Pretraga

Finale Slagalice otkrilo pobjednike prvog hrvatskog Case study competitiona za srednjoškolce

A- A+

U prostorijama Ine danas je održano finale Slagalice, prvog hrvatskog Case Study Competitiona za srednjoškolce u organizaciji portala Srednja.hr. Partneri INA, ZŠEM (Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta), HTC Hrvatska, Hypo Alpe-Adria-Bank i Hrvatski akademski sportski savez osmislili su izazovne Slagalice, a na njih se prijavilo oko stotinjak srednjoškolaca. Stručni žiriji partnera odabrali su po tri najbolja projekta koji su predstavili svoje ideje, koji su danas predstavili svoja rješenja, nakon čega su proglašeni i pobjednici prve Slagalice. Svojim prezentacijama kreativni srednjoškolci pokazali su kako bi uključenost školaraca u rad velikih kompanija donijelo brojne nove ideje i svježinu koja je u tom smislu uvijek potrebna.

www.srednja.hr

U finalu Slagalice, prvog Case Study Competitiona za srednjoškolce u organizaciji portala Srednja.hr pobjedu su odnijeli Nikola Bistrović iz Strojarske i prometne škole Varaždin za Inu, Ilija Perić, učenik Tehničke škola Ruđera Boškovića za dizajn novog HTC smartphonea, Ines Pandurević, učenica Prve riječke hrvatske gimnazije za Slagalicu ZŠEM-a te Branimir Špicar, učenik Gospodarske škole Varažin sa svojim sloganom za Unisport – ‘Podiži granice, podiži zabavu.’ Stotinjak srednjoškolaca prijavilo se za projekt čiji je nagradni fond iznosio 36 tisuća kuna, a kako bi osvojili prve nagrade trebali su riješiti Slagalice koje su osmislili partneri INA, HTC Hrvatska, Hypo Alpe-Adria-Bank i Hrvatski akademski savez. Stručni žiriji partnera izabrali su po tri najbolja projekta koji su prestavili svoje ideje.

‘Mladi i kreativni ljudi mogu Hrvatskoj pružiti ono što nedostaje’

Cilj je Slagalice povezati mlade i kreativne ljude s velikim tvrtkama u Hrvatskoj. Današnja uzbudljiva završnica pokazala je kako se takva veza itekako treba ostvariti, budući da su srednjoškolci predstavili prilično dobre projekte.

Oduševljenje mladim snagama hrvatskih srednjih škola nije krio ni Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

– Drago mi je da sam dobio priliku obratiti se mladim, kreativnim ljudima koji Hrvatskoj mogu pružiti ono što joj nedostaje. Primjena znanja je ono što dosta nedostaje, no vi koji ste danas tu sami demantirate opću impresiju u društvu i obrazovnom sustavu da u našem društvu i obrazovnom sustavu nema mladih i poduzetnih ljudi. Mentori su u vama prepoznali kreativnost koja vam je omogućila da sudjelujete u ovom projektu. Čestitam svima koji su napravili iskorak iz letargičnosti I koji su u pozitivnom smislu bolji i drugačiji od drugih, rekao je Vinko Filipović.

Pobjednici Slagalice

HTC – Dizajniraj novi HTC telefon

1. Ilija Perić

2. Dominik Pezelj

3. Spomenka Lovrić

INA – Osmislite kako najbolje iskoristiti prirodni plin

1. Nikola Bistrović

2. Marin Stolnik i Doris Nikolić

3. Silvija Vađunec

Uz Hypo banku osmislite slogan za hrvatski sustav sveučilišnog natjecanja – UniSport

1. Branimir Špicar

2. Janja Benjak

3. Dominik Lacko

ZŠEM – Kako prodati Hrvatsku? Kako privući strane studente u Hrvatsku?

1. Ines Pandurević

2. Kristina Daljevac i Lea Čevizović

3. Marina Hutinski i Silvija Vađunec.

Izdvojeni članak

Poznati finalisti srednjoškolskog projekta Slagalica

Gospodarska škola Varaždin imala je najviše predstavnika u finalu

Najviše
predstavnika u finalu Slagalice imala je Gospodarska škola Varaždin, iz
koje je došlo čak deset finalista pod mentorstvom profesorice Olgice Nikolić.

