Pretraga

HNS-ovka će voditi ključnu obrazovnu agenciju, a premijerova miljenica Vican predložena na čelo AZVO-a

A- A+

Vlada Republike Hrvatske jučer je na zatvorenom dijelu sjednice odlučivala o kadrovskim pitanjima u resoru (visokog) obrazovanja i znanosti. Ključna obrazovna agencija, Agencija za odgoj i obrazovanje, od ponedjeljka je bez ravnateljice kojoj je istekao mandat, a jučer je odlukom Vlade nakon tri mjeseca dobila Upravno vijeće. Na njegovo čelo zasjela je HNS-ova Sanja Horvatić, inače i savjetnica u Kabinetu ministrice Divjak. Osim toga, Vlada je Saboru predložila imenovanje Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Vladina predloženica za predsjednicu UV AZVO-a je zadarska rektorica Dijana Vican, ujedno i predsjednica Rektorskog zbora RH.

Vlada RH jučer se na zatvorenom dijelu sjednice bavila kadroviranjem u resoru (visokog) obrazovanja i znanosti. Na dnevnom redu bilo je imenovanje Upravnog vijeća Agencije za odgoj i obrazovanje te predlaganje novog sastava Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Na spisku za oba tijela pojavljuju se neka otprije poznata imena.

Na čelo Upravnog vijeća ključne obrazovne agencije zasjela HNS-ovka iz Kabineta ministrice

Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) od ponedjeljka je bez ravnateljice kojoj je istekao mandat (na toj je dužnosti do 23. veljače bila Jadranka Žarković Pečenković), a protekla tri mjeseca Agencija je bila bez Upravnog vijeća, zaduženog za izbor ravnatelja. Međutim, jučer je na sjednici Vlade imenovan novi sastav Upravnog vijeća AZOO-a.

Izdvojeni članak

Nepismeni HNS-ovci branili ministricu Divjak od nastavnika nezadovoljnih njezinom ‘reformom’ udžbenika

Za novu predsjednicu Upravnog vijeća AZOO-a imenovana je Sanja Horvatić, članica Hrvatske narodne stranke, ujedno i savjetnica u Kabinetu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Horvatić je i na čelu Interesnog odbora za odgoj, obrazovanje, znanost i sport zagrebačkog HNS-a. O njoj smo pisali u kolovozu prošle godine kada je, komentirajući na Facebooku, nastavniku koji je iskazao nezadovoljstvo nacrtom Zakona o udžbenicima poručila da je sretna što nikada nije i neće poučavati njeno dijete.

Na ovome mjestu zgodno je spomenuti kako je Agencija za odgoj i obrazovanje nadležna za napredovanje učitelja, njihovo polaganje stručnih ispita i stručno usavršavanje, a posebnu ulogu trebala bi imati u pripremi nastavnika za frontalno uvođenje ‘Škole za život’. Agencijom upravlja Upravno vijeće, kojemu je od jučer na čelu Horvatić.

U tijelo koje upravlja AZOO-om imenovan profesor s ministričinog faksa i kritičar kurikuluma Povijesti Ante Nazor

Uz predsjednicu, UV AZOO-a ima još šest članova, koji su također imenovani na jučerašnjoj sjednici Vlade. Imenovani su: Katarina Grgec, doc.dr.sc. Goran Hajdin, prof.dr.sc. Ante Nazor, doc.dr.sc. Vesna Budinski, Branimir Mihalinec i Vladimira Brezak

Katarina Grgec načelnica je Sektora za unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja u Ministarstvu obrazovanja, a Goran Hajdin docent je na Fakultetu organizacije i informatike, s kojega dolazi i resorna ministrica. Predaje na Katedri za razvoj informacijskih sustava, a u listopadu prošle godine sudjelovao je na okruglom stolu MZO-a o Zakonu o udžbenicima gdje je istaknuo je važnost tiskanih materijala, ali i onih digitalnih koji, kako je rekao, doprinose interaktivnosti i multimedijalnosti te omogućavaju da se udžbenici nadopunjuju, a ne kupuju stalno novi.

