Pretraga

Jedno od najpoznatijih europskih sveučilišta planira otvoriti još jedan kampus u Beču

A- A+

Central European University (CEU) trenutno je u pregovorima s Bečom o otvaranju dodatnog kampusa na prostoru tog grada. Ovo privatno američko sveučilište više od četvrt stoljeća smješteno je u Budimpešti, a nakon prošlogodišnjih, za njih nepovoljnih promjena zakona, poduzeli su nekoliko poteza kojim su proširili svoje obrazovne djelatnosti. Tako već, osim Budimpešte, u SAD-u surađuju s Bard Collegeom, a ako se ovo ostvari, dobit će i treći kampus.

Central European University ı Foto: Instagram

CEU i grad Beč nalaze se u pregovorima o potpisivanju memoranduma u razumijevanju koji bi omogućio sveučilištu da u Beču otvori novi kampus. Kako ističu na službenoj stranici, Beč je kao najveći sveučilišni grad u njemačkom govornom području izvrsna pozicija za novi kampus CEU-a. Kao moguću lokaciju izvidit će Otto Wagner područje, a potencijalni memorandum obvezao bi obje strane na 99-godišnju suradnju.

Rektor CEU-a: Beč je globalno središte sveučilišta

Izdvojeni članak

Stručnjakinja za geopolitiku: ‘CEU je na udaru zbog jačanja konzervativnih snaga’

O cijelom potezu nekoliko je riječi rekao i predsjednik, odnosno rektor CEU-a Michael Ignatieff istaknuvši kako Beč otvara nove mogućnosti i prilike za njihove studente.

– Beč je globalno središte sveučilište, tvrtki i međunarodnih organizacija. Otvaranje kampusa u tom gradu našim će zaposlenicima i studentima donijeti nove i uzbudljive mogućnosti. Radujemo se suradnji s Gradom i austrijskom vladom kako bi CEU Vienna postala stvarnost, rekao je Ignatieff.

Istaknuo je kako bez obzira na možebitno otvaranje kampusa u Beču, Budimpešta i dalje ostaje središte i dom CEU-a.

– Predani smo osiguravanju dugoročne budućnosti u Budimpešti preko vlasti države New York i prijedlog rješenja s Mađarskom. Nadamo se da će taj dokument ubrzo potpisati i ratificirati i mađarska vlada, napomenuo je Ignatieff.

Gradonačelnik Beča oduševljen suradnjom

Gradonačelnik Beča Michael Häupl u svojim riječima nije skrivao oduševljenje mogućnom suradnjom s CEU-om, istaknuvši kako je to prilika stoljeća.

– Za Beč kao sveučilišni grad, mogućnost da surađujemo s CEU prilika je stoljeća. CEU je simbol buđenja u EU članicama iz srednje i istočne Europe te bi se sa svojim društveno-humanističkim fokusom dobro uklopilo u našu sveučilišnu sliku, kazao je Häupl.