Pretraga

Istina o energetskim pićima: Kriva su za umor i iscrpljenost

A- A+

Energetska pića mnogi konzumiraju kako bi ostali budni, dobili više energije i obavili više zadataka koje su si zadali. Ipak, nova su istraživanja bacila novo svjetlo na ovaj jedinstveni napitak – energetska pića kriva su za manjak željeza i iscrpljenost.

Energetska pića krcata su kofeinom koji spriječava apsorpciju minerala u organizmu, što naposlijetku uzrokuje umor te se povezuje s problemima sa srčanim ritmom. Ova pića posebno loše djeluju na žene.

Izdvojeni članak

Šokantno novo istraživanje: Srednjoškolci skloniji konzumiranju smrtonosnih energetskih pića

Posebno loše utječe na žene

Gotovo 40 posto djevojčica i mladih žena u dobi od 11 do 24 godina ima problema s manjkom željeza u organizmu, što je ustvrdila studija britanskog Udruženja proizvođača hrane provedena na čak deset tisuća ljudi. Energetska pića bogata kofeinom upravo su jedan od krivaca ove zabrinjavajuće statistike – ona spriječavaju razgradnju minerala u organizmu, što dovodi do manjka željeze za koji znamo da se povezuje s umorom i iscrpljenošću.

Od deset tinejdžera čak jedan tijekom tjedna popije i do pet energetskih napitaka, dok tri četvrtine njih nije upoznato s činjenicom da kofein spriječava apsorpciju željeza i ostalih nutrijenata.

Osim što utječu na gore navedeno, energetska pića uzrokuju probleme sa srcem, mučninu, nervozu, poremećuju kvalitetu sna i izazivaju umor. Ovi napici djeluju tako da brzo podižu razinu šećera u krvi, no jednako je tako brzo spuštaju što rezultira naglim padom energije i naposlijetku iscrpljenosti.

Izdvojeni članak

Tinejdžerica umrla od srčanog udara nakon samo dvije limenke energetskog pića

Krcata su kofeinom

– Unos mikronutrijenata osnova je dobrog zdravlja stoga nedostatak željeza ne treba ignorirati, osobito kod djevojčica u tinejdžerskoj dobi, istaknuo je direktor Udruženja Grahan Green.

Preporučeni dnevni unos kofeina jest 400 miligrama, a 500 mililitara energetskog napitka sadrži oko 160 miligrama kofeina i 113 žličica šećera.

Izdvojeni članak

Šokantno: Kava i energetska pića usporavaju razvoj mozga kod tinejdžera!

Zdravstveni rizici konzumacije energetskih pića

  • Sadrže 52 grama šećera, što je dva grama više od preporučene dnevne doze koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, piše Mail Online.

  • Oko 500 mililitara energetskog pića sadrži 160 miligrama kofeina, a toliko sadrže i četiri limenke gaziranog soka.

  • Energetska pića mogu promijeniti srčani ritam i povećavaju rizik od potencijalno smrtnih srčanih problema, utvrdila je studija njemačkog Sveučilišta Bonn.

    Prijašnje studije povezuju energetska pića s moždanim udarom.

  • Tinejdžeri koji piju energetska pića češće probaju alkohol i drogu nego oni koji ih nikad ne piju, utvrdilo je istraživanje američkog Sveučilišta Michigan.

  • Energetska pića pomiješana s alkoholom mogu uzrokovati alkoholno trovanje, potvrdili su američki znanstvenici.