Pretraga

Epidemiolog: Roditelji ne žele cijepiti sebe niti djecu, a onda se bune protiv online nastave

A- A+

Epidemiolog Miroslav Venus, nakon izjave o cijepljenju srednjoškolaca, pogotovo maturanata, objasnio je kako se ne zalaže da se isključivo mladi trebaju cijepiti, već da je dobro vrijeme da ih se pozove na cijepljenje. Razlog tome je sve gora epidemiološka situacija i premali broj cijepljenih pa se tako, prema njegovim riječima, vrtimo u krug. Komentirao je i online nastavu u školama, ali i zašto se ljudi u Hrvatskoj odbijaju cijepiti.

Foto: Facebook, International Congress of Nutritionists

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatskog društva epidemiologa, Miroslav Venus, nakon svoje izjave kako bi trebalo cijepiti srednjoškolce, za Slobodnu Dalmaciju je rekao kako ne treba isključivo i jedino poticati cijepljenje djece i mladih. Opširno je govorio o toj temi, ali i o online nastavi u lošoj pandemijskoj situaciji u Hrvatskoj.

– Krajnje je vrijeme da u kontekstu poticanja na cijepljenje opće populacije prvom i drugom dozom cjepiva protiv koronavirusa, odnosno ‘boosteriranja’ osoba kojima je to potrebno, počnemo govoriti i o potrebi povećanog cijepljenja među djecom, a osobito srednjoškolcima. Većina maturanata je punoljetna, za cijepljenje im ne treba pristanak roditelja. Naglašavam, ne smatram da treba isključivo i jedino poticati cijepljenje djece i mladih, ali u sklopu općeg poziva za povećanim cijepljenjem treba otvoriti i tu temu, rekao je Venus za Slobodnu Dalmaciju.

‘Mladi prenose zarazu na necijepljene roditelje i starije članove kućanstva’

Navode i kako je u Hrvatskoj cijepljeno 2,5 posto djece u dobi od 12 do 14 godina, te njih 18,56 posto od 15 do 19 godina. No, epidemiolog tvrdi kako je to zanemariv broj i objasnio zašto je bitno da se mladi više cijepe, posebice srednjoškolci.

– To su mladi koji ostvaruju najviše socijalnih kontakata, koji dođu kućama i onda prenose zarazu na svoje necijepljene roditelje i starije članove kućanstva, od kojih mnogi potom završe u bolnicama i na respiratorima. Važno je zaustaviti taj lanac, zaustaviti cirkulaciju virusa, a to možemo samo cijepljenjem, izjavio je Venus za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeni članak
miroslav venus

Epidemiolog objasnio koga treba cijepiti među učenicima, a posebno se osvrnuo na maturante

‘Roditelji ne žele cijepiti sebe niti djecu, a onda se bune protiv online nastave’

Napominje kako ne krivi mlade za prenošenje zaraze, već želi ukazati na to da se vrtimo u krug.

– Roditelji se ne žele cijepiti, ne žele da se njihova djeca cijepe, ne žele nositi maske, ali žele da dijete ide u školu i da nema online nastave. A priori se sve odbija, a od nas se očekuje da riješimo situaciju. Ja vas pitam kako?  Zar smo mi pametniji od svih drugih, od Finaca, Danaca, Portugalaca? To nema veze s južnjačkim temperamentom. Zdravstveni djelatnici u proteklih godinu i pol dana daju sve od sebe, ali u naš se posao može petljati i filozofirati tko hoće, onaj tko nema nikakvu medicinsku i javno-zdravstvenu naobrazbu. Što bi bilo da ja filozofiram kako treba rušiti šume, poručio je Venus za Slobodnu Dalmaciju.

‘Naš je narod nenaučen brinuti se o zdravlju, ali kad se razboli i kad treba lijek, ne pita za nuspojave’

Ne osporava kako se nuspojave nakon cijepljenja kod mladih ne pojavljuju, a posebno je, za Slobodnu Dalmaciju, komentirao pojavu upalu srčanog mišića kod mladića.

– To su blage virusne upale koje su uglavnom prošle bez posljedica. No, čim se tako nešto pojavi u medijima, neki to odmah koriste kao izliku da se ne moraju cijepiti. Naš je narod nenaučen brinuti se o zdravlju i ne želi učiniti nešto preventivno, ali kad se razboli i kad treba koristiti nekakav lijek, ne pita za nuspojave. Roditelji se neće usprotiviti kada pedijatar prepiše neki antibiotik ili drugi lijek za njegovo dijete, ali odbija cijepljenje kada ga preporuči isti taj pedijatar. To su dvostruki aršini, objasnio je epidemiolog za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeni članak
online nastava ZOOM

Ipak ne idu sve škole online? Nakon praznika, dio ih se vraća u školske klupe

‘Djecu treba tjerati iz kafića u škole, a ne obrnuto’

Komentirao je i online nastavu u školama. Ne vidi prevelikog smisla u tome dok su otvoreni kafići, šoping centri i ostala mjesta gdje se okupljaju mladi.

– Ta dva dana, ako ostane na tome, možda neće naštetiti mentalnom zdravlju mladih, možda ni kvaliteti nastave niti će omesti maturante u pripremama za upise na fakultete. To čak može i pomoći da se širenje virusa malo uspori. Međutim, to nije rješenje. Hajdemo donijeti strategiju. Ostajem pri tome da djecu treba tjerati iz kafića u škole, a ne obrnuto, rekao je Venus za Slobodnu Dalmaciju.

‘Škole se zadnje trebaju zatvoriti’

Dodao je i kako su škole zadnje koje bi se trebale zatvoriti.

– Ali, ako kažete da se zatvore kafići i druga mjesta, blizu ste lockdownu i odmah se određeni lobiji dižu na zadnje noge. Naravno, to nikome ne odgovara. Zato ponavljam, hajmo povećati broj cijepljenih, to je nešto što je dokazano učinkovito. Ne kažem da to isključivo trebaju biti mladi, ali u sklopu poziva svima za prvu i drugu dozu cjepiva pozovimo i njih. Samo tako možemo zaustaviti transmisiju virusa, zaključio je epidemiolog Venus za Slobodnu Dalmaciju.