Pretraga

Epidemiolog odgovorio na pitanje kad kreće masovno cijepljenje djece: ‘Ne znamo koliki je rizik’

A- A+

Bernard Kaić, poznati hrvatski epidemiolog danas je odgovorio na pitanje novinara kada će se otprilike krenuti u masovno cijepljenje djece protiv COVIDA-19.

bernard kaić

Bernard Kaić, epidemiolog u N1 Studiju uživo
Foto: Screenshot N1

Epidemiolog Bernard Kaić bio je gost današnjeg N1 Studija uživo gdje je među ostalim odgovorio i na pitanje o masovnom cijepljenju djece.

‘Ne znamo koliki je rizik zapravo’

Podsjetimo, za sada ne postoje preporuke za cijepljenje mlađih od 16 godina, dok oni maloljetnici do osamnaeste godine se po preporuci cijepe samo ako imaju neku kroničnu bolest ili u kućanstvu imaju pripadnike rizične populacije za teže obolijevanje od COVIDA-19. Kaić kaže kako trenutno postoje signali da cjepivo kod mlađih od 16 uzrokuje upalu srčanog mišića.

– Mi tijekom srpnja očekujemo od EMA-e izvještaj o sigurnosti primjene cjepiva kod djece mlađe od 16 godina. Jer postoje neki signali da kod mladih ljudi cjepivo izaziva upalu srčanog mišića. Istina, najčešće blagu, ali ne znamo koliki je rizik zapravo. Čekamo da netko tko ima sve te informacije to analizira pa ćemo onda donijeti preporuku, rekao je danas Kaić za N1.

Dodao je kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo još nije izdao preporuku za masovno, odnosno sustavno cijepljenje djece.

Izdvojeni članak
ivana pavić šimetin

Capakova zamjenica sad kaže da će najesen, ako bude trebalo, cijepiti cijele razrede učenika

Cijepit će cijele razrede, ako bude trebalo

Početkom ovoga tjedna, podsjetimo, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin izjavila je kako će, ako to bude potrebno, najesen cijepiti i čitave razrede djece. Ako netko od roditelja ima želju da se njegovo dijete cijepi, istaknula je Pavić Šimetin, može to učiniti, no zasad se, objasnila je, ne ide u organizirano cijepljenje djece. Prvo, praznici su pa bi dosta teško bilo okupiti djecu i učenike, a razlog leži i u tomu što kod kod djece ili nema simptoma ili su jako blagi te u svijetu ima puno više iskustva u cijepljenju odraslih nego kod djece.

– Do početka godine ćemo sve pripremiti, proučiti literaturu i ako bude nešto organiziranije, to će biti na jesen. Ako će biti pokazatelja da treba cijepiti svu djecu, to će se raditi u školama, s cijelim razredima, kao i sa svakim drugim cjepivom, objasnila je prije dva dana.