Pretraga

Jovanović: ‘Nema afere! Postoji samo razlika između sposobnih i onih koji samo traže krivca’

A- A+

Ministar Željko Jovanović na izvanrednoj konferenciji za medije objasnio navodnu aferu koju je jučer prokazao Jutarnji list.

Nakon što je jučer Hrvatskom odjeknula priča kojom se optužuje Željka Jovanovića za pogodovanje Sveučilištu u Rijeci prilikom dobivanja sredstava u visini od 24 milijuna eura, ministar je sazvao izvanrednu sjednicu na kojoj je iznio svoju stranu priče.

Izdvojeni članak

Ministar Željko Jovanović u središtu skandala ‘teškog’ 24 milijuna eura

MZOS-u se podmeće umjesto da ga se hvali

– U ovom slučaju nema nikakve afere, samo razlika između sposobnih i vrijednih ljudi koji vode sveučilišta i onih koji uvijek traže krivnju u nekom drugom, istaknuo je ministar.

Osvrnuo se Jovanović i na optužujući tekst u Jutarnjem listu koji je nazvao neprofesionalnim i zlonamjernim te izrazio žaljenje kako se njegovom ministarstvu ne odaje priznanje za uspješno povlaćenje sredstava iz EU fondova već samo podmeće.

Zagreb je imao novac za tehničku podršku

Tajni inspekcijski nalaz koji je došao do novinara Jutarnjeg lista, napomenimo, činio je spornim financiranje tehničke pomoći Sveučilištu u Rijeci za pripremu dokumentacije te navodno nejednak tretman koji je imalo zagrebačko Sveučilište.

– Naše je ministarstvo radilo transparentno, a inspektorica je dobila dokumente koji to dokazuju. Sveučilište u Zagrebu je imalo sredstva za tehničku podršku kroz kredit kojem je jamac bilo Ministarstvo. No, Bjeliš taj kredit nije iskoristio i plaćao je skupe interkalarne kamate, ustvrdio je Jovanović objašnjavajući sporni inspekcijski nalaz. 

Dodao je još kako je riječko Sveučilište jedino pripremilo svu potrebnu dokumentaciju i da je to razlog zbog kojeg je dobilo sredstva dok s druge strane Aleksa Bjeliš od 2009. godine nije uspio zadovoljiti osnovne kriterije.