Pretraga

Kreće podjela besplatnih obroka učenicima, provjerili smo kakvo je stanje i koji su najveći problemi

Učenici se u ponedjeljak vraćaju u školske klupe nakon zimskih praznika. Istog dana počinje i dijeljenje besplatnog obroka svim učenicima u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj. Mjera je to koju je Vlada odlučila uvesti nakon inicijative ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’, a mi smo provjerili kako su se pojedine škole i županije pripremile za provođenje te mjere.

obrok_uzina

Ilustracija: Pexels

Oko 311 tisuća učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske danas se vraća u svoje školske klupe, a za vrijeme velikog odmora svakoga od njih dočekat će besplatan obrok. Ova mjera stupa na snagu 9. siječnja i za to će biti potrebno iz državnog proračuna izdvojiti 550 milijuna kuna. Odluka o besplatnom školskom obroku za svakog učenika donesena je u listopadu ove godine tako da su škole i osnivači škola imali malo više od dva mjeseca da se pripreme za ovakav pothvat.

Grad Zagreb: ‘Svi će učenici, koji to budu htjeli, imati osiguran besplatan školski obrok’

Kontaktirali smo nekoliko škola i županija iz Slavonije, središnje Hrvatske, Istre i Dalmacije kako bismo provjerili kako su se i jesu li se uspjeli pripremiti za podjelu obroka učenicima. Prema dobivenim odgovorima, učenicima su besplatni obroci osigurani za nadolazeći ponedjeljak, a to su nam potvrdili i iz Grada Zagreba.

– Očekujemo da će u drugom polugodištu školske godine 2022./2023. školskom prehranom biti obuhvaćeno najmanje 56.000 učenika osnovnih škola od njih ukupno 63.000, a  broj se temelji na odgovorima roditelja i skrbnika školama. Dio roditelja i skrbnika u školskim se anketama izjasnio da ne žele da njihovo dijete konzumira prehranu u organizaciji škole, no ističemo da će svi učenici koji to budu htjeli imati osiguran besplatan školski obrok, rekli su nam iz Grada.

Izdvojeni članak

Uvodi se besplatan obrok za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj, poznato i kada kreće mjera

U protekla dva mjeseca Grad Zagreb je školama odobrio skoro 300 tisuća eura za nabavu opreme i inventara

U početnoj će fazi, navode, vrsta obroka koje će učenici moći konzumirati u školi ovisit će o prostornim i kadrovskim kapacitetima pojedine škole, a u protekla dva mjeseca Grad Zagreb je školama odobrio skoro 300 tisuća eura za nabavu opreme i inventara kako bi svaki učenik mogao dobiti besplatan obrok.

– Sve osnovne škole u Gradu Zagrebu imaju školsku kuhinju. Međutim u 11 njih ne postoje potrebni prostorni kapaciteti za kuhanje toplog obroka. Spomenutih 11 škola priprema mliječne obroke i užine za svoje učenike dok se topli obroci pripremaju i organizirano dovoze iz druge osnovne škole. Uz omogućavanje rada svih škola u jednoj smjeni, upravo je osiguravanje prostornih i kadrovskih kapaciteta za cjelodnevnu prehranu svih učenika preduvjet realizacije projekta jednosmjenske, odnosno cjelodnevne nastave. Na tom tragu, za predstojeći Javni poziv za izgradnju i dogradnju školskih objekata u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti pripremamo niz projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije škola kojima će se omogućiti jednosmjenski rad i organizacija cjelodnevne prehrane za sve učenike, poručili su iz Grada.

Izdvojeni članak

Skoro pola djece ne jede ništa u školi: ‘Roditelji se srame prijaviti dijete za besplatan obrok’

‘Broj kuharica koji bi nam bio potreban ne stižemo riješiti do 9. siječnja’

No, ni one najopremljenije škole ne mogu podjelu besplatnih obroka organizirati bez određenih problema. Tako su nam iz nedavno otvorene Osnovne škole Ksaver Gjalski, koja glasi za jednu od najmodernijih škola u Hrvatskoj, otkrili kako im je najveći problem nedostatak osoblja.

– Našu školu pohađa 285 učenika i imamo funkcionalnu kuhinju, ali imamo graničan broj kuharica za dosadašnje funkcioniranje. S novom podjelom besplatnog doručka dijelimo 50 doručaka više i nedostaje nam jedna kuharica na nepuno radno vrijeme. Broj kuharica koji bi nam bio potreban ne stižemo riješiti do 9. siječnja, već ćemo ‘krpati’ sa sadašnjim brojem kuharica, objasnio nam je ravnatelj OŠ Ksaver Gjalski, Mario Keča.

