Pretraga

Izabrani novi članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ovo su njihova imena

A- A+

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je ovih dana izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 17 novih redovitih članova, pet dopisnih članova i pet članova suradnika HAZU-a. Zakon propisuje kako je najveći mogući broj redovitih članova 160, a ovim izborom HAZU ih ima ukupno 136.

HAZU izborna skupština

Izborna skupština HAZU-a 2022.| foto: www.info.hazu.hr

Prema Zakonu o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, članovi HAZU-a biraju se tajnim glasovanjem svake druge godine na skupštini Akademije, a prema zakonu je članstvo u Akademiji doživotno. Izborna skupština na kojoj je izabrano 17 novih redovitih članova održana je ovih dana.

Tko su novi redoviti članovi?

– Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Hrvatske akademije za redovite članove, odnosno akademike izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Stjepan Ćosić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Ivo Piantanida i Vladislav Tomišić, u Razredu za prirodne znanosti Ivan SondiMario Šlaus Stipan Jonjić, u Razredu za filološke znanosti Mario BrdarSilvana Vranić Mateo Žagar, u Razredu za književnost Ratko CvetnićKrešimir Bagić i Sibila Petlevski, u Razredu za likovne umjetnosti Petar Barišić i Kažimir Hraste te u Razredu za tehničke znanosti Sven Lončarić, Bojan Jerbić i Ivan Petrović, piše u priopćenju HAZU-a.

Inače, za redovitog člana može biti izabran znanstvenik ili umjetnik, državljanin Republike Hrvatske, čiji su rezultati i dometi na polju znanosti ili umjetnosti po svojoj visokoj vrijednosti općenito priznati.

Izdvojeni članak

U 157 godina postojanja HAZU-a prvi put je predsjednikom postao umjetnik: Doznajte tko je Velimir Neidhardt

Izabrani i dopisni te članovi suradnici

Osim redovitih članova, izabrano je i pet dopisnih.

– Za dopisne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: Tomislav Friščić iz SAD-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Philippe Ménard iz Francuske u Razredu za filološke znanosti, Josip Mlakić iz BiH u Razredu za književnost, Xavier Barral I Altet iz Španjolske u Razredu za likovne umjetnosti te Sofia A. Gubaidulina iz Njemačke u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju, stoji u priopćenju HAZU-a.

Prema Zakonu, za dopisnog člana može biti izabran osobito istaknuti znanstvenik ili umjetnik sa stalnim boravištem izvan Republike Hrvatske, koji surađuje s Akademijom ili je zaslužan za razvoj znanosti ili umjetnosti u Republici Hrvatskoj, pod uvjetima utvrđenim statutom Akademije.

Akademija može imati i članove suradnike, a u ovom krugu izabrano je također pet novih.

– Za članove suradnike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Ivana Horbec, u Razredu za filološke znanosti Nikola Vuletić i Ivan Marković te u Razredu za književnost Tena Štivičić i Maša Kolanović, priopćili su iz HAZU-a.

Član suradnik je, piše u Zakonu, znanstvenik ili umjetnik, državljanin Republike Hrvatske, čija su dostignuća na području znanstvene ili umjetničke djelatnosti općepoznata i koji će surađivati na određenom području djelatnosti Akademije.

– Prema Zakonu o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti Akademija može imati maksimalno 160 redovitih članova, a nakon ovogodišnjih izbora HAZU ima ukupno 136 redovitih članova, 114 dopisnih članova i 79 članova suradnika. Svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije održat će se u srijedu 15. lipnja u palači HAZU, navode iz HAZU-a.

U dokumentu u nastavku možete vidjeti pregled ovogodišnjih kandidata, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [425.30 KB]