Pretraga

Za jedno od najtraženijih zanimanja kvote u srednjim školama gotovo su iste već pet godina

A- A+

Nedostatak medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj česta je tema medijskih napisa. Prema nekim procjenama nedostaje ih čak 12 tisuća. Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine izdaje preporuke koje su svojevrsna smjernica za određivanje upisnih kvota i koje pokazuju u koja zanimanja je potrebno upisivati više učenika. Jedno od njih je u većini županija i srednjoškolski program medicinska sestra/tehničar. Ipak, u posljednjih pet godina ukupna kvota za taj smjer nije se značajno mijenjala.

foto: Pexels.com

Svake godine Hrvatski zavod za zapošljavanje izdaje dokument pod nazivom ‘Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja’. Riječ je o smjernicama za određivanje upisnih kvota i broja stipendija, jer publikacija prikazuje koja su zanimanja na tržištu rada višak, a kojih nedostaje. Dokument je svojevrsna analiza i prognoza potreba tržišta rada provedena na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile.

Preporuke su izrađene posebno za dvadeset regionalnih područja, a pregledom dokumenta da se iščitati kako u većini gradova i županija nedostaje medicinskih sestara i tehničara, odnosno HZZ preporučuje povećanje broja upisanih i stipendiranih učenika za to zanimanje. O nedostatku tog kadra govori se često pa tako postoje i konkretne brojke – Hrvatskoj nedostaje čak 12 tisuća medicinskih sestara i tehničara! Izjavila je to za HRT Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Kvota veća od lani, ali manja u odnosu na 2014./2015.

Izdvojeni članak

HZZ otkriva koja su zanimanja tražena u Hrvatskoj, a za koja bi trebalo smanjiti upisne kvote

No, iako je stanje očito alarmantno, preporuke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje očito ne dopiru do Ministarstva znanosti i obrazovanja. Upisne kvote za zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar na državnoj se razini u zadnjih pet godina nisu previše mijenjale. Konkretni podaci Ministarstva o kvotama za zanimanje medicinska sestra/tehničar u  javnim, privatnim i vjerskim školama su sljedeći:

  •  2014./2015. kvota je iznosila 1.038 učenika u 38 razrednih odjela
  •  2015./2016. kvota je iznosila 952 učenika u 38 razrednih odjela
  •  2016./2017. kvota je iznosila 1.056 učenika u 43 razredna odjela
  •  2017./2018. kvota je iznosila 1.007 učenika u 42 razredna odjela
  •  2018./2019. kvota je iznosila 1.007 učenika u 42 razredna odjela
  •  2019./2020. kvota iznosi 1.021 učenik u 42 razredna odjela

Ravnatelj Medicinske škole u Zadru: ‘Zanimanje za upis uvelike premašuje kvotu’

Izdvojeni članak

Započeo proces upisa u srednje škole: Provjerite koje korake morate učiniti ovih dana

Svake se godine u Medicinsku školu Ante Kuzmanića u Zadru upisuju dva odjeljenja srednjoškolskog smjera medicinska sestra/tehničar opće njege, a tako će biti i ove godine. Jedino što se mijenja, kaže nam ravnatelj te škole, Davor Vidaković, broj je učenika koji se mogu upisati.

– Promjene su u broju učenika po razredu i on je kod nas sve manji tako da se sad kreće 21-24. Odluka je na razini osnivača jer je smanjen broj djece u populaciji. To ustvari znači u konačnici manji broj učenika jer nekad se je broj po odjelu kretao i do 37. Naravno, zanimanje za upis je kod nas otprilike tri puta veće o mogućnosti, ističe Vidaković.

Dodaje, stava je da je za ovaj smjer svakako potrebno povećati kvote za upis – kako radi deficitarnosti tako i zbog interesa učenika.

– Zanimanje za upis uvelike premašuje kvotu. Motiviranih učenika dakle ne nedostaje i to vrlo kvalitetnih, napominje ravnatelj zadarske Medicinske škole.

Ukinut program zdravstvenih gimnazija

Izdvojeni članak
prazna učionica u školi

Propao eksperiment: Srednje škole od jeseni neće upisivati učenike u ove smjerove

U toj školi trenutno se provodi i program Zdravstvene gimnazije, ali u taj smjer odlukom Ministarstva više se neće upisivati novi učenici, iako su se brojni po njegovu završetku odlučivali na upis studija iz područja zdravstva.

– Mislim da ukidanje programa Zdravstvene gimnazije nije dobra odluka. Ako ništa drugo obzirom da se radi o eksperimentalnom programu trebalo je sačekati kraj prve generacije koja izlazi ove godine i vidjeti rezultate. Očito je netko požurio s odlukom bez valjanih argumenata. Iz kojeg razloga? Ne znam! Moj stav je da je to izuzetno dobar program i višestruko koristan za zajednicu, zaključuje Vidaković.

Ipak, vijest koja će utješiti barem dio osmaša taj je da će se ove godine u Medicinsku školu u Zadru upisati više fizioterapeutskih tehničara.

Više medicinskih sestara koje završavaju srednju školu olakšalo bi dolazak do traženih zaposlenika

Da bi upis većeg broja učenika u smjer medicinska sestra/tehničar uvelike olakšao situaciju s deficitom radnika u zdravstvenim ustanovama, smatra i Slava Šepec, predsjednice Hrvatske komore medicinskih sestara. Napominje, neke zdravstvene ustanove jasno govore da im se na natječaje nitko ne javlja, a uzrok nedostatka medicinskih sestra na tržištu nije jedan i oni nisu novijeg datuma.

Izdvojeni članak
medicinska sestra

Afera kupovine diploma u BiH, potaknula Hrvatsku komoru medicinskih sestara na oštru reakciju i zabrane

– Višegodišnje nepoštivanje Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, u nekim zdravstvenim ustanovama, gdje su propisani minimalni broj medicinskih sestara na broj bolesnika, može biti jedan od uzroka, no svaka zdravstvena ustanova mora učiniti svoju analizu. Svakako bi više medicinskih sestara koje završavaju srednju školu ili dodiplomski studij olakšalo zdravstvenim ustanovama da lakše dođu do traženih medicinskih sestara, napominje Šepec.

Dodaje, potrebe za medicinskim sestrama i tehničarima prema razini obrazovanja treba iskazati svaka zdravstvena ustanova temeljem Kategorizacije bolesnika ovisno o potrebama za zdravstvenom njegom, kojeg je izradila Hrvatska komora medicinskih sestara. No, takva analiza potrebe sestrinskih kadrova nije učinjena.

Iako, ako je zaključiti iz izjava ravnatelja Medicinske škole u Zadru, interes učenika višestruko premašuje kvote, mlade bi se moglo i dodatno motivirati na upis medicinskih škola. I ono što je još važnije – na ostanak u Hrvatskoj po njihovu završetku.

– Bolji radni uvjeti, bolja organizacija rada, poštivanje i uvažavanje sestrinskog rada te sigurno radno okruženje uz plaće koje omogućavaju dostojanstven život svakako mogu biti atraktivni za mlade ljude, zaključuje Šepec.

___________________________________________________

Svoje bodove za upis željene srednje škole možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova. Novosti vezane uz upise u srednje čitajte ovdje, a možete nas pratiti i na Instagram profilu @upisi_u_srednje.