Pretraga

Makarski policajci optuženi da su brutalo pretukli srednjoškolca zbog opuška jointa

A- A+

Juraj Radojković na Facebook stranici Vlade Republike Hrvatske objavio je post u kojem je opisao kako su njegovog brata policajci priveli i brutalno pretukli zbog pronađenog opuška marihuane. U tekst objavio je i fotografije ozljeda srednjoškolca. Iz policije kažu kako se maloljetnik opirao uhićenju i bježao od policajaca, te su stoga morali upotrijebiti sredsta prisile.

foto: Facebook

Izdvojeni članak

Maturanti osmislili mjere kojima će Vlada smanjiti nezaposlenost i povećati BDP!

Radojković u svojoj objavi navodi kako su mladića policajci u civilu pokušali privesti bez pokazivanja značke, te mu nakon kratkog pokušaja bijega stavili lisice (što se prema zakonu ne smije raditi maloljetniku) te ga u stanici gušili, cipelarili, vukli ga po podu i sjedili mu na glavi, a naposljetku i prislonili pištolj na glavu.

Iz policije su za dalmatinskiportal.hr opovrgnuli navode s Facebooka, uz objašnjenje da je maloljetnik počeo bježati i kako je pružao aktivan otpor pa su policijski službenici zbog toga upotrijebili sredstva prisile . 

Obje verzije događaja prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Vlada indikativno pokazala da odustaje od reforme školstva?!

Post Juraja Radojkovića na Facebooku Vlade

– Poštovana Vlado Republike Hrvatske. U noći sa subote na nedjelju (19. lipnja 2016.) oko 2 sata ujutro na makarskom lukobranu trojica policajaca u civilu (R.R., M.K. i K.B) su brutalno pretukli mog maloljetnog brata brata. Bio je sa ekipom (15-20 momaka) koji su svjedočili događaju. Navodno je kod njega pronađeno 0,2g marihuane( na vagu je stavljen filter, duhan, rizla i marihuana koje vjerovatno nije bilo ni 0,1g ). Značku nisu pokazali te su mu prišli riječima:” Ajde s nama” što se može okarakterizirati kao pokušaj otmice. 

Na to se on dao u bijeg te ga je nakon 5 metara policajac (R.R.) oborio na pod i stavio lisice koje maloljetniku po zakonu ne smiju biti stavljene.

Nakon stavljanja lisica isti policajac ga počinje gušiti, policajac K.B. ga počinje udarati šakama po glavi nekoliko puta dok policajac M.K. ga drži pritisnutog za pod i vuče ga za noge. Svemu tome svjedoči 15-ak mladića koji prilaze policajcima i mole ih da ga ne tuku te da je na izdisaju na što policajac R.R. ispred maloljetnika vadi pištolj mladiću i prislanja mu ga na glavu. Policajci su vidjeli da je moj brat na izdisaju te nakon što je rekao da ga puste da će umrijeti policajac R.R. odgovara “Neka umre tako mu i triba.” 

Na putu do policijskog automobila zaustavlja ih ista skupina momaka koji govore da ga puste na miru na što ga oni ponovno na podu cipelare. Ubacili su ga u automobil na stražnje sjedalo gdje mu je K.B. sjeo na glavu i prijetio mu. 

Prilikom dolaska u postaju u 2 sata i 45 minuta moj brat pada u nesvijest (govori da nije došao svijesti par minuta).

Po zakonu je policijska dužnost zvati roditelja ili punoljetnu osobu kako bi on uopće bio u postaji. Naravno, poziv kući nije došao. Zvao sam na njegov mobitel oko 4 sata ujutro kada mi se javila djevojka koja je pronašla njegov mobitel i objasnila mi situaciju.

U pratnji majke došao sam u policijsku postaju. Kad smo došli u postaji je nastala opća panika, na portirnici su nas pitali tko nas je zvao da dođemo.

Razgovarali smo svega 5 minuta s inspektorima nakon čega je moj brat pušten kući. Strah me i zamisliti što su mu u postaji radili. U liječničkom iskazu nije navedena ni jedna ozljeda glave (na slikama je evidentno što se dogodilo).

Evo, već peti dan nakon tog događaja moj brat proživljava ogromne traume i bolove. Nije spavao ni jeo 4 dana. Psihijatar mu je prepisao lijekove za smirenje. Liječnik u Splitu je evidentirao ozljede glave, nosa i vrata. Jučer smo ja i majka bili na razgovoru s dotičnim policajcima koji su na pitanje moje majke što bi bilo da je moje dijete umrlo hladno odgovorili “Ha, onda bi morali s tim živjeti.” Sad me zanima, poštovana Vlado RH da li je život mog brata vrijedan 0.2g pronađene tvari??? Treba li nam još jedan slučaj kao Marko Azapović?? STOP POLICIJSKOJ BRUTALNOSTI!

Očitovanje glasnogovorništva policije

Oko 2.40 sati ujutro policijski službenici postupali prema maloljetniku u cilju sprječavanja zloupotrebe droga. Kako su opisali, maloljetnik je počeo bježati i pružao je aktivan otpor pa su policijski službenici upotrijebili sredstva prisile, u smislu tjelesne snage te ga vezali lisicama.

 Čim je doveden u policijsku postaju, policajci su sami pozvali liječnika i, kako je riječ o maloljetniku, zvali su i njegove roditelje. Dok je maloljetnik bio u postaji, vrlo kratko nakon njegovog privođenja, ispred makarske policije skupila se grupa mladića, koji su vikali da se pusti, te vrijeđali policajce. 

Osim toga oštetili su jedan policijski automobil.
Ti momci su također privedeni, a kako je među njima bio maloljetnik, opet je pozvan roditelj kao i liječnik koji je ustvrdio lakše tjelesne ozljede.

Još traje istraga policije tko je razbio automobil.