Školu pohađa 285 učenika, a njih 274 se javilo da želi besplatan obrok, no ravnatelj je rekao kako će škola ipak pripremiti obroke za svu djecu, bez obzira jesu li se javili ili nisu.

– Mi ćemo obrok pripremiti za sve učenike. Pripremili smo se odabirom doručka kao jedino mogućeg obroka za dijeljenje što nam dozvoljavaju uvjeti u našoj školi te prilagodbom rasporeda zvonjenja. Tako će 1. veliki odmor trajati 10 minuta, a drugi veliki odmor 15 minuta, nakon prvog i drugog sata jednosmjenske nastave, istaknuo je ravnatelj Keča.

Izdvojeni članak

Vlada objavila detalje financiranja školskih obroka: Novac će isplaćivati za učenike kojima u e-Dnevniku piše da su uključeni

‘Škole će morati plaćati 6.000 i više eura iz svojih sredstava, a MZO će retroaktivno isplaćivati sredstva za tu namjenu’

Iako kao škola podržavaju ovu inicijativu i ideju, ravnatelj ipak smatra da je trebalo pripremiti sve što je potrebno tijekom drugog polugodišta i onda s novom školskom godinu, dakle 2023./2024., krenuti izvedbu u projekt.

– Pitanje je opremanja materijalnim sredstvima i zapošljavanje novih ljudi, načina plaćanja i obračuna odbitaka korisnicima besplatnih obroka. Pitanje je i je li uopće besplatan obrok potreban svima ili bi nekima trebalo i više obroka, a drugima nije potreban niti jedan te način na koji Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama dostavlja sredstva. Ovako će škole morati plaćati 6.000 i više eura iz svojih sredstava, bolje rečeno iz svojih manjkova sredstava, a MZO će retroaktivno isplaćivati sredstva za tu namjenu. Mislim da bi bolja varijanta bila: akontacija školama za mjesec dana unaprijed, obračun podijeljenih obroka te računi izdvojeni u tu svrhu te sravnanje prethodnog mjeseca i nova akontacija umanjena ili uvećana za realne troškove, a ne za samo upisane u e-dnevnik, poručio je ravnatelj Keča.

Izdvojeni članak
kantina kuhinja obrok

Još jedan grad najavio kako će poskupjeti školski obroci, no za neke učenike će biti besplatni

Veliki problem je i manjak kuhara i kuharica

Problem kuharica nemaju samo škole u Zagrebu, već i škole u Rijeci. Kako nam je ravnatelj Osnovne škole Fran Franković u Rijeci rekao, i njima nedostaje kuhara i kuharica.

– U školi imamo 537 učenika i školsku kuhinju. Do ove odluke kuhali smo 120 toplih obroka plus užinu za učenike koji pohađaju produženi boravak te pripravljali školsku marendu za ostale učenike ovisno o njihovom interesu. Trenutno imamo dvije kuharice, a po broju učenika i obroka u fazi smo ishodovanja dozvole zapošljavanja još dvije za koje nažalost mislim da će ih biti jako teško naći, govori nam ravnatelj Vedran Kosovac.

Kao i ravnatelj zagrebačke škole, slaže se da je ova mjera dobra ideja, ali da njena provedba u školski sustav nije odrađena kako treba.

– Za uvođenje besplatnog školskog obroka se pripremamo, ali iščekivali smo precizne upute nadležnih institucija. Te iste upute došle su 4. siječnja. Pokušavamo se snaći i izvući maksimum iz situacije i u ponedjeljak ćemo početi s besplatnim obrokom za sve učenike, a sve probleme ćemo rješavati u hodu. Nadamo se da će se s vremenom i osiguranjem potrebne opreme olakšati situacija pripreme i podjele obroka kako bi i kvaliteta mogla biti maksimalna s obzirom na cijene artikala, navodi ravnatelj Kosovac.

Izdvojeni članak
hrana kuhar konobar

Interesa za kuhare ne nedostaje, ali i dalje ih fali na tržištu rada: ‘Kvote koje imamo nisu dovoljne’

‘Sve probleme ćemo rješavati u hodu’

Osim nedostatka osoblja, ravnatelj je naveo kako je u njihovoj školi problem i nedostatak opreme za pripremu i podjelu ovolike količine obroka, nedostatak prostora za konzumiranje istog, nedostatak osnovnih artikala potrebnih za konzumiranje istog poput noževa, vilica i tanjura.