Izdvojeni članak

Rasprava o novom Zakonu: Ministrica i nakladnici natezali se oko loše komunikacije i statusa radnih bilježnica

Hajdin je u siječnju 2018. sudjelovao na državnom stručnom skupu u Tuheljskim toplicama gdje je govorio na okruglom stolu o Informatici kao obveznom predmetu, a tamo je održao i predavanje uoči primjene novog kurikuluma Informatike. Prema podacima sa stranice Ministarstva, 2018. bio je član radne skupine za pripremu uvođenja kurikuluma Informatike za osnovnu i srednju školu.

Povjesničar Ante Nazor ravnatelj je Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a temama Domovinskog rata bavi se i u svojem znanstvenom radu. U javnosti je istupao kritički se osvčući na kurikulum Povijesti izrađen u sklopu Cjelovite kurikularne reforme; tvrdi kako bi usvajanje te inačice kurikuluma imalo dugoročne negativne posljedice za hrvatsku historiografiju, hrvatsko društvo i budućnost Republike Hrvatske.  Za taj je kurikulum tvrdio i kako ‘više nalikuje na jugoslavenski nego na hrvatski kurikulum’. Bio je član Vladina Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima (tzv. Povjerenstva za suočavanje s prošlošću).

Novo Upravno vijeće danas imenovalo vršitelja dužnosti ravnatelja Agencije

Vesna Budinski docentica je Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, gdje je od 2009. zaposlena na Katedri za hrvatski jezik, književnost, scensku i medijsku kulturu. Suautorica je više udžbenika i metodičkih priručnika za predmet Hrvatski jezik u primarnom obrazovanju. Bila je članica Stručne radne skupine za Hrvatski jezik u sklopu projekta Cjelovite kurikularne reforme.

Branimir Mihalinec predsjednik je Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, a Vladimira Brezak voditeljica je Odjela za predškolski odgoj i osnovno školstvo u AZOO-u, gdje je i viša savjetnica za stručne suradnike defektologe.

Spomenimo i kako je novoizabrano Upravno vijeće, na sjednici održanoj danas, za vršitelja dužnosti ravnatelja AZOO-a imenovalo Marija Rogača, višeg stručnog savjetnika za ravnatelje u AZOO-u. Nakon provedenog javnog natječaja, Upravno vijeće imenovat će ravnatelja AZOO-a.

Vlada predložila na čelo AZVO-a neslavnu predsjednicu Posebnog stručnog povjerenstva za obrazovnu Strategiju

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju

Vlada je jučer na sjednici predložila novu predsjednicu i članove Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Naime, u slučaju ove Agencije, prema Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, predsjednika i članove Upravnog vijeća imenuje Hrvatski sabor.

Na prijedlog Vlade RH, za predsjednicu UV AZVO-a predložena je Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i trenutna predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske. Vican je i bivša predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (PSP). Na radu u PSP-u premijer Andrej Plenković nevoljko joj se morao zahvaliti nakon što je u koaliciju s HDZ-om u ljeto 2017. ušao HNS. Osim toga, PSP pod vodstvom Dijane Vican u travnju 2017. izradio je Akcijski plan za provedbu Strategije koji nakon naše detaljne analize nije usvojen s obzirom na to da uvelike nije slijedio samu Strategiju obrazovanja.

Vican je bila na čelu PSP-a u vrijeme ministra obrazovanja Pave Barišića, čiji je mandat obilježen brojnim netransparentnim potezima vezanim uz navodnu provedbu obrazovne reforme.

U UV AZVO-a predložen i neurokirurg svjetskoga glasa

Na Vladin prijedlog, u UV AZVO-a predloženi su i Drago Šubarić te Krešimir Rotim. Šubarić je profesor osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Djeluje u znanstvenom polju prehrambene tehnologije, a bio je član Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja za vrijeme mandata predsjednice PSP-a Dijane Vican.

