Pretraga

[ERS natječaj] Ivica Puljak prozvao ministricu Divjak zbog ‘manipulacije i skrivanja informacija’

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je počelo odgovarati na upite o pravu na pristup informacijama, odnosno, dokumentaciji iz natječaja za Ekspertnu radnu skupinu za provođenje Cjelovite kurikularne reforme. Jedan od kandidata za ERS koji je tražio pristup infomacijama jest i profesor Ivica Puljak. Odgovor iz MZO-a jučer je dobio, no kako kaže, njime je konsterniran te ga ističe kao ‘čisti primjer manipulacije i skrivanja informacija’.

Ivica Puljak uvid u dokumentaciju zatražio je 22. svibnja 2017. | Foto: fesb.unist.hr, srednja.hr

Profesor Ivica Puljak sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, još je 22. svibnja, kao jedan od kandidata za ERS, zatražio od Ministarstva znanosti i obrazovanja pristup informacijama vezanim uz natječaj za ERS. Odgovor nije dobivao pa je svoj upit ponovio 1. srpnja, no niti tada nije mu omogućen uvid u natječajnu dokumentaciju.

Podsjetimo kako je Puljak od Ministarstva zatražio sljedeću dokumentaciju: odluku Posebnog stručnog povjerenstva, svu natječajnu dokumentaciju (popis svih kandidata za sve pozicije, kao i njihove životopise) te posebno program prijavljenih kandidata za voditelja Ekspertne radne skupine.

Puljak: Konsterniran sam odgovorom Ministarstva, informacije ne treba skrivati

Izdvojeni članak

83 dana Ministarstvo ne omogućava kandidatima pristup dokumentima iz natječaja za ERS

Iz Ministarstva su nam prekjučer rekli da će na upite vezane uz pravo na pristup informacijama, a koji se tiču natječaja za Ekspertnu radnu skupinu, početi odgovarati u petak, odnosno, jučer. Puljak, koji nije jedini kandidat koji je zatražio uvid u dokumentaciju i ostvarivanje svog prava, jučer je odgovor iz Ministarstva dobio. No, njime nije ni najmanje zadovoljan.

– Konsterniran sam odgovorom Ministarstva. Odgovor je čisti primjer manipulacije i skrivanja informacija. Ovim putem javno prozivam ministricu Blaženku Divjak za izuzetno ponižavajući odnos prema ljudima koji traže da se objave sve informacije vezane za ovaj važan proces reforme obrazovanja. Informacije ne treba skrivati nego ih treba podijeliti s javnosti. Tako trebamo učiti djecu i mlade, napisao je Puljak na svom Facebooku, u objavi u kojoj je prenio odgovor koji je dobio iz MZO-a.

Iz MZO-a poručuju: Za traženi uvid u programe prijavljenih za voditelja ERS-a potrebno provesti test razmjernosti i javnog interesa

Izdvojeni članak

Netransparentan izbor voditeljice ERS-a: Vedran Mornar razmišlja o ostavci – Akcijski plan presudan

Iz Ministarstva su mu poručili kako nije jasno u koju odluku Posebnog stručnog povjerenstva traži uvid pa je zamoljen za pojašnjenje o traženome. Što se tiče uvida u svu natječajnu dokumentaciju koju je Puljak tražio, dostavljena mu je isključivo dokumentacija izabranog člana za stručnjaka iz područja prirodoslovlja, inženjerstva i matematike (STEM) – kategorije za koju se i sam prijavio.

– Vezano za uvid u akcijske planove prijavljenih kandidata za voditelja Ekspertne radne skupine, obavještavamo Vas da smo za navedeno dužni provesti test razmjernosti i javnog interesa stoga ćemo Vas o tom dijelu upita obavijestiti naknadno, stoji u odgovoru iz MZO-a vezano za Puljkov zahtjev za uvidom u programe prijavljenih kandidata za voditelja ERS-a.

Puljak u svojoj objavi na Facebooku ističe kako Ministarstvu niti 95 dana, koliko je čekao na pristup informacijama, nije bilo dovoljno za navedeni test razmjernosti i javnog interesa.

Zakon o pravu na pristup informacijama predviđa maksimalno 30 dana za rješavanje zahtjeva, Puljak na djelomičan odgovor čekao 95 dana

Izdvojeni članak

Pitate za reformu? Ona nije ovdje, zatočena je u kaosu nepravilnosti i netransparentnosti

– Sve u svemu veliko razočaranje. Ministarastvo očigledno nešto skriva. Inače bi objavili sve informacije, zaključuje Puljak, čiju Facebook objavu u cijelosti možete pročitati na dnu teksta.

Istaknimo kako je, prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, tijelo javne vlasti dužno o zahtjevu za pristup informaciji odlučiti najkasnije u roku od 15 dana od podnošenja zahtjeva. Prema istom zakonu, taj se rok može dodatno produžiti za dodatnih 15 dana ako je potrebno provesti test razmjernosti i javnog interesa. Dakle, sveukupno se radi o maksimalno 30 dana tijekom kojih bi zahtjev svakako trebao biti riješen.

S jučerašnjim danom, kada mu je (djelomično) odgovoreno na zahtjev, Puljak je na (djelomičan) pristup informacijama čekao punih 95 dana.