Pretraga

Poznat identitet hakera iz Zaprešića: Pribavio si je 8,7 milijuna kuna, a već je u osnovnoj provalio u sustav banke

A- A+

Jedan od četiri administratora ilegalnog internetskog servisa za kibernetičke napade, Webstresser.org, 19-godišnji K.R. iz Zaprešića, uhićen je jučer u sklopu operativne akcije kodnog imena ‘Manufaktura’. Priveden je jutros na Županijski sud u Velikoj Gorici, a kako doznaje Jutarnji list riječ je o mladiću koji je već u osnovnoj školi provalio u sustav banke i za to bio osuđen. Sa Županijskog suda u Velikoj Gorici izvijestili su kako je mladiću određen jednomjesečni istražni pritvor te kako je svojim akcijama pribavio protupravnu milijunsku imovinsku korist.

Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova

Webstresser.org najveći je svjetski hakerski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmljivati DDoS (Distributed Denial of Service) napade na web stranice i njihove vlasnike diljem svijeta. Na spomenutom je servisu bilo registrirano 136.000 korisnika, a ukupno je unajmljeno i izvršeno 4 milijuna kibernetičkih napada, što ga je učinilo najvećom prijetnjom za banke, poslovne sustave i državne institucije na internetu.

Zbog hakiranja sustava banke već je kao maloljetnik bio osuđen

Organizator svega toga i jedan od administratora bio je mladić iz Zaprešića, koji je jutros priveden na Županijski sud u Velikoj Gorici. Kako doznaje Jutarnji list, riječ je o mladiću koji se nije posebno isticao. Ipak, jedan njegov hakerski ‘izlet’ dobro pamte.

Izdvojeni članak
policijski auto

Pao jedan od najtraženijih hakera svijeta: Riječ je o 19-godišnjaku iz Zaprešića

– Već je u osnovnoj školi hakirao je sustav jedne banke zbog čega je kao maloljetnik bio i osuđen. Bio je izuzetno nadaren za informatiku, ali kako nije imao zadovoljavajuće ocjene, jer je bio prosječan učenik, nije se mogao upisati u informatičku školu koju je htio upisati. Šteta, ovako je otišao u krivi smjer. Znam da je još kao osmoškolac svojim vršnjacima rješavao situacije kad bi im netko hakirao Facebook profil. On se ni po čemu ni u osnovnoj školi ni kasnije nije isticao. Jedan je od četvero braće, a jedan mlađi brat otišao je živjeti s majkom koja radi kao službenica u jednom ministarstvu, dok troje braće, otac i baka žive tu, kazala je za Jutarnji list jedna od susjeda 19-godišnjaka.

U trenutku dolaska policije u kuću mladića s poslom su upravo završavali soboslikari, koje je policija uputila na ‘gablec’ uz riječi kako će pretraga potrajati.

– Meni je to nepojmljivo. Prvi glas da bi se baš do te mjere mogao kužiti u čari tehnologije. Koliko se sjećam, mislim da je on čak ponavljao jedan razred. Inače, zaljubljive je prirode i voli kuglanje, rekao je kratko za Jutarnji list 19-godišnjakov prijatelj.

Kako doznaje isti izvor, cijeli sustav mladi je haker postavio tako da u slučaju upada policije briše sve podatke pa je pitanje što će od dokaza policija uspjeti pronaći na oduzetim računalima, a ključnu ulogu u prikupljanju dokaznog materijala odigrat će računalna forenzika. Osim mladića iz okolice Zagreba, uhićen je i J.M. iz Prokuplja koji je na svom Facebook profilu i pisao da radi u Webstresseru.

Kroz svoje aktivnosti zaradio milijune

Izdvojeni članak

Hakerski napad srednjoškolca na CARNetov e-Dnevnik

U ovim trenucima stiglo je i priopćenje Županijskog suda u Velikoj Gorici. Mladiću K.R. određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo. U priopćenju Suda navedeno je da ga se tereti za nanošenje neutvrđene materijalne štete velikom broju korisnika, a da je za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu najmanje od 1.453.946,90 kuna. Međutim, čini se da je došlo do previda suda i da je iznos spomenut u priopćenju točan, ali da je riječ o dolarima, a ne kunama. Naime, prema današnjoj vrijednosti cijena jednog Bitcoina je 8.800 dolara, što bi značilo da je mladić na ovaj način zaradio preko 8,7 milijuna kuna.

Priopćenje Suda u nastavku prenosimo u cijelosti.

Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici broj Kir-204/2018 od 26. travnja 2018., na temelju članka 127. stavak 1. i članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku određenje istražni zatvor protiv osumnjičenog K.R., i to, u trajanju od jednog mjeseca.

Izdvojeni članak

Srpska hakerska grupa ponovno napada hrvatske web stranice

Naime, osumnjičenik se tereti za počinjenje kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz članka 273. stavak 3. u vezi s člankom 267. stavak 1. Kaznenog zakona, počinjenog na način, da je, neutvrđenog dana 2015. godine do 24. travnja 2018., iz obiteljske kuće u mjestu prebivališta u Zaprešiću, upravljao računalnim sustavom dostupnim na internetskim poveznicama htpp://webstresser.co i http://webstresser.org, a koji je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu trgovačkog društva Abelhost iz Nizozemske, a koji računalni sustav omogućuje korisnicima da za novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service), napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, a takvi napadi označavaju sprječavanje pristupa napadnutom računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih korisničkih upita prema krajnjem korisniku koji se nalaze na Internetu, te na taj način kroz dulje vremensko razdoblje onemogućavao ili otežavao pristup većem broju računalnih sustava i time na štetu velikog broja korisnika prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu, a za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu najmanje od 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac), približne vrijednosti 1.453.946,90 kuna na dan 24. travnja 2018.

Izdvojeni članak

Novi napad srpskih hakera: Upali na stranicu osječkog Sveučilišta i ostavili poruku

Istražni zatvor određen je zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo. Naime, osumnjičenik je vršeći inkriminirane radnje pokazao veću količinu kriminalne volje (pomno planiranje, ulaganje velike količine energije kako bi se organizirala web stranica koja je omogućavala korisnicima iznajmljivanje usluge izvršavanja DDoS napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, što je sve uključivalo i međunarodni nivo organizacije), da se radi o najdugotrajnijoj usluzi za pružanje usluga izvršavanja DDoS napada (od neutvrđenog dana 2015.), da je pribavljena imovinska korist u iznosu os najmanje 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac) odnosno približene vrijednosti na dan 24. travnja 2018. 1.453.946,90 kuna (oduzeto je nekoliko platnih kartica Visa Prapaid, koje je dobivao uplatama Bitcoina na CrypPai račune, kao i potvrda tvrtke Moro1993 za kupovinu zlatnih poluga, da je poznato gdje je smještena Internetska domena https://webstresser.org/, a nije poznato gdje se nalazi domena webstresser.co , zbog čega je moguće vršenje inkriminiranih radnji jednostavnim spajanjem putem mobilnog uređaja, te da i dalje postoji velika prijetnja za ključne on line usluge koje nude banke, poslovni sektori i državne institucije širom svijeta.