Izdvojeni članak

Kad se sve pomiješa za ludi obrazovni vikend: HAZU, kurikularna, predsjednica, Vican i ostali

Krešimir Rotim predstojnik je Klinike za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, gdje je i pročelnik Zavoda za spinalnu kirurgiju. Četiri godine bio je ravnatelj KBC Sestre milosrdnice, predaje na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu, a prvi je hrvatski liječnik izabran u Svjetsku neurokiruršku akademiju.

– Premda sam imao ponude da uđem u politiku, nikada se nisam dvoumio. U politici nisam uživao, uvijek sam se bolje osjećao u operacijskoj sali. U politici teško možete imati satisfakciju, najčešće ne znate protiv koga i za što se borite. A kao liječnik i kirurg u velikoj sam prednosti jer kad uvečer idem kući točno znam što sam taj dan učinio i kolikim sam ljudima pomogao. Možda to zvuči patetično, ali to je veliki blagoslov, izjavio je Rotim krajem prošle godine za Telegram koji je o njemu izradio veliki portret.

U AZVO ulazi i ‘višestranačka’ Gordana Rusak

Branka Matulića na članstvo u UV AZVO-a predložio je Rektorski zbor Republike Hrvatske. Matulić je bivši dekan Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, a u vrijeme mandata rektora Šimuna Anđelinovića bio je njegov prorektor za kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu. Na Umjetničkoj akademiji radi na likovnom odjelu i to na odsjeku konzervatorstva i restauratorstva.

Izdvojeni članak

Bandić organizirao pressicu o ničemu pa na njoj govorio da se uvođenjem informatike želi istjerati vjeronauk iz škola

Vijeće veleučilišta i visokih škola predložilo je Vlatka Cvrtilu, dekana Veleučilišta VERN, ujedno i vanjskog suradnika Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje sigurnosne kolegije. Cvrtila je ujedno i predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola koje danas broji danas broji trideset i devet članica, a cilj mu je promicanje interesa veleučilišta i visokih škola.

Nacionalno vijeće za znanost za članicu UV AZVO-a predložilo je Gordanu Rusak, profesoricu Biološkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Rusak je zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, a u javnosti je upamćena po brojnim izmjenama stranačkih iskaznica. Bila je na listi Milana Bandića na posljednjim lokalnim izborima, a u Gradskoj skupštini svoje joj je osvojeno mjesto prepustio upravo Bandić.

Osim toga, u vrijeme koalicijske vlade HDZ-a i MOST-a i premijera Tihomira Oreškovića, Rusak je bila predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, a nakon zaključka tog Odbora o proširenju tadašnje Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, uslijedio je građanski prosvjed 1. lipnja 2016. te u konačnici, razrješenje ERS-a na čelu s Borisom Jokićem.

Upravno vijeće AZVO-a mora imenovati Hrvatski sabor

Izdvojeni članak

Izabran novi predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora: Provjerite što najavljuje za svoj mandat

U Upravno vijeće AZVO-a nacionalno vijeće nadležno za visoko obrazovanje predložilo je Marka Petraka, profesora na zagrebačkom Pravnom fakultetu, gdje je predstojnik Katedre za rimsko pravo. U dva navrata bio je prodekan Pravnog fakulteta, a od 2006. do 2011. zamjenik predsjednika nacionalnog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

I na kraju, Hrvatski studentski zbor u AZVO je predložio Nediljka Jerkovića. Jerković je aktualni predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu te student Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Predloženu predsjednicu i članove Upravnog vijeća AZVO-a sada mora imenovati Hrvatski sabor na vrijeme od četiri godine. Upravno vijeće upravlja radom AZVO-a, imenuje i razrješava ravnatelja Agencije, donosi godišnji program rada Agencije, itd.