– Radimo u dvije smjene što dodatno zahtjeva eventualne preinake rasporeda s brojem velikih i malih odmora. To pak eventualno mijenja satnicu i raspored daljnjih aktivnosti u školi (sportskih, glazbenih, STEM…). Sve probleme probat ćemo rješavati u hodu uz nadamo se veliku potporu lokalne zajednice. Odluke tog tipa nisu jednostavne i ne donose se preko noći te će ih donijeti školski tim nakon analize cjelokupne situacije i prvih nekoliko tjedana istovjetnog rasporeda, istaknuo je ravnatelj OŠ Fran Franković.

Izdvojeni članak

Oporba ima zamjerku oko izmjene Zakona za besplatne obroke u školama: ‘Na realizaciji ostaje jedna sjena’

Iz županija su optimističniji po pitanju osiguranja besplatnih obroka za sve učenike

Iz tri županije koje smo kontaktirali kažu kako će svi učenici u osnovnim školama imati osiguran besplatan obrok u ponedjeljak, iako su neki svjesni i određenih poteškoća poput Splitsko-dalmatinske županije u kojoj velik broj škola nema kuhinju ili školske kuhinje nisu dovoljno dobro opremljene.

– Zahvaljujući Odluci Vlade Republike Hrvatske osigurana su sredstva iz kojih će se financirati marenda učenicima, što predstavlja početak sustavnog rješavanja prehrane učenika u kontekstu cjelodnevne nastave. Mliječni ili suhi obrok odgovarat će u najvećoj mjeri propisanom Normativu unatoč različitim prostornim i kadrovskim uvjetima. Krajnji cilj ove mjere je da u idućih nekoliko godina u svim školama osnovci mogu u školi konzumirati topli obrok i ovu mjeru treba pozdraviti. Županija kao osnivač čini sve, premda svjesna poteškoća u realizaciji, da se već od ponedjeljka ona počne provoditi te da se roditeljima i djeci olakša boravak i učenje u školi, stoji u priopćenju Splitsko-dalmatinskog pročelnika za prosvjetu, Tomislava Đonlića.

Izdvojeni članak

Svaki četvrti tinejdžer odrasta u riziku od siromaštva: Četiri profesorice bore se da barem dobiju besplatni obrok

‘Sve škole bit će spremne da u skladu s postojećim prostornim i kadrovskim uvjetima osiguraju besplatan obrok učenicima’

U Istarskoj županiji sve su osnovne škole, čiji je osnivač županija, opremljene s većim ili manjih kuhinjama te će od ponedjeljka, kažu nam iz županije, sve škole biti spremne da u skladu s postojećim prostornim i kadrovskim uvjetima osiguraju besplatan obrok učenicima.

– Istarska županija osnivač je 25 osnovnih škola koje pohađa ukupno 5.006 učenika, od čega je njih 72,51 posto i do sada koristilo uslugu školske marende. Primjenom nove Odluke o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za drugo polugodište školske godine 2022./2023. očekujemo porast broja učenika koji će koristiti školski obrok, a točan broj znat će se do kraja prvog tjedna nastave s obzirom na to da su neki roditelji najavili da njihova djeca iz osobnih, zdravstvenih i drugih razloga neće koristiti mogućnost besplatne marende, rekli su nam iz Istarske županije.

Izdvojeni članak

Unatoč poskupljenjima i krizi: Učenici ovih gradova i općina dobivaju besplatni obrok u školama

Osječko-baranjska spremnija od svih zbog programa ‘Školski obrok za sve’

U Osječko-baranjskoj županiji, baš kao i u Istarskoj, ali i u školama u Zagrebu i Rijeci s kojima smo razgovarali, čekaju na odobrenje MZO-a vezano za nova zapošljavanja. No, Osječko-baranjskoj županiji ovo zapravo nije ništa novo jer oni od 2018. godine provode projekt ‘Školski obrok za sve‘ kojim se već pet godina osigurava besplatan obrok svim učenicima u županiji.

– Više od 20 tisuća učenika osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije tako će samo nastaviti dobivati besplatan obrok u školi. Gotovo sve osnovne škole imaju kuhinje i blagovaonice u kojima se već pet godina kuha, priprema i servira obrok za učenike, a iznimno, za nekolicinu škola koje nemaju potpuno opremljenu kuhinju, imaju uhodan način organizacije osiguravanja školskog obroka. U takvim školama već traje opremanje kuhinja kako bi se omogućila priprema obroka u školi, a planiramo i unificirati obroke u školama kada stvorimo jednake preduvjete u svim školama sukladno definiranim standardima, objasnili su nam iz Osječko-baranjske županije.