Pretraga

Još jedan hrvatski grad dobio opremu za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju, pomoći će im u obrazovanju

A- A+

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, predstavljena je asistivna tehnologija koju je centar dobio u sklopu CARNET-ovog projekta ‘Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju – ATTEND’. Ova tehnologija će djeci s poteškoćama u razvoju služiti kao pomoć u komunikaciji, kontroli okoline, učenju pisanja, čitanja i slično. Tako će djeca s poteškoćama u razvoju dobiti mogućnost korištenja tehnologije u svom obrazovanju, a povećat će se i njihova uključenost u razne druge aktivnosti.

Korištenje asistivne tehnologije

Korištenje asistivne tehnologije | foto: COOR

U virovitičkom Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, predstavljena je nova oprema, odnosno asistivna tehnologija koju je Centar dobio u sklopu CARNET-ovog projekta Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju – ATTEND. Cilj opremanja ovog centra je djeci s poteškoćama u razvoju osigurati bolje obrazovanje i rehabilitaciju.

Naime, nove će tehnologije djeci s poteškoćama omogućiti lakšu komunikaciju, kontrolu okoline i upravljanje računalom, a pomoći će im i u čitanju, pisanju i tipkanju.

Ova tehnologija djeci s poteškoćama omogućuje uključivo sudjelovanje u zajednici

– Opremanjem asistivnom tehnologijom Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, djeci s poteškoćama u razvoju osiguravamo mogućnost korištenja tehnologija u obrazovnim aktivnostima te uspostavljamo okvir za njihovo uključivo sudjelovanje u zajednici, što je i opći cilj projekta, rekla je Renata Šimunko, voditeljica projekta ATTEND.

Opremanju ovog centra raduju se i njegovi djelatnici koji su prošli niz edukacija o što učinkovitijem korištenju asistivne tehnologije, a jednu od edukacija su održali i partneri ovog programa – Fakultet elektrotehnike i računarstva te Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Studenti imaju akciju u kojoj možete donirati poklone za djecu u bolnicama, evo gdje ih donijeti

Djelatnici su prošli niz edukacija

– Radionice svakako doprinose osnaživanju kompetencija koje u konačnici našoj djeci osiguravaju samostalniji život i bolju inkluziju u socijalnu zajednicu. Opremanjem ustanove asistivnom tehnologijom, ispunjavamo našu misiju da svojim djelovanjem podržimo i osnažimo osobe s teškoćama u njihovom razvoju te njihove obitelji kako bi naša sredina postala mjesto uspješnog života za svakog pojedinca s teškoćama, rekla je Stanislava Đurčević, ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

Osim ovog centra u Virovitici, kroz projekt ATTEND, opremljene su još 34 odgojno-obrazovne ustanove u Hrvatskoj, a vrijednost projekta iznosi 4,2 milijuna eura. Više od 80 posto projekta financira se iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.