Pretraga

Jovanović: ‘Polemika s Crkvom je okončana, od ponedjeljka je zdravstveni odgoj u školama’

A- A+

Teško da netko može pratiti svaku izjavu u prepucavanju Željka Jovanovića i kardinala Bozanića oko zdravstvenog odgoja koje se već duže vrijeme odvija putem medija. Ministar traži javnu ispriku od Crkve, a Zoran Milanović moli za svoje ministre da ne odgovaraju na provokacije, što se nije dogodilo. U raspravu se ubacio pomoćni biskup  Valentin Pozaić, koji je svojim izjavama o Oluji i nacizmu navukao gnjev ministara. Hrvati su se izjasnili za koju su opciju, a zadnje što je Jovanović poručio je to da više nema polemke s Crkvom te da je od ponedjeljka zdravstveni odgoj u školama.

Cijela priča oko zdravstvenog odgoja u obrazovnom sustavu pretvorila se u pravi boksački meč između crkvenih poglavara i Vlade, a najveći okršaj dogodio se između kardinala Bozanića i ministra Jovanovića. Budući da su pale brojne teške riječi te da je nemoguće pratiti njihovo svakodnevno prepucavanje, u nastvaku pogledajte tjedni pregled najvažnjih izjava i najnovijih odluka vezanih uz zdravstveni odgoj.

Izdvojeni članak

Bozanićeva novogodišnja poruka o zdravstvenom odgoju


Većina je za uvođenje zdravstvenog odgoja

Središnji Dnevnik HTV-a je objavio rezultate do kojih se došlo istraživanjem CRO Demoskop agencije Promocija plus, koje je provedeno na uzorku od 1 300 punoljetnih građana Hrvatske, a pokazali su kako je 41,5 posto ispitanika za uvođenje zdravstvenog odgoja u škole te 22,3 posto protiv.

Samo 76 posto ispitanika misli kako su potrebne veće izmjene četvrtog modula, dok njih 13,8 posto misli kako su dovoljne manje izmjene. Najveći dio ispitanika koji podržavaju ministra Jovanovića su birači SDP-a, dok su HDZ-ovci na suprotnoj strani.

Izdvojeni članak

Većina srednjoškolaca se slaže s načinom uvođenja zdravstvenog odgoja

Glas razuma usred Oluje

Kako se rat između Vlade i Crkve vodi već nekoliko mjeseci, a napadi kardinala Bozanića i ostalih crkvenih poglavara na ministra Jovanovića bivaju sve jači, premijer Milanović je odlučio postati glas razuma. – Molim vas, sve redom, prije svega, ministra znanosti, onda i ostale da se maknemo od ove teme zdravstvenog odgoja i da ne odgovaramo na provokacije jer ovo ne prestaje i postaje jako ružno, izjavi je Milanović na sjednici Vlade.

U međuvremenu su se njegovi ministri obračunavali s pomoćnim biskupom zagrebačkim Valentinom Pozaićem, koji je Vladu nazvao nacističkom, te da je Hrvatskoj potrebna nova Oluja. Jovanović je čak zatražio da se uputi javna isprika njemu i njegovoj obitelji, jer pate zbog laži koje crkveni poglavari šire o njemu.

Nastavnici organizirano za Jovanovićevu smjenu

– O zdravstvenom odgoju se nešto govorilo tijekom ljeta, da bi odjednom bila sazvana konferencija za novinare na kojoj je ministar objavio: ‘Zdravstveni odgoj je uveden.’ Tri dana kasnije u škole je stigao kurikulum s natuknicama, i to je bilo to. Kurikulum je donesen i razrednici imaju obavezu postupati po njemu, negodovao je predsjednik udruge Nastavnici organizirano, Dalibor Perković, za Danas.hr.

Perković je istaknuo kako je ministar Jovanović glavni krivac zašto su djeca sve manje obrazovana te kako ga treba zamijeniti.

Zdravstveni odgoj je od ponedjeljka u školama i točka

– Zdravstveni odgoj od idućeg ponedjeljka je predmet koji će biti prisutan u svim školama i koji će omogućiti da naša djeca žive zdravije, dulje, kvalitetnije, da više poštuju sebe, svoje roditelje, obitelji i nastavnike i da ne bude nasilja, rekao je je ministar Jovanović novinarima za vrijeme svog posjeta Splitu.

Nadodao je da je polemika s Crkvom  završena, a vrlo brzo ćemo saznati je li to doista tako te hoće li itko reagirati na posljednju ministrovu izjavu.