Pretraga

[FOTO] NSK objavio kako je izgledala restauracija djela iz 15. stoljeća, pomogao im je i zagrebački faks

A- A+

Djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u suradnji s Grafičkim fakultetom uspješno su restaurirali knjigu autora Johannesa Noyensa de Turnhouta tiskano u Veneciji krajem 15. stoljeća. Ova knjiga najstarije je djelo u fondu samostana sv. Frane u Zadru, a NSK je objavio i fotografije procesa te kako knjiga izgleda nakon restauracije.

Najstarija knjiga iz fonda sv. Frane u Zadru, djelo autora Johannesa Noyensa de Turnhouta tiskano u Veneciji krajem 15. stoljeća pod naslovom Casus breves super toto corpore legum, uspješno je restaurirano, objavila je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu na svojim službenim stranicama.

Oštećeni listovi ručno su restaurirani japanskim papirom

Djelatnici Odjela zaštite i pohrane u NSK i u suradnji s Grafičkim fakultetom sudjelovali su u restauraciji prvotiska iz fonda samostana, a sada su objavili i fotografije na kojima se vidi proces i kako knjiga izgleda nakon restauracije.

– Pregledom 246 ručno izrađenih listova djela uvezanih u kožne korice ukrašene slijepim tiskom i povezane metalnim kopčama utvrđena su značajna mehanička, fizikalno-kemijska i biološka oštećenja. Po dokumentiranju zatečenoga stanja knjige i izradbi fotodokumentacije oštećeni listovi ručno su restaurirani japanskim papirom, rekli su iz NSK.

Izdvojeni članak

U NSK vraćena vrijedna knjiga koja je ukradena u jednoj od većih pljački stoljeća

Dodatna laboratorijska ispitivanja provedena su na Grafičkom fakultetu u Zagrebu

Nakon toga uslijedila je rekonstrukcija uveza knjižnoga bloka, restauracija i popuna drvenih korica komadićima bukova drva te konzervacija i restauracija nedostajućih dijelova izvorne kožne presvlake novom kožom, a za knjigu je potom izrađena odgovarajuća zaštitna mapa od beskiselinskih materijala arhivske kvalitete.

– Dodatna laboratorijska ispitivanja provedena su na Katedri za grafičke materijale i tiskovne forme Grafičkoga fakulteta u Zagrebu pod vodstvom dr. sc. Tomislava Cigule s ciljem utvrđivanja optičkih i kvalitativnih svojstava listova i korica prije i nakon provedenih konzervatorsko-restauratorskih postupaka nerazornim metodama, navodi NSK.

Višemjesečne konzervatorsko-restauratorske radove i istraživanja na vrijednome djelu proveli su konzervatorica restauratorica Karmen Lečić  koja je radila na konzervaciji i restauraciji listova, konzervatorica restauratorica Gabriela Aleksić koja se bavila konzervacijom i restauracijom uveza i korica, konzervator restaurator Stevo Leskarac koji je odradio završni retuš i restaurator tehničar Damjan Kopričanec koji je izradio zaštitnu kutiju u kojoj će se knjiga sada čuvati.