Pretraga

Jedini član Mladeži HDZ-a u Odboru za obrazovanje protiv smanjenja sredstava za prijevoz učenika

A- A+

Pavao Škoko Gavranović je jedini član Mladeži HDZ-a od četrdesetak ljudi koji sudjeluju u radu HDZ-ovog Odbora za odgoj i obrazovanje. U Odboru se bavi standardom učenika, a smatra da je smanjenje subvencija učenicima za međumjesni prijevoz još jedan udar na njihov standard jer se dodatno financijski opterećuju roditelji pa se smanjuju mogućnosti za njihovu djecu.

Pavao Škoko Gavranović | foto: Privatna arhiva

Rijetko ili gotovo nikada članovi mladeži stranaka govore protivno politike vlastite stranke, ali student druge godine Pravnog fakulteta u Zagrebu Pavao Škoko Gavranović odlučio je istupiti protiv prijedloga proračuna s kojim se smanjuju sredstva za međumjesni prijevoz učenika.

Izdvojeni članak

Veće cijene prijevoza za učenike već od travnja ove godine

Smanjenje sredstava ne poklapa se sa zaključcima i raspravama na Odboru

– Svako smanjenje proračunskih sredstava dostupnih Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta je nešto što ne mogu podržati. Ovo nije bio plan našega Odbora niti se ovakvo što poklapa s raspravama koje smo vodili na sastancima Odbora. Smanjenje subvencija učenicima je još jedan udar na njihov standard jer se dodatno financijski opterećuju roditelji pa se smanjuju mogućnosti za njihovu djecu. HDZ ima genijalnu obrazovnu politiku i očekujem od Vlade da ju provede, rekao je Pavao.

U radu Odbora sudjeluje od ljeta 2013., a Odbor se bavi svim temama iz obrazovanja. Četrdesetak članica i članova su svaki pojedino zaduženi za određeni aspekt obrazovno-odgojne politike i općenito za rad resornog ministarstva.

– Svi članovi, izuzet mene studenta, su visokoobrazovani akademski građani u pravilu profesori i pedagozi osnovnih i srednjih škola. Moje zaduženje u Odboru je vezano uz standard učenika, jer sam nepuno desetljeće proveo u sustavu učeničkog predstavništva, i uz sama Vijeća učenika. Trenutno sam jedini član Mladeži HDZ-a u Odboru, ističe ovaj student prava.

Izdvojeni članak

Vlada smanjila proračun za sufinanciranje prijevoza učenika!

Postoje malverzacije u pružanju usluga

Prije šest godina je kao učenik OŠ Lovre pl. Matačića dobio nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost, a srednju školu završio je u zagrebačkoj XIII. gimnaziji. Ne bježi od problema koji postoje u sustavu međumjesnog prijevoza na koje Vlada treba obratiti pozornost, ali rješenje ne vidi u smanjenju sredstava.

– Sustav prijevoza učenika do srednjih škola i vezane subvencije jesu u zadnjih četiri godine, rada prošle administracije, postali prostor za malverzacije od strane pružatelja usluga prijevoza. Subvencije se isplaćuju direktno prijevoznicima koji nerijetko napuhuju cijene linija. Ovo se može vrlo lako potvrditi usporedite li cijenu komercijalne linije i troškova linije ako je riječ o učeničkom prijevozu. Trenutna sredstva za tu stavku jesu prevelika, ali ne zbog same subvencije, već zbog malverzacija u pružanju usluge, zaključuje član mladeži HDZ-a Pavao Škoko Gavranović