-Tridesetak
učenika Gospodarske škole Varaždin poslalo je svoje projekte na
Slagalicu, a u finale je dospjelo njih deset. Ja sam jako zadovoljna
njihovim idejama, imaju vrlo kreativna rješenja kojima iznenađuju sve
nas i zaista je nevjerojatno što su sve u stanju napraviti, rekla je
profesorica koja predaju komunikacijsko-prezentacijske vještine čak 120
učenika ove škole.

Izdvojeni članak

Slagalica 2014: Osmislite kako najbolje iskoristiti prirodni plin za INA d.d.

Kreativna i poduzetna rješenja za iskorištavanje plina

Slagalica Ine tražila je kako najbolje iskoristiti prirodni plin, a kandidati su trebali na novootkrivenom plinsko-kondenzatnom polju izvidjeti mogućnosti upotrebe proizvedenog plina i kondenzata, uzimajući u obzir mogućnosti korištenja u kućanstvima i industriji. Zadatak koji su zadali srednjoškolcima zapravo je vrlo sličan pravim projektima koji se u Ini svakodnevno vode, kazala je Nikolina Lukačić Petrović iz Ininog segmenta djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina.

Bilo je tu vrlo zanimljivih ideja, koje su pokazale visok stupanj kreativnosti i inovativnosti hrvatskih srednjoškolaca.

U tek nekoliko riječi osmislili slogan za jedinstven brend Unisporta

Neki od finalista okušali su se u osmišljavanju slogana za hrvatski sustav sveučilišnog natjecanja Unisport uz Hypo banku. Cilj ovog projekta je stvoriti jedinstven i prepoznatiljiv brend kako bi se popularizirao studentski sport kao visoko kvalitetan način studentskog života, za kojim će porasti interes sve većeg broja sudionika i kroz koji će se odvijati „ZAGRIjavanje za 2016.“ odnosno sva natjecanja koja prethode samim Europskim sveučilišnim igrama.

-Zadatak upravo ove Slagalice bilo je u tek nekoliko riječi predstaviti Unisport – motivirati, inspirirati, educirati i stimulirati te pozvati studente da sudjeluju u Unisportu, kazala je direktorica marketinga Unisporta Krunoslava Kauzlarić.

Izdvojeni članak

Slagalica 2014: Dizajniraj novi HTC telefon

Pokazali inovativne ideje za privlačenje stranih studenata u Hrvatsku

Zagrebačku školu ekonomije i managementa zanimalo je kako bi srednjoškolci ‘prodali Hrvatsku’, odnosno privukli međunarodne studente na ZŠEM.

-Prije tri godine na ZŠEM je uvedena nastava na engleskom jeziku. Budući da surađujemo sa srednjoškolcima , a oni su nam I ciljana skupina, zanimalo nas je kako bi oni napravili promociju fakulteta na inozemnom tržištu, rekla je Marija Perić iz ZŠEM-a.

HTC je pak srednjoškolcima dao priliku da dizajniraju novi HTC One Family mobitel u obliku vanjskog dizajna i postavki telefona te da osmisle naziv novog modela. Oni su htjeli izazvati srednjoškolce da razmišljaju ‘out of the box’ i dali nam novi kontekst u kojem možemo razmišljati u dizjanu novih telefona, rekao je Mladen Vlašić iz HTC-a.

Ovaj su projekt srednjoškolci prepoznali kao jedinstvenu priliku da predstave vlastite ideje i kreativna rješenja.

– Prijavili smo se jer smo već prije sudjelovale u nekakvim takvim natjecanjima gdje smo mogle iskazati svoju ideju i Slagalica nam se činila kao prava mogućnost da pokažemo i prezentiramo svoja rješenja i ideje pred većim brojem ljudi, kao i da dobijemo povratnu informaciju o tome idemo li u pravom smjeru, rekle su finalistice Kristina Daljevac i Lea Čevizović.