Pretraga

Propao eksperiment: Srednje škole od jeseni neće upisivati učenike u ove smjerove

A- A+

Strukovne gimnazije svojevrstan su hibrid između gimnazija i različitih strukovnih srednjih škola. Eksperimentalna provedba započela je školske godine 2012./2013. te se godinama broj takvih programa povećavao. Nakon što je utvrđeno da strukovne gimnazije ipak nisu učinkovite, Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku kako se od sljedeće školske godine učenici više neće upisivati u prve razrede eksperimentalnih strukovnih gimnazija.

Učionica | foto: Feliphe Schiarolli on Unsplash

Iako je sustav srednjeg obrazovanja podijeljen na gimnazijske, strukovne i umjetničke škole, od školske godine 2012./2013. eksperimentalno su uvedeni programi strukovnih gimnazija. Te je godine započela provedba programa tehničke, ekonomske i turističke gimnazije, a kasnije eksperimentalnu provedbu započinju i gimnazija održivog razvoja te zdravstvena gimnazija.

Izdvojeni članak

Tko je sretniji u školi, gimnazijalci ili strukovnjaci? Podaci će vas itekako iznenaditi

Od jeseni se učenici više neće imati priliku upisivati u ove programe. Naime, iz MZO-a su nam potvrdili da su donijeli odluku u kojoj stoji da se od školske godine 2019./2020. neće planirati upis u prvi razred eksperimentalnih programa strukovnih gimnazija.

Škole umjesto planiranja upisa eksperimentalnog programa strukovne gimnazije mogu planirati upis u neki od programa obrazovanja/strukovnih kurikuluma ili u neki od postojećih programa gimnazije.

Programi neučinkoviti jer učenici ne stječu strukovne vještine potrebne za tržište rada

Ova odluka rezultat je niza vrednovanja strukovnih gimnazija. Još je tijekom školske godine 2015./2016. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja provodio istraživanje i vanjsko vrednovanje eksperimentalne provedbe programa strukovnih gimnazija, o čemu je u prosincu 2016. godine sastavio i preliminarni izvještaj. NCVVO je u izvješću naveo značajne manjkavosti u gotovo svim aspektima programa te predložio u ponekim programima i značajnu doradu.

Izdvojeni članak

Državno natjecanje u strukovnim vještinama od ove će školske godine biti puno privlačnije

Uz to, Povjerenstvo za utvrđivanje izvodljivosti programa, utvrđivalo je 2016. godine izvodljivost nekoliko programa strukovnih gimnazija. Zaključili su da su programi strukovnih gimnazija relevantni za nastavak obrazovanja, što se i očekuje od gimnazijskih programa, ali ne i za uključivanje u tržište rada s obzirom da se procjenjuje kako se njima ne stječe dovoljno posebnih strukovnih kompetencija za rad.

Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala dostavilo je MZO-u 2018. godine mišljenje u kojem je navedeno da smatraju da programi strukovnih gimnazija nemaju opravdanost za uvođenje u redoviti sustav srednjoškolskog obrazovanja jer im svrha i koncept nisu jasno definirani te ne prepoznaju njihov doprinos hrvatskom obrazovnom sustavu, posebice u kontekstu strukovnog obrazovanja.

Na kraju, članovi Vijeća za strukovno obrazovanje usuglasili su se kako strukovne gimnazije nisu učinkovite za sustav strukovnog obrazovanja te smatraju kako od školske godine 2019./2020. strukovnim školama više ne treba odobriti upis u I. razred eksperimentalnih programa strukovnih gimnazija.

Popis škola u kojima se izvode programi strukovnih gimnazija, a koji od jeseni neće upisivati nove učenike

1. Elektrostrojarska škola Varaždin  – Tehnička gimnazija
2. Gospodarska škola Varaždin – Ekonomska gimnazija
3. Gospodarska škola Varaždin – Turistička gimnazija
4. Medicinska škola Varaždin – Zdravstvena gimnazija
5. Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci – Tehnička gimnazija
6. Srednja strukovna škola Vinkovci – Turistička gimnazija
7. Ekonomsko-birotehnička škola Split – Ekonomska gimnazija
8. Škola za dizajn, grafiku i održivu izgradnju, Split – Gimnazija održivog razvoja
9. Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik – Ekonomska gimnazija
10. Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik – Turistička gimnazija
11. Ekonomska i trgovačka škola Čakovec – Ekonomska gimnazija
12. Tehnička škola Čakovec – Tehnička gimnazija
13. Medicinska škola Osijek – Zdravstvena gimnazija
14. Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar – Zdravstvena gimnazija
15. Hotelijersko-turistička škola u Zagrebu – Turistička gimnazija
16. Tehnička škola Zagreb – Tehnička gimnazija

Copy link
Powered by Social Snap