. Zajedno smo studirale matematiku i fiziku. Mi smo se silno intenzivno družile, baš smo si bile najbolje na godini. Neću nikada to zaboraviti, gledale smo film ‘Čaj u Sahari’ i ona se rasplakala nakon filma. Ja sam ju pitala da li se boji. Bilo je već očigledno, bio je travanj 91. Ona je rekla da ne, pokupila se i vratila u Dalj. Sutradan su u Dalju podignute barikade. Pitam se da li je znala što će se dogoditi. Ja i dan danas ne znam što je s njom, je li uopće živa, pa ako me sada čuje neka mi se javi, poručila je Šojat.

Dakle, ako znate izvjesnu Draganu iz Dalja, koja je 91′ studirala matematiku u Osijeku, a otac joj je bio veterinar, javite nam!