Pretraga

Obilježavanje 350 godina Sveučilišta u Zagrebu nikako da stane, sad su izdali kovani novac u čast velike obljetnice

A- A+

Sveučilište u Zagrebu nastavlja sa obilježavanjem 350 obljetnice svojega osnivanja. Iako je proslava započela još 2018. godine, da bi kulminirala svečanošću u Lisinskom prošle godine, ona još uvijek traje. Hrvatska narodna banka tako je izdala zlatni i srebrni kovani novac s obilježjima Sveučilišta. Sudeći po cijenama, prosječni student ne može si priuštiti sudjelovanje u ovom dijelu proslave.

foto: HNB

– U povodu obilježavanja 350. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu, povijesnoga, političkoga, znanstvenoga i kulturnog događaja važnoga za Republiku Hrvatsku koja je proslavljena prošle godine, Hrvatska narodna banka pustila je 23. rujna 2020. u optjecaj novi prigodni zlatni i srebrni kovani novac, kao i njihov numizmatički komplet, pohvalili su se sa Sveučilišta.

Autor idejnoga i likovnog rješenja za prigodni kovani novac je sveučilišni prvostupnik kiparstva i poznati mladi kipar Nikola Vudrag.

Na licu prigodnoga zlatnoga kovanog novca i prigodnoga srebrnoga kovanog novca u središnjem je dijelu prikaz knjige sa službenim znakom Sveučilišta u Zagrebu koja se predaje iz ruke u ruku, čime se simbolizira prenošenje znanja odnosno intelektualnoga, znanstvenoga i kulturnog nasljeđa. Na prikazu knjige, ispod znaka Sveučilišta u Zagrebu nalazi se natpis obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu ‘350.’. Iznad prikaza knjige nalazi se godina osnivanja »1669.«, dok se ispod motiva knjige nalazi godina ‘2019.’, kojom se navršava 350. obljetnica osnivanja Sveučilišta u Zagrebu. S lijeve strane prikazane knjige nalazi se natpis ‘OBLJETNICA SVEUČILIŠTA’, dok se s desne strane nalazi natpis ‘SVEUČILIŠTA U ZAGREBU’, piše u odluci o njegovu izdavanju koju je objavila Hrvatska narodna banka.

Sveučilište je otkrilo i cijenu prigodnih kovanica.

Srebrna kovanica Sveučilišta u Zagrebu vrijedi 150, a platit ćete je 407,50 kuna | foto: HNB

– Prodajna je cijena zlatnoga kovanog novca 2.093,00 kune, a srebrnoga kovanog novca 407,50 kuna s PDV-om, dok se komplet može kupiti po cijeni od 2.500,50 kuna s PDV-om na srebrni kovani novac.

Za studente, rekli bismo, preskupo.

Obje kovanice izdane su u 10.000 primjeraka, a upute za kupnju nalaze se na stranicama HNB-a.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Podsjećamo, HNB je u sklopu 350. obljetnice zagrebačkog sveučilišta još prošle godine izdao i prigodne kovanice od 25 kuna, s kojima možete i plaćati.

Uz to, povodom obilježavanja 350 godina svog postojanja, Sveučilište je dobilo svoj tramvaj, ali i poštansku markicu, koja je kasnije proglašena najljepšom markicom godine.

Obilježavanje 350 godina Sveučilišta u Zagrebu nikako da stane, sad su izdali kovani novac u čast velike obljetnice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap