Pretraga

Istraživanje otkrilo iz kojeg grada dolaze najviši srednjoškolci u Hrvatskoj

A- A+

Mladi muškarci iz Dalmacije najviše su osobe na svijetu u dobnoj kategoriji od 18 godina, pokazalo je veliko antropometrijsko istraživanje u koje je bilo uključeno više od dvije tisuće mladića i djevojaka starih između 17 i 20 godina. Istraživači su njime obuhvatili sve obalne županije, kao i Karlovačku županiju. Rekorderi su Makarani.

Foto: Pixabay

Istraživanje, u kojem je sudjelovalo 1.803 ispitanika te 782 ispitanice iz 66 škola u 23 grada, pokazalo je da u Splitsko-dalmatinskoj županiji žive najviši muškarci, koji su u prosjeku visoki čak 184,1 centimetra. U Makarskoj, gradu rekorderu, prosjek visine muških srednjoškolaca iznosi velikih 187,6 cm, piše Slobodna Dalmacija.

Mladi iz Dalmacije globalni su lideri

Izdvojeni članak

Saznajte što vaša visina govori o vama

Znanstvenici za usporedbu navode da je prosječna visina 18-godišnjih muškaraca iz Nizozemske, koji su među najviših ljudima na svijetu, 182,4 cm, što znači kaskaju za Dalmatincima. Ispitivanje je provedeno u svim tipovima škola u svim tipovima škola, a oni najviši u Dalmaciji pohađaju gimnazije.

Fakultet sportskih studija Masarykova sveučilišta u češkom Brnu, Gimnazija u Metkoviću, Fakultet sporta u crnogorskom Nikšiću te Ekonomska škola iz tamošnjeg Bara, autori istraživanja, znakovito su ga naslovili „Obala divova: antropometrijsko istraživanje srednjoškolaca na jadranskoj obali“.

Prosječna visina mladića u svih osam županija je 182,6 cm, a najniži su ispitanici iz Karlovca s 180,6 cm. Ako gledamo samo dalmatinske županije, muškarci su u prosjeku visoki 183,7 cm, zbog čega su znanstvenici i izvukli zaključak da u Dalmaciji trenutno žive najviši mladići na svijetu. Prosjek visine djevojaka iznosi 168 centimetara.

– Istraživanje (koje je krenulo 2016., op. a.) je pokazalo nekoliko za nas zanimljivih činjenica. Jedna je da smo trenutno među najvišim narodima u svijetu i da imamo potencijal za daljnji rast, što nema većina europskih zemalja. Naša je prednost genetski potencijal koji još uvijek nije ostvaren. Uzorak su bili učenici četvrtih razreda srednjih škola iz svih gradova od Dubrovnika do Pule, rekao je kineziolog iz metkovske gimnazije, dr. sc. Stipan Prce.

Potencijal da postanemo najviši narod

Navodi da bi Hrvati, kada bi ostvarili naš genetski potencijal, mogli trajno postati najviši narod na svijetu.

Izdvojeni članak

Sramotna statistika: Značajno porastao broj Hrvata koji kroz godinu ne pročitaju ni jednu knjigu

– Ključna stvar u visini Dalmatinaca je genetska. Na tjelesnu visinu utječu pozitivni i negativni aspekti koji utječu na rast i razvoj djece. Pozitivni su povećanje kvalitete prehrane, odnosno količina unesenih kvalitetnih aminokiselina, a negativni je slaba zdravstvena skrb. Ključan utjecaj na visinu je genetska struktura. To je područje gdje su Dalmatinci dobri i to je osnova za pretpostavku koja govori o daljnjem rastu. S obzirom na to da su zemlje zapadne Europe dosegnule svoj maksimalan genetski potencijal, treba očekivati da ćemo za 10 godina, odnosno u sljedećem istraživanju, unaprijediti našu tjelesnu visinu. To ćemo napraviti kroz napredak u zdravstvenoj skrbi, kao i podizanjem BDP-a, što će nam omogućiti iskorištenje punog genetskog potencijala, zaključuje Prce, dodavši kako je plan isto istraživanje provesti za deset godina.