Pretraga

HZZ ukinuo suludi uvjet za stjecanje prava na stručno osposobljavanje

A- A+

U Banskim dvorima jučer su predstavljeni novi uvjeti i načini korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja. Među njima je i stručno osposobljavanje za rad. I dok je većina novih uvjeta svima jasna, nejasno je ostalo pitanje: vrijedi li i dalje tzv. ‘pravilo četvrtog mjeseca nezaposlenosti’? Naime, da bi ostvarile pravo na SOR, osobe su u evidenciji nezaposlenih morale biti najmanje 30 dana, a najviše do 4 mjeseca. Nakon toga su morale čekati 6. mjesec nezaposlenosti i status trajno nezaposlenih, da bi ponovno mogle podnijeti zahtjev za korištenje mjere. To pravilo od danas više se ne primjenjuje.

Foto: Srednja.hr

Izdvojeni članak

Donosimo vam 17 promjena u mjeri stručnog osposobljavanja za rad

Redefiniranjem mjera HZZ-a prošlog ljeta uvedeni su novi uvjeti ostvarivanja prava na stručno osposobljavanje za rad. 

– Mjera stručno osposobljavanje provodi se u okviru dva projekta: Provedba aktivne politike zapošljavanja za mlade i Provedba aktivne politike zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene mlade. Prvi projekt uključuje ciljanu skupinu Mlade nezaposlene osobe u dobi 15-29 godina, u registriranoj nezaposlenosti najviše do 4 mjeseca (što se procjenjuje danom prijave na mirovinsko osiguranje tj. u trenutku odobrenja zahtjeva te početka sama mjere također), a drugi projekt Mladi do 25 godina u evidenciji dulje od 6 mjeseci te mladi do 29 godina u evidenciji dulje od 12 mjeseci, kazali su nam u srpnju iz HZZ-a. 

Upravo je ova odrednica išla na štetu mnogima. Naime HZZ-u je trebalo dosta vremena da ocjeni sve zahtjeve, pa su mnogi ulazili u 4. mjesec nezaposlenosti i do 6. mjeseca dok ponovo ne stječu pravo na SOR, mogli su samo bespomoćno sjediti kod kuće i brinuti od čega će preživjeti još jedan mjesec. Jedan takav primjer je i mlada diplomantica Martina, čiju smo priču nedavno objavili.
Osobe koje je ovo pravilo mučilo, konačno mogu odahnuti, jer ono više ne vrijedi, kako su nam danas potvrdili iz HZZ-a. 

– Mjeru stručnog osposobljavanja mogu koristiti nezaposlene osobe do navršenih 30 godina života koje nemaju više od 12 mjeseci staža u zvanju za koje su se obrazovale te su prijavljene u evidenciju nezaposlenih 30 dana. Slijedom navedenog, rok od 4 mjeseca koji navodite u upitu ne postoji, kazali su nam iz HZZ-a. 

Koje još promjene vezane uz stručno osposobljavanje očekuju korisnike i potencijalne korisnike mjere, možete vidjeti ovdje.