Pretraga

FIFA vs PES

A- A+

Već godinama PES i FIFA vode pravu virtualnu nogometnu bitku. FIFA je uvijek bila bolja na konzolama, PES na PC-u. U 2010. godini FIFA je otišla tako daleko i ne samo da je na kon- zolama ispred PES-a par svjetlosnih godina, već se i na osobnom računalu izjednačila s PES-om. Samo za vas recenzirao sam  FIFU 12 i PES 2012 na PC-u. Pročitajte recenziju i saznajte je li FIFA uspjela postati no.1 nogometna simulacija uopće ili će PES još jednu sezonu “preživjeti“ na staroj slavi.

 FIFA 12

FIFA se vratila! U punom smislu te riječi. Unaprijed, FIFA12 najbolja je i najzabavnija simulacija nogometa na planeti! Pa krenimo. FIFA12 bazirana je na FIFI11 svi modovi kao što su Be a pro u kojem opet možete biti golman ili igrač, tournament, kick o?, career mode… No većina igre bazirana je na online komponenti u EA Sports Football Club, mreži namijenjenoj za sve igrače. Skupljate exp. bodove, punite levele te igrate s igračima istog levela. Mod Football club vam nudi ligu u kojoj se natječete, ništa novo.

Dodatak online komponenti su nova dva moda Online Friendlies u kojem igrate prijateljske utakmice, Ultimate team u kojem ste menadžer kluba i pokušavate stvoriti što bolju momčad. Sad na singleplayer komponentu. Mod be a pro ne donosi nikakve novosti osim što su kontrole poboljšane kada igrate kao golman. U tournament modu birate turnir, ligu,kup… Ovaj mod broji više od 15-ak ligi te isto toliko kupova. Stvarno impresivno. Problema licenciranja klubova nema. No postoji jedna velika mana. Igrači na FIFI izgledaju neprepoznatljivo. Primjerice u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji prepoznati možete jedino Modrića, Eduarda i Petrića. Isto tako u mnogim manjim europskim klubovima gotovo da nema prepoznatljivog igrača. Veliki minus kod jedne simulacije.

Dalje, navijači su srednja žalost. Na prvi pogled izgledat će vam fenomelalno no s vremenom ćete primjetiti da su to još uvijek “navijači od kartona”. Toliko o grafici. Osvrnuo bih se na komentatore. EA je ih je toliko unaprijedio da sada rjeđe ponavljaju iste rečenice, gotovo nikad. Gameplay je fantastičan. Lopta se slobodno kreće što je velik nedostatak PES-u. Znači nemate više onaj osjećaj da vam je lopta slijepljena s nogama. Upravo to otvara nove mogućnosti poteza i akrobacija s loptom. Umjetna inteligencija je sada pametnija. Otvaraju se jedni drugima, driblaju i postižu zgoditke i sve to na professional težini. Najveći novitet FIFE12 je Impact Engine. Temelji se na simuliraju prekršaja i sudara. U većini slučajeva kolizija dvaju igrača rezultira realnim posljedicama što doprinosi na atmosferi i realnosti. Ipak postoji par bugova, primjerice neki sudari završavaju krajnje nerealno, stoga vjerujem da je engine nedovršen. Još jedan novitet je taktičko branjenje. Temelji se na ?nom i preciznom oduzimanju lopte. Znači nema više bezglavog ganjanja igrača po terenu. I zadnja stvar, driblinzi. Toliko su jednostavni da ćete ih sada izvoditi s lakoćom i bez problema. Zaključimo FIFA 12 najbolja simulacija nogometa.

PES 2012

PES nije donio nikakve značajne pomake. Prvo izbornik je jednostavan i lijepo dizajniran. U izborniku se krije jedan novitet, Football life. Zapravo nije riječ o novome modu, već opciji koja uključuje tri moda: Become a legend, Master League te novi Club Boss mod. Club Boss mod je menadžerski mod. Otključavate ga PES bodovima koje sakupljate. Iako nije izveden dobro kao FIFIN Ultimate team. Iz razloga što UT nosi više mogućnosti. Dalje, mogu reći da se Become a legend mod opasno približio be a pro modu. Djeluje zanimljivije. Master League je najbolji career mode. Nema pomaka od prethodne godine ali nikada ne dosadi. Grafika na pesu je sjajna. Puno bolja nego ona u FIFE.

Igrači  su prepoznatljivi i pomalo osjenčani. Dalje, teren. Stadioni i navijači izgledaju nekako uvjerljivije nego oni na FIFI. Također kada igrate s Hrvatskom nogometnom reprezentacijom možete sa tribina čuti prepoznatljivo navijanje “mi Hrvati”. U PES-u ima još nešto što u FIFI nema. Sudačka nadoknada je točno određena. Gameplay PES-a je nešto sporiji nego onaj u FIFE i to je ujedno glavna mana PES-a. Kada igrate čini vam se da je lopta nekako “slijepljena” s igračem te živcira. Usprkos tome dodavanja, nabacivanja i driblinzi su savršeni. Doslovno. Još jedna novina je kontroliranje suigrača usporedno sa svojim igračem. Zvuči jednostavno, ali u praksi dok se ne priviknete zna zadavati probleme. Problem kojeg se nisam sjetio ranije napisati u PES-u su licence. Problem koji je oduvijek mučio KONAMI.

No kad podvučemo crtu i vidimo koliko EA ulaže u FIFU, a koliko KONAMI u PES dolazimo do zaključka da ovo ne treba predbacivati. Još jedna stvar vezana uz gameplay. Golmani su katastrofa. Ponekad brane nemoguće a primaju jednostavne golove. Također imam primjedbu na komentatore. Često se pon- avljaju te glavni ima stvarno iritantan glas. Glazba je solidna. Multiplayer komponenta je solidna. Iako nekad konekcije pucaju odigravanje utakmica je zabavno sve dok igrate s protivnicima svog nivoa. I to je uglavnom to. Kao što vidite nam baš puno promjena.

U PESU su još i standardna Liga prvaka te Južnoamerička liga prvaka, Copa Libertado- res i League/cup mod.

I što sada zaključiti? Ranije sam napisao da je FIFA najbolja i najzabavnija nogometna simulacija ikad, no sad mi je mišljenje debelo poljuljano. Pa ćemo ovako: ako vam je do tehnikalija, vizualnih efekata, modova i grafike odigrajte PES. A ako vam je više do samog gameplaya i zabave odigrajte FIFU. Možda će vam ova izjava biti poznata, no u potpunosti je točna. Svaka igra je “žanr” za sebe. PES nije ništa lošiji od FIFE, štoviše za jednog starog pesovca poput mene PES je ipak nešto posebno. Tako da ću obje igre ocijeniti s ocjenom 5.