Pretraga

Veće cijene prijevoza za učenike već od travnja ove godine

A- A+

Jučer je objavom proračuna za 2016. odlučeno da će se budžet za znanost i obrazovanje smanjiti za vrtoglavih 158 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu. Najveći rez vidljiv je u proračunu za sufinanciranje javnog međumjesnog prijevoza za učenike, koji je manji za 94 milijuna kuna. U konačnici je to dovelo do toga da će država, za razliku od dosadašnjih 75 posto, karte sufinancirati s 50 posto cijene. Ova odluka kreće se provoditi od 1.4. ove godine.

Od ove će godine proračun za znanost i obrazovanje iznositi 13,8 milijardi kuna, što je manje za čak 158 milijuna u odnosu na prošlu. To je rezultiralo smanjenjem proračuna za sufinanciranje voznih karata za učenike. Jučer je na sjednici vlade ministar Predrag Šustar kazao da se udio države u sufinanciranju mjesnog i međumjesnog prijevoza srednjoškolaca iz državnog proračuna smanjuje od iduće školske godine sa 75 na 50 posto.

Već od 1. travnja ove godine smanjuje se sufinanciranje prijevoza

Izdvojeni članak

Vlada smanjila proračun za sufinanciranje prijevoza učenika!

Međutim, Stipe Mamić, pomoćnik ministra za financije kaže da je smanjenje sufinanciranja prijevoza sa 75 na 50 posto predviđeno od 1. travnja 2016., dakle sljedećeg mjeseca. Socijalno ugrožene obitelji za srednjoškolce zadržavaju stopostotni iznos financiranja prijevoza, kaže Mamić za današnji Jutarnji list.

– Od nove školske godine planiramo uvođenje imovinskog ili dohodovnog cenzusa umjesto subvencije, a razradu prijedloga dogovorit ćemo na vrijeme, rekao je Mamić.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama kaže kako bi lokalna samouprava trebala priskočiti roditeljima u pomoć.

– Prijevoz učenika trebao bi biti briga lokalne samouprave, ne samo države. Očekujem da će sada uskočiti županije i gradovi. Ako se već ide s obustavom subvencije, smatra da bi logičnije bilo razmotriti novi kriterij plaćanja prijevoza po dohotku obitelji, a ne imovinskom cenzusu, rekao je Mihalinec za Jutarnji list.

Nacionalno vijeće učenika protiv je smanjenja subvencija

Izdvojeni članak

Milijuni brojeva koji govore koliko Vlada ne cijeni mlade

U izjavi za medije Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske javlja kako su neugodno iznenađeni jučerašnjom sjednicom Vlade Republike Hrvatske na kojoj je iznesen proračun, a u jednom dijelu i plan da se subvencije za prijevoz učenika smanje. Kažu kako se s tom odlukom ne mogu složiti.

-Ustrajat ćemo i kroz razgovor s ministrom da subvencije kao takve ostanu jer je to naša dužnost kao najvećeg predstavničkog tijela učenika u Republici Hrvatskoj u koje smo izabrani da bismo zastupali prava učenika. Isto tako, smatramo da će to zasigurno osjetiti i roditelji, s obzirom na male plaće, ukoliko tu razliku ponovno ne nadoknadi lokalna samouprava, kažu iz Nacionalnog vijeća učenika.

Apeliraju i na vladajuće da još jednom razmisle o tom potezu te da uzmu u obzir sve moguće negativne posljedice koje bi mogle nastupiti provođenjem takve odluke.