Pretraga

Iz Ministarstva otkrili koje su škole na online nastavi te koliko je zaraženih učenika i zaposlenika

A- A+

Ovog ponedjeljka započelo je drugo polugodište nastavne godine 2021./2022. Unatoč visokim brojkama novozaraženih, Ministarstvo je odlučilo da se praznici neće produljiti, niti će sve škole u Hrvatskoj prijeći na online nastavu. No, nekolicina škola morala je donijeti takvu odluku. Najviše škola na modelu C nastave je u Zadarskoj županiji, njih čak sedam.

online nastava profesor

Foto: Vanessa Garcia; Pexels

Proteklih tjedana u Hrvatskoj je zabilježen rast broja novozaraženih koronavirusom, pa su dnevne brojke prelazile i osam tisuća.

Zaraženo malo više od četiri tisuće učenika

Zbog sve većih brojki mnogi su očekivali kako će novo polugodište započeti online ili da će se, kao što je to bio slučaj lani, produljiti zimski praznici. No, većina učenika danas se vratila u klupe, a situacija s brojem zaraženih među njima slična je kao i u tjednima prije praznika.

Prema podacima koje smo zatražili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, trenutno je COVID pozitivno 4.116 učenika, od čega 2.266 osnovnoškolaca te 1.850 srednjoškolaca. Uz to, mjera samoizolacije određena je za još 1.700 učenika. Stanje po županijama možete vidjeti u tablici u nastavku, s time da se u prvoj nalaze brojke zaraženih, a u drugoj brojke učenika u samoizolaciji.

COVID pozitivni učenici i učenici u samoizolaciji na dan 10. siječnja 2022.|izvor: MZO

Kada je riječ o zaposlenicima škola, COVID pozitivno je njih 990, dok je u samoizolaciji još 118 djelatnika. Podsjetimo kako je ministar znanosti i obrazovanja krajem prošlog tjedna rekao kako je porastao broj cijepljenih djelatnika te sada on u školama iznosi oko 71%. Podatke o broju zaraženih djelatnika i onih u samoizolaciji možete vidjeti u tablici ispod.

COVID pozitivni djelatnici i djelatnici u samoizolaciji na dan 10. siječnja 2022.|izvor: MZO

Neke škole polugodište započele na C modelu nastave

Ministarstvo znanosti o obrazovanja odlučilo je da se nastavna godina nastavlja prema predviđenom planu i kalendaru, drugim riječima, danas se većina učenika vratila u klupe. O modelima nastave odlučivat će se na lokalnoj, odnosno županijskoj razini, ovisno o epidemiološkoj situaciji na tom području.

Zbog situacije s brojem zaraženih, neke su škole odlučile prijeći na online nastavu. Prema podacima Ministarstva, najviše ih je u Zadarskoj županiji, gdje je na modelu C (online nastava) ukupno sedam škola, u Splitsko-dalmatinskoj na online nastavi je pet škola, u Osječko-baranjskoj i Šibensko-kninskoj po četiri. U dokumentu u nastavku možete vidjeti koje su škole, prema trenutnim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, na modelu A, modelu B ili modelu C nastave.

Naglasimo za kraj kako pojedini gradovi mogu donijeti odluke o drugačijem modelu za škole kojima su osnivači, što je obično slučaj kod osnovnih.

Napomena: ako vam popis škola u nastavku nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [310.15 KB]