Pretraga

Mladi genijalci Vukovar pretvorili u ‘pametni grad’: Projekt proglašen najboljim na svijetu

A- A+

Pametni parking koji vam već kod rampe govori koliko je mjesta slobodno, javna rasvjeta uz rijeku koja se automatski pali kada prolaze šetači i pametni semafor koji sam zna kada upaliti crveno – ne, nije to grad iz znanstveno-fantastičnog filma. To je Vukovar kakvog su osmislila i na svojoj maketi dizajnirala četvorica tamošnjih gimnazijalaca. Upravo je ovaj projekt proglašen najboljim na svijetu u kategoriji obrazovanja na natjecanju u Milanu.

Matko Gašparić, Matija Hardi, Ivan Kolar i Marko Macura četvorica su mladih genijalaca iz Gimnazije Vukovar. U svrhu prijavljivanja na donacijski natječaj Generacija Next dobili su zadatak osmisliti pametni grad pa su svoj Vukovar na maketi transformirali u jedan takav. Njihov projekt
Vukovar: Our view of a smart living pobijedilo je u prvom krugu natječaja.

Pametni semafor, pametni parking, javna rasvjeta koja štedi energiju…

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Najbolju srednjoškolsku ideju nagrađujemo putovanjem u Europi

– Glavnu inspiraciju za izradu makete dobili smo iz stvarnog izgleda grada Vukovara, preciznije po uzoru na županijsku ulicu koja vodi prema Osijeku i šetnicu uz Dunav. Maketa ima više funkcija. Stavili smo solarni tragač sunca koji uz pomoć dva fotosenzora detektira smjer najjače svjetlosti i tako prati Sunce radi poboljšane efikasnosti. Zatim smo napravili pametni semafor koji daje prednost glavnoj cesti, osim kada ima prometa na sporednoj cesti. Semafor uz pomoć infracrvenih senzora detektira prisutnost automobila na sporednoj cesti te tako zna kada treba upaliti crveno svjetlo na glavnoj cesti i pustiti vozila sa sporedne ceste u promet na glavnu cestu, pojašnjava nam Matko.

Osim navedenog, njihova maketa Vukovara sadrži i pametni parking. Uz pomoći istih senzora kao i na semaforu detektira se prisutnost vozila koja žele ući na parking, nakon čega se rampa podiže i pušta vozila na parking.

– Pored rampe se nalazi zaslon na kojem piše broj slobodnih mjesta na parkingu, a ako nema slobodnih mjesta rampa se neće podići. Šetnicu uz Dunav smo unaprijedili tako da smo stavili infracrvene senzore pored šetnice tako da detektiraju prolazak šetača i s obzirom na to ima li šetača, mijenja se intenzitet samo onog svijetla pored kojeg pješak trenutno prolazi kako bi se smanjila potrošnja energije tijekom noći kada nije potreban puni intenzitet svjetla, priča Matko.

Izdvojeni članak

Odabran tim genijalaca koji putuje na Prirodoslovnu olimpijadu: Većina ih je iz jedne škole

Prva iskra mašte probudila se u rujnu 2018. godine, kada su mladići krenuli u 3. razred. Njihov mentor i profesor Davor Šijanović je još u prošloj školskoj godini, kada je bio ravnatelj, prijavio školu za sudjelovanje u donacijskom natječaju Generacije Next.

– Brainstormingom u listopadu prošle godine osmislili smo projekt za prvi zadatak – pametni grad. Zahvaljujući nekoliko mjeseci upornog rada naša maketa je bila odabrana kao najbolja od ukupno 51 prijavljenog projekta, kaže nam Matija.

Projekt proglašen najboljim na svijetu

Nakon tog natjecanja nisu stali. Odlučili su se u kategoriji obrazovanja prijaviti na natjecanje koje se odvijalo u Milanu, Arduino Day Community Challenge 2019. I u svojoj kategoriji odnijeli su pobjedu.

Izdvojeni članak

Među 10.000 učenika iz cijelog svijeta vinkovački robotički trojac u Šangaju osvojio drugo mjesto

– Kada smo zaprimili vijesti o pobjedi, ni sami nismo mogli povjerovati da smo pobijedili na tako prestižnom natjecanju. Od 650-ak projekata diljem svijeta iz svih kategorija upravo naš je izabran kao pobjednički u kategoriji obrazovanje. Pobjeda na tom natjecanju nam je dala vjetar u leđa jer smo tom pobjedom osvojili sredstva vrijedna 1.000€ koja ćemo koristiti u daljnjim projektima, otkriva Ivan.

Mentorica im je uz profesora Davora Šijanovića bila i profesorica Sanja Pavlović Šijanović. Na sam događaj i izlaganje nisu putovali jer nisu imali financijska sredstva za to. Ipak, valja napomenuti kako natjecanje tako ni nije zamišljeno.

– Arduino Day Community Challenge kao takav nije zamišljen za izlaganje projekata uživo jer je međunarodnog tipa i pobjednici ostalih kategorija su kao i mi predstavljali svoje projekte kratkom video prezentacijom. No, da smo imali financijsku potporu mogli smo otići i predstaviti naš projekt uživo, ali to nije bilo potrebno niti planirano, veli Marko.

‘Bilo bi nam izrazito drago kada bi se u našem gradu realizirao ovaj projekt’

Izdvojeni članak

Zagrebačka gimnazija ‘izdominirala’ na državnom iz Informatike: Objavljena imena svih prvaka

Njihov projekt pametnog grada moguće je realizirati i u stvarnom svijetu i to ne samo u Vukovaru koji je bio baza za izradu makete. Gimnazijalci su na poziv za to, otkrivaju nam, potpuno spremni.

– Za sada nas nitko nije kontaktirao radi realizacije projekta, no moguće je da nas netko sa željom za unapređenjem svoga grada pita za suradnju, i naravno mi smo za istu spremni. Bilo bi nam izrazito drago kada bi se u našem gradu realizirao ovaj projekt, kaže nam Matko.

Dok se to ne dogodi, genijalna četvorka radit će na drugom krugu natječaja Generacije Next, prijavljuju se sredinom siječnja i nadaju se ponovnoj pobjedi. O budućnosti ne otkrivaju puno, tek da za sljedeću godinu planiraju par projekata na području robotike i automatike. Ako nastave kao i do sada, ne dvojimo kako ćemo o njima još imati prilike pisati.